Разкриване на отвличанията? Уж е полиция, а не е!

Ако седне човек и се заслуша, ако рече да се зачете или загледа как живеем, ще му стане ясно, че страната ни, Република България - членка на НАТО и Европейския съюз, уж е държава, а не е. Оттук и съдебната ни система – уж работи, уж има правосъдие – а на практика – не е. Така и с полицията – уж е полиция – а не е. Всичко следва това правило, оттук и за гражданството – няма живот.

Ако минеш из Европа – нещата са си нормални – да се побърка от въпроси човек: за какво им трябвахме на европейците да ни приемат тогава при тях? За да имат с какво да сравняват стандарта си, за да има терк как не трябва да се държи държавата с гражданите си, за да имат на кого да набиват обръчите, за да имат на кого да размахват пръст и пред кого да се правят на господари... Май – затова сме в ЕС и НАТО.

За какво ни вкараха политиците в ЕС и НАТО? – за да имат на кого да козируват, за да има на кого да се кланят и на кого да служат. Едно е да си назначен в държавата – друго си е да слушаш, козируваш и се кланяш навън.

Пускането на отвлечения Румен Гунински от плен от МВР обясниха като освобождаване и веднага заровиха глави в бумаги и кабинети с извинение, че били много заети и разследвали случая. Какво има да разследват: завесата падна и угасиха лампите?

Щели да разпитват жертвата за похитителите – ами ако е луд Румен – да им отваря очите! 40 дни плен на чужд гръб са нищо! 40 дни полиция и антимафиоти нищо реално не свършиха – а сега, когато момчето вече е на свобода: дръж! Ще се правят на мъже постфактум, като тепърва ще разследват бандитите чрез показания на Румен! Тичат от телевизия в радио и вестници да ги интервюират как сега ще разберат всичко за бандата. Така и баба знае...

И нещо интересно около това отвличане – бащата на Румен отрече да е давал откуп за сина си. Само, че всички сме наясно, че истината е точно обратното. Иначе кой ще ти развали след 40 дни старание схемата, ей така, на, да пусне без откуп жертвата! Че те, ако така я карат – утре вече ще фалират и трябва да спускат кепенците!

Нова телевизия подходи професионално по случая с освободения Гунински като потърси човека, който го бе намерил, поканиха и проф. Бойко Ганчевски – за коментар.

http://www.novatv.bg/bg/news/view/3855/

„При всички случаи има откуп, иначе лицето щеше да е един метър под тревата” – коментира твърденията на Гунински-баща проф. Бойко Ганчевски. - ... Имайте предвид, че 90 процента от разкриваемостта в Щатите, е на база, не само на техническото осигуряване на полицията, не само на строгите наказания, а на съдействието на роднините и близките на похитеното лице. Именно заради това там имат този успех”.

При нас разбира се се получава обратното поради факта, че има чувство за безнаказаност у престъпниците поради това, че не ги разкриваме, или ако случайно бъдат арзкири – съдът не ги осъжда...

Полицията не е контролирала даването на откуп за Румен Гунински. Оставяме настрана, отричането на Гунински-баща за парите. Ясно е, че човекът е взел нещата в свои ръце, виждайки, че няма как да разчита на полицията. Веднъж поради нейната професионална немощ да реагира на отвличания на хора, втори път – поради основателното съмнение, че евентуално сътрудничество с пагона, може да изтече в посока към бандата похитители и детето му да бъде поставено в опасност и със заплаха за живота.

Периодът на пребиваване на жертвата у похитителите е игра на нерви. Според някои е игра на нерви на полиция и близки, според други – игра на нерви на полиция и похитители, като в този случай близките и жертвата са по средата. В случая с Гунински, играта на нерви беше между похитители и близки. Полицията чакаше да се случи нещо.

„Отвлеченото лице има чувство за обреченост и чувство за безпомощност” така обясни проф. Ганчевски психологическото състояние на жертвата, след като е похитена, и е вкарана в стая, с белезници на ръцете, с качулка на главата и тампони в ушите.

Какво липсва в МВР, за да бъдат ефективни действията по отвличанията на хора?

На този сайт неведнъж е ставало дума за това какво липсва в МВР, за да разкрива този вид престъпления:

Вижте „Похитителите при отвличания продължават да водят в резултата срещу МВР”

http://www.lubamanolova.info/2009-05-02-10-50-54/-2008-/858----------

както и други подобни публикации.

15 месеца след горната публикация, нищо не се е променило в системата на разкриване на похищенията в държавата. Налице в МВР са единствено уволненията, съкращенията, разкриването на случаи на корупция, скандалите със спецслужбите и кадровите рокади, които извърши правителството на ГЕРБ.

Има ли МВР понятие какво е техническото оборудване на похитителите, или само се предполага?

Има ли МВР сведения дали похитителите имат свои хора в полицията?

Има ли създадена и работеща ефективно система къде и как изкарват прехраната си бивши полицаи, служители от спецслужбите, барети? Т. е. – хора с умения и познания и останала някоя и друга връзка в МВР.

Наясно ли са „борците” с организираната престъпност кои са най-добрите компютърни специалисти, кои са най-добрите специалисти в новите технологии на комуникациите, знаят ли се къде работят и с какво се занимават?

Компетентни похитители, които действат професионално и без грешка предполага придобиване на специални умения, а не да се говори, че действат хора, събрани и хванати от улицата.

Спирам дотук с въпросите, защото колкото и да се пита: ползата е никаква.

След пускането на Румен Гунински по върховете на МВР заговориха за почерк на бандата за отвличания, а това предполага натрупани сведения и знания, позоваване на факти от съществуващи бази данни – нещо, в които откровено се съмнявам.

Поведението на групите за отвличане предполага да се приеме, че действат малки звена, без да се познават и с добре организирана, но анонимна връзка помежду си. Ако приказките с един и същи почерк на отвличане са прах в очите, то поне от МВР можеха досега да хванат някаква брънка дали похищенията не са копирани от книги или филми, което често е практика в други страни. Това също е възможност да се улеснят нещата около идентифицирането на похитителите от разследващите органи.

Колко години минаха от отвличането на Стефко Колев, на сина на Венцислав Стефанов, на Ангел Бончев, на Киро Киров – време повече от достатъчно поне да бъде създадена група от компютърни специалисти, психолози, хакери, специалисти в комуникациите, която група да натрупа опит, както и:

  • бази данни с регистър на имоти;
  • база данни от НОИ и НЗИК, за да се проследят осигуровките на определени лица;
  • база данни, която да следи как се купуват скъпи имоти, коли, яхти, самолети и прочие;
  • база данни за хора, които са потенциални кандидати за отвличане заради пари, имоти, бизнес.

И това е само върхът на информацията, с която е задължително да се работи от специализирана група професионалисти, която да е наясно с престъпния свят и връзките на отделните групировки в него.

И накрая: прави впечатление, че все още няма отвлечен политик, отвлечен прокурор, отвлечен човек от властта. А политиците, магистратите, хората във властите са хора с имоти, банкови сметки и добър бизнес. Оставям тази констатация без коментар.

Народът ни бил умерен твърдят народопсихолозите. Народът ни е умерен, но политиците са лоши показва животът. А те откъде са? Да не сме ги внесли отвън?

Който е яздил кон, няма да се върне на магаре. Политиците ни са ясни – 20 години им сърбаме попарата. Но каквото и да ни сервират, каквото и да сърбаме – те са едно, народът – друго.

Уж е държава, а не е. Уж е полиция, а пак не е. Какво щем тогава в ЕС и НАТО?

 

Коментари 

 
+1 #5 blag009 2009-12-03 07:40
Чета "...# бази данни с регистър на имоти;
# база данни от НОИ и НЗИК, за да се проследят осигуровките на определени лица;..." и т.н. и си окам +1984" е задмината.
Но към горното, къде е МВР. В последните две седмици излязоха в интернет два клипа за полицията в Д.Дъбник и как действа!
За мен г-жо Манолова ТАМ е проблема, смърди ли долу, на горе е ад!
Цитиране
 
 
0 #4 blag009 2009-12-03 07:39
...
Близо 33 г. съм работил в енергетиката(ка то БАЧКАТОР с главни букви) и хей богу , ако си гледахме работата като тия от Д.Дъбник и СЕГА шъ си играеме, тука има-тука нема ток!!!
Като огняр , когато съм бил на пултя по време на работа, и ГЛАВНИЯТ ДИРЕКТОР, не ми се пречкаше в работата, а питаше "Как е", след което поне 3 мес. не припарваше при мен! :)
Та припомнете си убийството ао двете сестри и как стадо ГУЛЕМИ ТЪПИ ПОЛИЧЕЙСКИ БИЗОНИ, са МИНАЛИ ПРЕЗ "ЗОНАТА НА РАЗСЛЕДВАНЕТО", а кога ще съдят Румен Петков като ПОДБУДИТЕЛ за убийството на Чората и т.н.? Това е Г-жо, всичко зависи от "малкият човек", АЗЪ-БЛАЖЕ не се срамувах че бях МАЛЪК!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
0 #3 Българският шоп 2009-12-02 22:18
За съжаление, у нас хора от старата номенклатура и още повече офицерите от Държавна сигурност, чиито имена не бяха широко известни, си останаха на власт и след десети ноември. Много от тях изплуваха скоро на повърхността като новите капиталисти, новите милионери. Някои директно продължиха да действат като политици в БСП. А както изважданите периодично досиета непрекъснато показват, тези агенти на ДС са навсякъде – в политиката, в управлението на медиите и бизнеса. Същите, които строяха Комунизма и громиха “класовия враг” вече строяха капитализма – с евро-атлантически устрем. И често точно те и до днес пречат да се каже цялата истина за нашето близко минало. А истината трябва винаги да се казва, колкото и да е неприятна. Защото един народ без памет няма бъдеще.
Цитиране
 
 
0 #2 Българският шоп 2009-12-02 22:17
Решението е всички дядки на 65 години и повече, с мутри, на които пише КГБ и ДС, да не говорим за сенилността, от която вече страдат да бъдат пенсионирани, а на тяхно място да се назначат квалифицирани 25 – 40 годишни служители, задължително завършили специалните школи в САЩ, Германия, Франция и т.н, а не "школото в Симеоново". Никакви "синчета, дъщерички, племенници–чки, шурейчета, баджанаци и др." - така наречените "наши хора" в службите. По този начин доста бързо ще се решат проблемите на вътрешната сигурност.
Цитиране
 
 
+1 #1 Българският шоп 2009-12-02 22:15
В България проблемът е, че демокрацията не дойде, защото отсъства най-важният атрибут – правовата държава. Последните 20 години, както и предходните 45, страната се управлява от хора, а не от закони.
Няма съмнение, че днес Европа и преобладаващото мнозинство от гражданите у нас са единни в констатацията си, че България е преустроена комунистическа държава, но не и демократична, защото не се управлява от закона, а от каприза на властниците.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене