Небето като от коприна... и пак сме наникъде!

 

Географията ни е като слънце. История имаме – за поне седем американски истории от по 200 години. Цивилизации ли не щеш, природа ли, култура ли – каквото му дойде наум на човек – ние го имаме ей така, от Бога. И въпреки това сме наникъде.

Две отмиращи партии избираха в почивните дни лидер. Едната – без следа от човек в парламента, другата – стопила се от демократичното слънце до символични размери.

„Царят ни липсва на политиката с мъдростта си” отсече в неделя премиерът Бойко Борисов и хвърли в недоумение гражданството.

Първо, за какъв цар иде реч като сме република по всички правила и закони. Царе и принцеси за българите останаха единствено в приказките.

Второ, за каква мъдрост ни говори премиерът, след като всеки, който спреш на улицата, ще ти каже, че Симеон Борисов е останал в най-новата ни история с взети от държавата земи, гори и имоти и със скандали за яхти, детски болници, лошо построено летище и корупция.

Да не припомням освен това, че министърът на земеделието е запретнал ръкави и се надява да върне поне неправомерно взетите гори от величеството.

Трето, на кого липсва лидерът на жълтите, като никой не пожела да имат свой човек в парламента, ей така поне, от кумова срама.

"Няма да бягам в Мадрид” – отвърна му неосъщественият монарх на настоящият министър-предсеател. - Роден бил в България и оттук логично би било да остане до края на дните си...

Реално погледнато, никой не го кара величеството да спринтира до Мадрид, хорат са измислили самолети за тази цел. Да се качва на авиона, както се казва и да върви при другите свои роднини монарси, да ближе рани, от това, че народът внезапно го е разлюбил.

Вместо да махаме с кърпички и да целуваме самолета за Мадрид, тази неделя научихме, че съпругът на доня Маргарита приемал спокойно оттеглянето си от партията. Какво друго му остава на малкия брат на Мария Луиза, след като гражданството му обърна гръб и не пожела повече да се мотае с хората си в политиката.

„Решенията, които ще се вземат по време на извънредния конгрес на НДСВ, ще трябва да закрепят партията и да дадат нов стимул за работа на хората”. Това каза пред Агенция „Фокус” Марина Дикова, заместник-председател на Политическия съвет на НДСВ.

Ако ставаше с решения, да ги бяха взели царедворците преди парламентарните избори, та да се ориентират – закрепват ли се, или не се закрепват. Участта на жълтите в българската политика, досущ повтаря отношението на Европа и НАТО към България.

Отколе стоим с разтворени обятия на границата на Европа с Азия – поискаха ни без „Козлодуй” – отказахме се от него, спряха ни парите – сега ни разрешават да ползваме част от своите за европейските проекти, искаха ни въздушни коридори – давахме им. Сега ни повтарят, че суверенитетът е вреден – на път сме да се откажем от него, загърбихме Русия по енергийните проекти – и пак не са доволни. Дано Румяна Желева, която ще го играе в две роли оттук насетне – на майка Тереза, заета с гражданска защита – да ни донесе малко обич.

„От редиците на НДСВ се откъсна жива сила със създаването на няколко партии” - Партия на българските жени, БНД, Новото време, каза пред делегатите на Петия извънреден конгрес на НДСВ – Весела Драганова председател на Партията на българските жени.

А живата сила, която загуби страната от участието на царедворците във властта – брои ли се? От оня свят никой не се е върнал.

Жълтите избраха Контролен и Национален съвет на партията си – да ги пита човек – защо? Та до следващите избори, партията им ще се сведе до избраните един файтон хора в тези съвети и дотук. Истината е, че вече няма кой и как да ги обикне. Те може да са се надявали, че българинът е любвеобилен, но конгресът им показа, че липсват каквито и да било чувства вече от страна на българина. И още по-лошото е, че това даже не го измъчва. Нито една партия не иска да се обединява с тях – а те не са свикнали да живеят така. Мъглявите обещания, общите приказки, въдушните целувки останаха в далечната 2001. И това няма да се промени – въпреки конгресите, въпреки жалостивите слова на премиера Борисов към величеството – обратен път – няма.

Същото очаква и сините, ако ги ръководи евангелистът Мартин Димитров, прочул се с огромния гаф да забрави да регистрира в съда партията, на която е лидер! Не друг, а от „Атака” „отвориха” очите на гражданството за помощта на църквата „Блага вест”, която впрегнала цялото си паство за спечелване на поне малък процент на парламентарните избори на сините.

Не съдбата на България, а дали някой нарича евангелската църква секта, това вълнува Мартин Димитров. За България той бе категоричен: от парламентарната трибуна обяви, да се прекратят всякакви договори по енергийни проекти с Русия?

Това написа в личния си блог синият лидер.

„Никой няма право да нарича евангелската църква – секта” - http://www.martindimitrov.com/?p=328

В момент, когато Франция и Русия затоплят отношенията си именно заради бъдещо сътрудничество в енергетиката, в момент, когато САЩ оправиха отношенията си с Кремъл, в момент, когато в. „Таймс” и РИА „Новости” съобщиха, че Великобритания възнамерява още през 2012 г. да започне да получава руски газ посредством газопровода „Северен поток” и вече е резервирала за себе си 4 милиарда кубични метра годишно...

В момент, когато „Газ де Франс” се включи също в Северен поток и „Южен поток” – младежът евангелист обяви, че трябва да късаме и да хвърляме подписаните енергийни проекти с Русия! Това му е болката на Мартин Димитров за България! За това и в парламента лидерът на СДС и депутат Димитров се изказва недалновидно, като слаб ученик за икономика и енергетика!

Призракът на комунизма си отиде, но капитализмът показа, че няма нищо общо с демокрацията. Доказва го в най-новия си филм режисьорът Майкъл Мур.

Правилно го изрече политологът Евгени Дайнов:

„СДС няма капацитета да произвежда политика или каквито и да било значими за гражданите инициативи. Нищо не излиза от СДС в последните месеци, ако сте забелязали, което да кара хората да кажат – тези разбират какво трябва да се прави. Доколкото има в синьото пространство нещо да се прави, прави го ДСБ. Единственото нещо, което излиза от СДС, са вътрешните им караници. Тази партия е загубила капацитета да произвежда политика и да привлича обществено внимание. Не виждам как ще се оправи, няма на кого да стъпи.”

Както поздравяваше Пламен Юруков за избора му за син лидер навремето, така сега Иван Костов стои плътно до Мартин Димитров. Иди, че кажи, че бившият два пъти финансов министър и веднъж премиер не си гледа интересите като си служи със СДС!

Бързо се забрави как Костов поздрави Пламен Юруков:

„Поздравявам Ви като Председател на Съюза на демократичните сили. От името на Демократи за силна България пожелавам на Вас и новоизбраното ръководство успех в желанието да реформирате СДС."

Още по-бързо и удобно остана в архив и как Пламен Юруков отвърна на любовта с любов:

„Преживяхме тежък развод с ДСБ, но те са ни най-близки"...

Как попадна в кабинета "Димитър Попов", което си беше правителство на комунисти, сегашният антикомунист Костов не държи да споделя в последните 18 години.

Как Костов направи от движението СДС – партия, за да я подчини еднолично на себе си – също не се помни. Още по-малко се помни и как партията на Костов се разцепи така, че никога да не може парчетата да се залепят в действащи и жизнени десни политически образувания.

Мнозина напуснаха колегата си Костов - бяха му служили верни като кучета и като кучета ги напъдиха от обкръжението на Командира. Костов показа, че, съвестта му е чиста - но не уточни дали има такава за загубите, които нанесе с присъствието си в дясното пространство.

За два почивни дни – две партии наченаха лебедовата си песен в политиката – жълтите от НДСВ и сините, които показаха, че за нищо нес тават в момента.

Един ден историята им с присъствието в политиката ще завърши като думите на японския министър-председател Фумимаро Коное, който на смъртния си одър поставил книгата на Оскар Уайлд с подчертаните в нея думи:

"Колкото и да е ужасно това, което светът ми стори, това, което сам си направих, е още по-ужасно".

Добре е настоящият министър-председател да е наясно с кого си другарува и кого хвали...

 

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене