Къде е държавата?

Аман от тъпи схеми и номера! Поднасят ни едни факти, а малко след това разбираме, че става дума за съвсем различни неща. Да вземем случая с винетките: "ЛУКойл България" и притежаваният от Васил Божков "Холдинг Пътища" се оказаха отстранени от търга за продажба на винетки за следващите четири години, съобщи шефката на тръжната комисия на НАПИ Теодора Георгиева. Малцина повярваха на ушите си. Особено за „ЛУКойл” и обичаният, и от президент, и от премиер по ловна линия, Валентин Златев.

От "Холдинг Пътища" обявиха, че предложеният от тях процент е бил значително по-нисък от този на СИБанк. А след търга от "ЛУКойл" и се заканиха, че ще отворят пред журналисти офертата и ще обжалват отстраняването си. Но това бе първоначалната реакция.

И двата икономически мастодонта не скриха изненадата си, че са отхвърлени от възможността да продават винетки. Втората изненада дойде след като победителите, консорциумът между СИБанк и "ВИП Секюрити" съобщиха, че ще наемат конкурентите си за подизпълнители.

Съобщено бе, че СИБанк и "ВИП Секюрити" преговарят с "Български пощи" и всички големи бензиностанции в страната, в това число и "Лукойл", с предложение за включването им в широка мрежа от подизпълнители, които да предлагат винетките.
Както има една приказка: погледнал се Илия, пак в тия! Защо трябваше от НАП да ни играят това тъпо театро, след като дадоха без бой на конкурентите си да пласират винетки?

Второ действие от пиесата на властта, бе от Националната агенция по приходите НАП, да тръгнат да проверяват естрадни изпълнители и попфолк певци и певици. Няма да коментирам колко от тях не си бяха обявявали доходите, колцина бяха платили данък и кой къде живее и какви коли кара. Всеки знае и си преценява сам тези неща, като част от личния му живот.

Думата ми е за друго: навремето изчезна целият архив на „Концертна дирекция” и така всички звезди от естрадата бяха лишени от възможността да се пенсионират! Никой не си направи труда да намери този архив, така както никой не си направи труда вече 20 години да разследва къде изчезна целият държавен Пенсионен фонд. Това бандитско източване остана в миналото и бързо сменящите се правителства и парламенти нехаеха как ще живеят цяла плеяда естрадни изпълнители в пенсионна възраст. А нека си признаем: в годините за пенсия винаги идва необходимостта от лечение, спокоен живот, прехрана – всичко това днес се оказва за мнозина непостижимо и днес любимци на поколения публика живеят на границата на оцеляването. Лишени от каквато и да било възможност да се лекуват и прехранват.

Цяло поколение изпълнители бяха хвърлени в канавката от злонамерени бюрократи, и бяха изоставени и от държавата.

Или да припомня друг голям скандал: скандалът с авторите на герба, Георги Чапкънов и Кирил Гогов, които бяха лишени от заплащане на разработките за практическото приложение на герба, както и борбата за възлагане на изпълнението на пластичните форми на герба. За да обвърже юридически този пладнешки грабеж, държавата с правителство на Иван Костов и президент, Петър Стоянов изработи и прокара набързо Закон за герба на Република България, с който нормативен акт стана едноличен собственик на герба и така не плати и стотинка  на двамата художници за положения от тях труд! В случая, авторското право бе стъпкано, правото на заплащане за положен труд – също. Така държавата не плати и стотинка, за да откупи изключителните авторски права върху всички разработки, които двамата автори бяха направили собственоръчно за герба! Друг такъв случай в света, на ограбване на авторски права – няма!

В България няма работещо правосъдие – признават го и го повтарят от Европейската комисия непрекъснато. В България няма и никаква защита на елементарните права на гражданите  от действията на организираната престъпност. Само тези два факта да вземем е достатъчно, за да бъде отхвърлена необходимостта да не се крият и се плащат данъци. Току що приетият бюджет за 2010 година се крепи на данъци и приходи от приватизация, на пари от европейски програми. Няма да коментирам доколко е стабилен един такъв бюджет за държавата.

В отношенията „държава – граждани” трябва да има знак за равенство, но това в България определено липсва. Българският гражданин не е защитен от кражби, нападения, катастрофи по лошите пътища, нискокачествена храна, лошо здравеопазване, бавно и мудно правосъдие, което често излиза с решения в противоречия в действащото законодателство.

В България може да бъде откраднат имота ти с фалшиви документи. В България може да станеш жертва на голяма измама, която да те остави без покрив и прехрана. В България може да потърсиш правата си в съда, но да не си в състояние да платиш, за да върнеш откраднатия ти имот. В България някой може да си построи безмитни бензиностанции върху земите ти, а ти да си принуден да стоиш и гледаш отстрани как се става милионер, броейки стотинки в джоба.

Никой не е разследвал как официално държавата, чрез деноминацията на лева ограби парите от реституирани имоти, внесени в банките и така се стигна до парадокса – тристаен апартамент да струва колкото една маратонка – 13 лева!

На тази държава ли трябва да плащаме данъци и да бъдем изрядни? Защо от НАП не провериха къщата на Долорес Арсенова, имотите на Петър Стоянов – влоговете на бивши депутати, министри и магистрати! А, за да има зрелища след като няма хляб - обявиха проверка на НАП  при певците...

От хитрост ли крие българина данъци, или от недоимък, от проявена нелоялност от страна на държавата към самия него?

20 години преход – как да познае човек кое е държава и кое – мафия? Ситуацията ни е следната: от една страна гражданството държи клона, а от другата го сече с постановления, зле изработени закони, и непрекъснато затяга финансовото менгеме.

Българинът бил търпелив – абе, ако знаят как живеем, билети могат да късат на границите и да ни показват на чужденците какъв ни е халът.

Народът е казал, ако не можеш да пуснеш Злото към Нищото, то един ден ще ти сложи пръта. А тръгнат ли ти бавно с китка в ръка – иди, че се връщай от оня свят! От памтивека е така: ритне ли човек камбаната, обръщат страницата и я залепят.

Вземете новия министър на финансите – учен бил, сред 100-те най-добри учени в света! Абе да не би да е някой издънка на Леонардо да Винчи, или някой предрешен Айнщайн да ни навира колко е учен ката ден. Чували сме за тези списъци – плащаш и те слагат името вътре!

Принципен бил финансистът №1 в държавата, не знаел каква е хавата в БАН, но имал право да ги обижда! На тази логика човек и врата не може да й извие.

То, дето се казва няма покрив над главата си, но се набутал да живее на наша сметка в Бояна с фамилията, а и не спира да ни учи и назидава. Че то ако беше законно, да бяха събрали де що има министър и да ги настаняват в Бояна – спят, работят, заседават, пак дремнат малко и пак работа и заседания! Толкова щяха да дръпнат, а и някойи друг лев да спестят. Ще пестят от пътуване дето се вика, а и ще са под ръка на премиера да ги сбира непрекъснато.

Как ли им изглеждаме на европейците щом плащаме на политиците ни от джоба си, от залъка си късаме, та с нашите пари и с нашия хляб да ни скачат по гърба или да летят насреща ни с повишени данъци и акцизи като бесни пърлици.

Може и да сме имали в миналото късмет, но сега късмета ни го е фанала липсата и нийде се не види...

Къде е държавата? И тя май е при късмета.

 

Коментари 

 
0 #1 Българският шоп 2009-12-03 13:41
Четейки коментара за момент си помислих, че няма да плюете по Дянков, но уви излъгал съм се!
Следващия път ще получите едно писъмце, което сигурно няма да ви хареса.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене