Има ли смисъл да се губи ценно време с импийчмънт на Първанов?

„ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака” за предсрочно прекратяване на правомощията /импийчмънт/, и отстраняването от длъжност на президента Георги Първанов, съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. „След като нашите партньори в парламента са го направили, след като президентът се изложи по този начин – ако не ги подкрепим, това означава какво? В случая ще ги подкрепим, понеже те искат. Иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни вече от президента Първанов”, заяви Борисов.

Няма да питаме как ще ходи на лов след тези димки министър-председателят с шефа на „Лукойл”, Валентин Златев и президента Георги Първанов. Ще пропуснем този въпрос, тъй като премиерът може да скочи и да ни заяви, че при лов, той върви на пет крачки встрани от Първанов, а не до него...

По-важното е какво казва Конституцията по този въпрос, а то е следното:

Глава четвърта

 

Президент

........

Член 97

(1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:

1. подаване на оставка пред Конституционния съд;

2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;

3. при условията на чл. 103;

4. смърт.

 

(2) В случаите на т. 1 и 2 пълномощията на президента и вицепрезидента се прекратяват с установяване от Конституционния съд на посочените в тях обстоятелства.

По сега действащата Конституция, алинея първа от член 97 няма как да се приложи, тъй като президентът Първанов не е подал и няма намерение или причина да подава оставка. А оттук и прекратяване на пълномощията му няма как да се случи, тъй като при неподадена оставка от държавния глава, Конституционният съд няма как да установява обстоятелства по липсваща оставка и да прекратява пълномощията му.

Освен това, искащите импийчмънт за президента са наясно, че Георги Първанов е в отлично здраве и е в състояние да изпълнява правомощията си.

По условията на член 103, е необходимо да са налице държавна измяна или нарушение на Конституцията от страна на президента, а такива също не виждам за момента.

И последното условие за импийчмънт е смърт, но като го гледам Първанов си е жив и здрав.

При така изброените в Конституцията текстове, нямам обяснение на какво основание са се втурнали да искат импийчмънт от парламентарното мнозинство.

За това, че е отказал да подпише за освобождаване на двама посланици – импийчмънт не се полага по Конституция.

Запитан за искания импийчмънт на президента Първанов, министър-председателят Бойко Борисов обяснил, че в момента е поставен в една деликатна ситуация, предаде БНР. Според агенция „Фокус” Бойко Борисов е казал: "Съжалявам, но не аз съм нарушил добрия тон, не аз. Човек сам, което си направи, никой не може да му го направи. И то не само от ДСБ. Това, което снощи ме информираха, всички партии в момента го искат. Без коалицията БСП - ДПС. И сега, действително, аз съм поставен в една деликатна ситуация, а те го искат. И затова е деликатно. Затова считам, че приказката „език мой, враг мой” е много вярна и когато човек се подвежда по езика си да изговори нещо, трябва да знае какви са последиците".

Не знам какво е казал президентът, за да цитира Борисов: „език мой, враг мой”, но за казани думи, импийчмънт няма как да се иска. Поне според Конституцията.

Депутатът от ДСБ, Асен Агов посочи, че ако се намерят документални доказателства за това, че БСП е била финансирана от Саддам Хюсеин, докато Първанов е бил неин лидер, то тогава от партията му нямало да имат избор и трябвало да искат импийчмънт. „Издирването на тези документи, тъй като навремето не беше извършено, ще отнеме известно време”, каза депутатът.

Издирване на документи не бе извършено тук, в България, но зад океана, със сигурност са проверили нещата. По-скоро може да се иска импийчмънт на всички американски президенти, по време на мандатите на които на Ирак е било продавано оръжие чрез подставени лица и фирми, близки до хора от спецслужбите им, отколкото да издържи сегашната димка за импийчмънт.

Запитана дали ПГ на ГЕРБ би подкрепила исканата от „Атака” процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на президента, председателката на парламента Цецка Цачева каза: „Това е една процедура, която действително по Конституция е възможна, но това се случва при достатъчно количество събрани подписи, тогава, когато са налице данни за измяна или нарушение на Конституцията от страната на президента и вицепрезидента. Компетентен да отзове президента и вицепрезидента е само Конституционният съд, когато тези данни от Народното събрание стигнат по надлежния ред там.

Кое приемат за измяна или нарушение на Конституцията представителите на парламентарното мнозинство? Отказът на президента да подпише указ за отзоваване на двама посланици, преди да е приключила проверката? Или защитата на Станишев около скандалите с невърнатия от него Доклад на ДАНС? А може би за държавна измяна, а защо не нарушение на Конституцията на Първанов се приема убитият защитен вид в горите на братски Узбекистан, планински овен, архар, вписан в Червената книга?

„Данъкоплатците дадоха над 1 млн. лева, за да види президентът кенгурута в Сидни” обяви министърът на финансите, Симеон Дянков.

Похвално е Дянков да го играе спестовник в държавата, но като е спестовник, да беше посъветвал тези, които ще шумят нап разни обороти поне две седмици около идеята за импийчмънт - да го правят извънредно, а не да харчат за лудо пари на данъкоплатците! Така и така е ясно, че импийчмънт едва ли ще постигнат, най-малкото, защото няма законово основание. Но да се пилеят пари и време, от получаващи пари от джоба на българина политици – си е все едно да пуснеш фолкпевица да пее до леглото на изпаднал в клинична смърт!

И още: доколко отговаря на истината фактът, че Дянков живеел в Бояна? На какво основание е там? Колко плаща за ток, парно и телефон, кой му пълни бензин или газ, за да пътува от Бояна до министерството всеки ден финансист № 1? Къде пазаруват за храна на семейството му, кой готви и чисти на Дянков и кой му плаща заплата?

За справка, даже членове на Политбюро навремето не живееха в Бояна, а по къщите и апартаментите си. А към днешна дата не съм чула министър на финансите да се е нанесъл в Белия дом, при Барак Обама.

Това, което десетилетия наред, с жестокост и омраза ни причиняваха комунисти във властта, днешните управници го правят с любов и внимание!

Лозунгът им уви е - не знам какво исках да кажа, но знам, че бях прав.

 

Коментари 

 
+2 #1 Българския шоп 2009-11-12 22:00
Европа днес празнува края на комунизма с дисидентите, а не с агентите. Иначе тя се бори с корупцията здравата. Във Франция експремиерът Доминик де Вилпен чака присъда, ексминистъра на вътрешното министерство Шарл Паскуа е подсъдим, а експрезидента Жак Ширак съвсем скоро ще бъде подсъдим. Президент на регион е вече в затвора. Така е и в Англия, Германия, Италия и др. А у нас бившите се разхождат наперени като пауни и дори “раздават акъл“, защото разчитат, че са “недосегаеми“. Докога, Бойко ? Ясно ли ви е форумци, защо Европа чака чистка по горните етажи?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене