Честито г-н доцент/професор и министър!

Най-после си дойдохме на думата! Доцентите направо ще стават професори, а званието „доцент” да отиде в историята! Това се е просветлило на хоризонта по време на дискусията на социолози с министъра на образованието и науката, доцент Сергей Игнатов. Дискусията била върху проекта на Закона за развитие на академичния състав. Социолозите настояли титлите „доктор” и „хабилитиран професор” да отпаднат, за да имали време учените да си правят науката, а не да губят сили по бюрократични процедури, свързани с израстване по йерархията на звания в научната кариера. Така без усилия, нищо чудно новият ни министър на образованието и науката да си легне доцент и се събуди професор! Чиста работа - какво му плащаш!

Социолозите на избухналата демокрация в България са известни с това, че говорят правилно с властимащите. Така се случило „спонтанно” и в този случай: обявили социолозите ни, че е необходима по-радикална промяна, и хоп! – министър, доцент Сергей Игнатов веднага отвърнал, че ще приеме предложенията на социолозите! Чиста работа и никакви усилия!;rkr

"Аз лично съм за радикална промяна, но задържах доцентската степен, за да има приемственост в системата – свенливо признал доцентът министър. - Ако приемем длъжността доцент да отпадне, всички доценти автоматично ще бъдат произведени в професори". Е, сбъдна се вече една от кристалните детски мечти на Игнатов – да не се занимава с Висшата атестационна комисия -ВАК, а направо да си лепне професорската титла към името!

Социологът Андрей Райчев оприличи старата система на кариерно развитие в науката с дилижанс, а новата - на двигател с вътрешно горене. "Доцентската степен е камшикът от стария дилижанс, който напълно ненужно запазваме в новата система", били думите на разбиращия винаги и всичко навреме Райчев, в името на собственото си благо. Райчев не допусна, че изобщо някой може да иска запазването на сегашната система. “Всички тези боклуци – титли, звания, дисертации не мога да повярвам, че някой ги защитава. Хора, ние ги ненавиждахме!“, обърна се той към останалите участници в дискусията.

Академичните длъжности асистент и професор ще останат, доцент – отпада, а единствената научна степен да бъде доктор – това е „виждането” на новия министър и хористи социолози, удобни на властта.

Роденият на 10 ноември медиен експерт Георги Лозанов заяви, че промяната е очаквана и искана от обществото, и известна съпротивата ще дойде от много по-малък кръг от хора. “Реформата ще е идването на 10-ти ноември в тази сфера“, коментира той. Той също посъветва министъра да внесе закона в максимално радикален вид.

Услужливият винаги Евгени Дайнов не остана по-назад от довчерашните млади в БКП и заяви:

„ВАК е средновековна организация тип инквизиция и се характеризира с това, че там се упражнява фриволна, лекомислена, произволна и садистична власт. Ще напиша кофти рецензия на този, за да го прецакам, защото рецензията никога няма да излезе и тя не се публикува. Тези хора много добре знаят, че губейки тази власт, те стават никой. Стават едни прашни чичковци с кал в ушите и с неумити подмишници от две седмици. Не бяха длъжни да се мият докато упражняват тази власт. Като изгубят властта ще трябва да ходят да се къпят, да се подстригват“, коментира Дайнов.

Коментарът оставям на читателите...

Прав бе Лец като е написал: На джуджетата трябва да се кланяш ниско!

Още по-прав се оказва той, твърдейки следното: „...нулата е нищо, но две нули вече значат нещо.”

И така – честито, господин доцент, и министър! Най-после си дойдохме на думата и скоро ще Сте професор.

 

Коментари 

 
-1 #4 Българският шоп 2009-12-05 10:41
Наблюсателю почтени, странно, ти отговаряш на изчезнал коментар. Изглежда, че на някой не му се иска моя коментар да бъде четен от форумците. Ето го повторен, а ако трябва и потретен: Нещо забравихте да ни обясните как стоят нещата в Щатите, където "случайно" се намират най-добрите университети в света: Харвард, Принстон, МИТ и др. Как е в Англия с Кембридж, Оксфорд - престижни университети, с които нашите "юпита" (отрочетата на партокрацията) така се фукат. Това се нарича безпристрастна и обективна журналистика. Имам чувство, че вие просто не знаете как е там и пишете "по поръчка".
Цитиране
 
 
+6 #3 наблюдател 2009-12-05 10:23
Шопе & Co, очевидно ти си като повечето българи - освен от политика и футбол, вече вдяваш и от наука. В тази област се пипа мно-о-о-го леко, че да не изхвърлим бебето с водата (вж. напр. bg земеделието!). Реформа трябва, но кой и как да я направи? Синът на комунистическия вожд във Видин? Видният крадец А. Райчев (по времето на мин. Д. Вълчев взе 1 000 000 лв. за проект, който аз правя за 5 000 лв.!)? А как да стане реформата - даваме парите на ВУЗ-овете и колим БАН? Че в СУ, Факултет по славянски филологии има един доцент (бъдещ професор, според С.И.!), която студентите наричат доцент Алкохолевич! Че по ВУЗ-овете има доценти и професори, които през последните 20 години имат по 1-2 публикации?
ФАКТ: БАН харчи 18% от парите, които в BG се дават за наука и произвежда 67% от научната продукция на BG! Коментирайте!
Цитиране
 
 
-3 #2 Валери 2009-12-05 09:12
Предложенията на министърза за оставане на само две преподавателски длъжности, асистент и професор, и само една докторска дисертация, са общовалидни за ЕС и САЩ. Доцентурата и втората дисертация са валидни за съветската система. Какво има повече да се коментира!? Срам за тези, които до сега не посмяха да променят закона!
Цитиране
 
 
+7 #1 Константин Рангочев 2009-12-04 16:00
Играта е доста по-груба и сложна! Според присъединителни те договори на Bg с ЕС, към 2010 г. държавата Bg е длъжна (sic!) да дава 3% от БВП за наука. Но в бюджета за 2010 г. тя дава 0.3% - т.е. 10 пъти по-малко. И как да го направи, като в БАН са "феодални старци" (какъв блясък на мисълта, а!), нереформирани и пр. НО! Държавата ще бъде принудена да даде тези пари, защото е подписала договори! И - кой ще разпределя тези пари? "Феодалните старци" от БАН? Или "новите професори" от НБУ? Някой съмнява ли се вече какакъв е отговорът?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене