Ще дочакаме ли правосъдие за смъртта на Мартин Борилски?

Състав на Върховния касационен съд на Франция е отхвърлил молбата на заподозрените в убийството на студента Мартин Борилски срещу провеждането на паралелен процес във Франция, съобщи пред БНР адвокатът Ерик Морен, който представлява интересите на майката на убития младеж.

Мартин Борилски бе намерен жестоко убит преди девет години в Париж. 24-годишният млад, блестящ юрист, завършил с отличие и магистърска степен Сорбоната, бе открит мъртъв в жилището си в Париж, намушкан над 93 пъти, и с натрошен череп. Париж бе потресен от жестокостта на убийците на младия българин, чието тяло бе намерено потънало в кръв в дома му.

На местопрестъплението френски криминалисти намериха и иззеха множество веществени доказателства: косми в ръцете на жертвата, парчета кожа под нотките му, окървавени чужди дрехи. По доказателствата и експертизите, проведени във Франция бяха установени и извършителите на жестокото убийство на Мартин: Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона, които се оказаха съученици от Езиковата гимназия във Варна. Криминалистите установиха, че единият от убийците - Георги Желязков е използвал телефона на Мартин след убийството, като пак той е използвал и кредитната карта на убития.

Френски експерти установиха, че вероятността да стане грешка в съвпадението на ДНК на убийците и веществените доказателства е 1 на 15 трилиона за Желязков и 1 на 236 милиарда на другият убиец. С научни методи и технологии французите доказаха по безспорен начин, че двамата съученици на Мартин са неговите убийци. Оправданите от две български съдебни инстанции Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха подали молба срещу провеждането на паралелен процес във Франция, но в неделя, на 29 ноември т. г. стана ясно, че молбата им е отхвърлена.

До отхвърлянето на тази молба се стигна след протести и остра реакция на френския посланик Етиен дьо Понсен по случая и развитието на съдебния процес в България. Вярно е, че Върховният касационен съд на България върна делото за ново разглеждане във Великотърновския апелативен съд и то ще продължи на 11 януари догодина, но явно французите искат правосъдие и затова се заеха сами със случая.

„Законите ви защитават и жертвите на престъпления – заяви в интервю за в. „Труд” на Лилия Христовска, посланикът на Франция, г-н дьо Понсен.

По повод съобщението за възбуждане на паралелен процес във Франция по случая „Борилски”, посланикът обърна внимание на факта, че във Франция открай време е разрешено разследващите да бъдат разпитвани в съда. Такава практика има и в Щатите.

Според френското правосъдие, именно полицаите са тези, които са започнали разследването и са отишли първи на местопрестъплението. Оттук и те могат най-добре да обяснят на съда как са стигнали до заключението, че даден подсъдим е евентуалният престъпник.

Известно е, че българският Върховен касационен съд върна делото по случая “Борилски”, и процесът предстои да се проведе във Велико Търново, като ще започне на 11 януари догодина. Според думите на посланик дьо Понсен, френските полицаи са били готови да дойдат в България и да разкажат на съда какво следствие са провели, как са го провели и защо са стигнали до извода, че тези двама престъпници са евентуалните убийци. Това би било важно за пълноценното провеждане на един процес.

Към момента, подобно свидетелско явяване не е записано в действащия НПК, а българските адвокати по делото категорично не приемат идеята, защото такива разпити биха затруднили защитата и биха били в състояние да преобърнат процеса.

Преди броени дни министърът на правосъдието Маргарита Попова събра всички посланици на ЕС и ги запозна с предложените промени за НПК, чрез които да се засили и гарантира ефективността на съдопроизводството.

До началото на върнатото от ВКС дело остава месец. Дали парламентът ще успее да приеме предлаганите изменения и допълнения в НПК, или процесът ще си върви по старому – тепърва ще видим. Засега остава надеждата, че бъдещият процес във Франция по случай „Борилски” ще постави нещата по местата им и най-после, след 9 години ще чуем справедливи присъди за убийците на Мартин.

Добре би било министърът на правосъдието Маргарита Попова да замине за известно време във Франция и се запознае на място с това как се разследва и работи в тази страна съдебната система. Фактите около разследването, което проведоха от френската полиция  на смъртта на Мартин Борилски показаха, че все още сме на светлинни години в разследването, техническото оборудване и корупцията в съдебната система.

В България правосъдието е илюзия. Освен това да не забравяме, че при всеки Доклад на еврокомисарите ставаме свидетели на категорични констатации за пълния провал на съдебната ни система.

"Бащата на главният заподозрян е бивш магистрат, който поддържа солидни приятелски връзки сред българската полиция и е подозиран, че работи за обезпокояваща мафиотска група", написа френският ежедневник "Le Figaro" още през 2002 година.

Бащата на единият обвиняем, е варненският адвокат Борислав Желязков, бивш заместник-началник на окръжната следствената служба във Варна.

Това бе поводът делото да се гледа във Варна, а синът на адвоката да бъде пуснат на свобода срещу някакви си 2 000 лева.

Всичко по темата бе публикувано в сайта „Хроники” под заглавие:

„Малшансът да бъдеш убиец във Франция” – от 1 до 4 част

http://www.lubamanolova.info/2009-03-13-15-42-46/2009/1189-1-

Няколко седмици ни размахват някакъв кадровик на съдебната система, наречен Красьо, и информации кой от политиците, магистратите и бизнесмените фигурират в тефтерчето му.

Това не е в дневния ред на държавата – ако има някаква доказана корупция, свързана с лицето „Красьо”, има си разследващи органи – нека да я докажат.

Нека се разследва и защо всеки, който си чу името около прословутото тефтерче, подскачаше и нервно отричаше да познава това лице.

В съдебната ни система се случва нещо. То се е случвало от години и никога не е прекъсвало. Затова в България правосъдието е илюзия и всякакви приказки, че нещата се подобряват са прах в очите на гражданството.

„Политиката е нещо прекалено сериозно, за да бъде поверявана на политиците” е казвал навремето френският президент Шарл де Гол.

Не е твърдение на журналист, не е твърдение на социолози, политолози, а на бивш президент. Няма как да не му се доверим.

Какво ще се случи с процеса по случая ”Борилски”?

Зависи за кой процес става дума: този във Франция ще раздаде правосъдие, докато този във Велико Търново – не е сигурно.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене