Директорът на Фонда за лечение на деца–оставка вместо арест и разследване?

Директорът на Център „Фонд за лечение на деца” д-р Николай Добрев подаде оставка след като одит на Сметната палата показа 40 на сто неусвоени средства на Фонда. Това е Фондът, който отпуска средства на болни деца за лечение в чужбина! Когото и да спрете на улицата, ще ви потвърди, че държавата няма пари за изпращане на болни деца за лечение зад граница. Това бе поводът за Българската Коледа, това е поводът всяко семейство с болно дете, на което лечението му изисква спешност – да продава имуществото си, да взема заеми от приятели, да открива сметки за набиране на средства, за да може един ден детето му да оздравее и порасне! Не разказвам сериал, а съобщени на глас факти.

Според цифрите, посочени от Сметната палата, за периода 2005 - 2008 година, Центърът е разполагал със  субсидия от държавата от 9,5 млн. лв..Допълнително, още два милиона били получени във Фонда от дарения, от които общо са изразходвани 5,8 млн. лв.

Освен това от излишъка, са били предоставени още 20 млн. лв., от които са разходвани 550 хил. лв. От 411 постъпили молби за лечение на деца в чужбина, одобрение са получили 223!

По-голям скандал от този в родното здравеопазване не съм чувала за послединте поне 20 години.

Да не отварям дума, че чухме как най-краткият срок за разрешение на лечение на болно дете зад граница бил два месеца! Освен това, самите лични лекари не били наясно с възможностите, процедурите, даже и съществуването на Фонда.

Другото, което одиторите от Сметната палата установили било, че медицинската целесъобразност да изпращане на дадено дете на лечение не винаги било в резултат на добросъвестна и компетентна оценка. Т. е. неизпращането на болни деца, кандидатствали за лечение в чужбина било в резултат на недобросъвестна и компетентна оценка.

От Сметната палата установили, че самите правила и процедури за отпускане на средства за лечение на болни деца в чужбина били твърде неясни и тромави, и често докато ги разтакават по бюрократични инстанции, децата загубвали правото за лечение от Фонда, тъй като навършвали 18 години.

Одиторите се натъкнали и на данни за липса на ясни критерии за отпускане на средствата, лоша комуникация между институциите, необосновано дълго забавяне на молбите, постъпили за изпращане на лечение на болни деца зад граница. Процедурата по одобряване на Обществения съвет била необосновано забавена и много усложнена, с безсмислени и повторни препращания към дирекции „Медицински дейности” и „Бюджет и счетоводство” на Министерство на здравеопазването. Налице била и лоша публичност на Фонда, което от своя страна пък повлияло негативно върху състоянието на десетки чакащи деца.

И така: имаме върнати 24 милиона поради отказано лечение на болни български деца. Логично е да запитаме: колко е тези деца са живи все още? Колко от тях са успели да получат пари за лечение от Българската Коледа и други дарители, средства, и са имало късмет да заминат за лечение зад граница, за да бъде спасен животът им?

А продадените жилища, затъналите в заеми и борещи се за оцеляването на децата си родители? Кой ще ги овъзмезди за причинените страдания, борба, преобръщане на живота – и то докато във Фонда са чакали неизвестно какво и неизвостно колко – без да бързат?

Какво са вписвали патолого-анатоми в графата - „причина за смъртта” на поредното дете, получило отказ от лечение в чужбина: бюрократични и административни причини? Неефективна работа, безхаберие?

Преди няколко дни научихме, че експертите от Сметната палата, извършили одита се натъкнали на доказателства, че три деца са починали, докато са чакали молбите им за помощ да бъдат разгледани! А дали са само тези три деца? И защо са били отнети три детски живота?

Едно дете да беше починало би било твърде много, за да се размине директорът на „Фонд за лечение на деца в чужбина” само с гузната си оставка и тъпите обяснения по телевизионни предавания.

Вярно е, че няма регламентирани срокове, в които Фондът и Комисията да са задължени да отговорят на молбата за изпращане на лечение на болно дете. Няма ясно определени критерии за одобрението на молбите за отделни случаи. Някои молби, след като са били одобрени от Обществения съвет към Фонда, са били препращани за повторно утвърждаване от здравния министър... През това време, през тези месеци на чакане, тичане по инстанции, събиране на документация, явяване пред комисии, провеждане на изследвания – деца, тежко болни деца не са издържали и са починали!

Но, едно е да чакаш на опашка на зеленчук, а съвсем друго – да чакаш надежда, детето ти да бъде изпратено в чужбина, за да оживее и порасне.

Не два месеца, не 60 дни, а по над 150 дни са чакали безпомощни родители на болни деца, с мъката, че са безсилни да им помогнат за оцелеят и живеят като връстниците си. Цифрата на чакането има рекорд – година и половина! Кое тежко болно дете, на което семейството живее с единствената мисъл да му осигури лечение – би доживяло този срок?

Според Сметната палата, налице са и данни, че семейства с болни деца са получили разрешение за лечение зад граница само за няколко дни. Тези семейства не запълват даже пръстите на едната ръка, защото са само три.

В законите на Република България има достатъчно текстове за смърт, причинена поради непредпазливост, или смърт, причинена, умишлено... В случая с Фонда, налице е причинена смърт, а за оживелите чакащи болни деца и техните семейства, налице е престъпление, което би могло да се квалифицира, като „опит за убийство”.

Няма да давам съвети на Главния прокурор, но умишлено изчаках няколко дни, в очакване да чуя за образувана проверка на данните от Сметната палата по одита на „Фонд за лечение на деца в чужбина”. Такава проверка не бе образувана, няма ни помен ни знак, че някой в Прокуратурата се интересува, че с действията си, хората, занимаващи с изпращане на болни деца за лечение зад граница, най малкото са застрашили техния живот и с отлагането във времето на разрешението – са влошили състоянието на нуждаещите се от лечение деца, като в няколко случая /засега/ това е завършило със смърт!

Затова е няма да се съглася с казаното от премиера Бойко Борисов, че:

„Морално е директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина да си подаде оставката, след изнесените информации за починали деца поради неотпуснати средства от фонда. Дали може изобщо да се нарича „морално” деца да умират поради неотпуснати средства?

Та този шеф на Фонда, така нареченият д-р Николай Добрев е върнал на държавата неоползотворени близо 24 млн. лева! И това се е случило докато тежко болни деца и родителите им са чакали да им разрешат и обезпечат финансово заминаване зад граница, за лечение на болните им деца!

Едно е да спестиш пари в милиони в резултат на финансова дисциплина в дадено ведомство, а съвсем друго е да върнеш, и то неоползотворени, 24 милиона от парите, с които е могло да се излекуват много болни българчета.

След като на правителството на ГЕРБ дойде на власт, на Прокуратурата бяха възложени десетки проверки за щати и кражби, извършени от предишното правителство. Нямам обяснение как министър-председателят пропусна да настоява Прокуратурата да се самосезира за скандалния случай.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването, д-р Валерий Митрев заяви пред Дарик радио: „Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки”.

Човешко е да се греши, но да се греши поради липса на компетентност и подготовка, докато животът на болен човек е в ръцете ти – това вече е престъпление! Както е престъпление и фактът, че този зам.-министър след като каза „а”, да не продължи по-нататък, разкривайки такива конкретни лекарски грешки. Да знаеш за извършени престъпления и да си замълчиш – за това също има текст в Наказателния кодекс.

Имахме един министър на земеделието, в правителството на тройната коалиция, който казваше, че не дава на кучето си кремвирши, тъй като не се знаело какво има в тях. Но едно са кремвиршите, което кучето на един министър не еизяло, а далеч по-различно – несъобщената информация за операции, извършени от неподготвени лекари.

Добре, че Прокуратурата ни през повечето време е в будна кома и не образува преписки по скандално изнесени твърдения, и то от нормални висши чиновници във властта! Иначе току виж, сме се превънали в правова държава.

„Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни“ е казал писателят Ерих Мария Ремарк. Като че ли е писал за България!

 

Коментари 

 
+1 #5 е 2009-11-28 08:56
Крайно време е някой да бъде обесен за назидание на площада. Горния "д-р" го чух да казва, че те преценявали кой има шанс.Това с други думи означаваше "Който няма .........бог да го прости".
Тоя "д-р" за Господ ли се има???
Цитиране
 
 
+1 #4 blag009 2009-11-27 19:58
...Гледал съм филми, комшии които са живели в Щатите, са ми разправяли, че тамошните родители, се гордеят и дават всичко от себе си, когато децата са им болни.Като изпитание от бога, и те са готови на всичко да помотнат на детето си. Доколкото си спомням в момента, само съпругата на Киркор Азарян, говореше за ТЯХТА жертвоготовнос във връзка с тяхното болно дете.Иначе, това са плодовете от безхаберието на комунистическия т бюрократ!!! По принцип всеки бюрократ е малко или много беххаберен, но комунистическия т е върхът на сладоледа. Така, че и бат Бойко едвали ШЪ се оправи с тая пасмина? Съда от личен поглед на по-ниските етажи на бюрократа.В началото всеки се бие в гърдите КАК, ШЪ помогне на човечеца от народа, пък като докопа кокалаааа ... "Ти знаеш ли Блаже каква работа ме чака и т.н."? Е винаги съм и казвал "О, да да лижеш гъзо на БЮРОКРАТА, не на народо, но найсееее ..."! Шъ ги изтърпиме и ТИЯ!!!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+1 #3 blag009 2009-11-27 19:57
Дали съм потресен, когато чух за пръв път по-горното, едва ли ... Шъ попитате защо?
Шъ Ви запитам следното:
-Род. съм 1950 г., заболял съм от детски паралич на 11 м.По-причини извън мен, съм бил по детски домове до 1968 г. Защо сега НЕ искам да съм по детски домове? Едва ли ще ми отговорите! Та накратко...ЗАЩОТО възпитателите МИ са били от старата школа от преди девети.За което съм и благодарен, и в границите на моите възможности, възпитавах децата си (три на брой, които са на по 30, 25 и 22 г), да живеят ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО.
Винаги съм благодарил на бога , че И сега не съм опирал ДО социалната помощ на дървата ...
Цитиране
 
 
+2 #2 Стоянов 2009-11-27 15:43
Потресен съм,тоя е за разстрел.
Цитиране
 
 
+4 #1 Българския шоп 2009-11-27 07:42
Отличен (6)за коментара. Разбрахме, че Бойко не е набил Добрев, нещо изключително, но не прочетохме коментара на Станишев и на бившия министър, които са назначили "некадърника" и са измислили условията и критериите.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене