Футболният празник на Планетата започва на 11 юни!

Красивата филмова звезда Шарлийз Терон, футболните легенди: Дейвид Бекъм, Мишел Платини, Франц Бекербауер, легендата на леката атлетика Хайле Гебреселасие, крикет звездата Макия Нтини, и ръгбистът Джон Смит, които представляваха Африка. Домакините бяха представени от Матю Буут. Всички те бяха в центъра на церемонията в Кейп Таун, по изтеглянето на жребия за Световното първенство, което ще се проведе догодина в Южна Африка.

Генералният секретар на FIFA Жером Фалке обявяваше имената на отборите в класирането в отделните групи, асистиран от актрисата Терон. В началото на церемонията, чрез видеовръзка Нелсън Мандела поздрави присъстващите на церемонията и бъдещите участници на този най-голям празник на футбола, който ни очаква след осем месеца.

Изтеглените отбори в съответните 8 групи предполагат интересни двубои и неочаквани класации. Очакват се както срещи на стари съперници, така двубои, на отбори, които никога не са заставали на футболното игрище един срещу друг.

Наградният фонд, определен за отбора победител е 18 милиона лири, вторият в класацията ще си тръгне с 14,5 млн лири, а всички участници в турнира ще получат допълнителни 600 хиляди лири, с които да покрият разходите по приготовленията.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке заяви, че общата сума, която ще поделят 32-та участващи отбора, е 250 милиона лири. От ФИФА обявиха, че ще бъдат заделени и 24 милиона лири като компенсация за клубовете, чийто играчи ще вземат участие в световните финали, като парите ще бъдат платени на отборите чрез местните футболни федерации.

Ето как бяха подредени отборите в отделните групи:

  • Група „А”:  ЮАР, Мексико, Уругвай, Франция
  • Група „В”: Аржентина, Нигерия, Южна Корея, Гърция
  • Група „С”: Англия, САЩ, Алжир, Словения
  • Група „D”: Германия, Австралия, Сърбия, Гана
  • Група „E”: Холандия, Дания, Япония, Камерун
  • Група „F”: Италия, Парагвай, Нова Зеландия, Словакия
  • Група „G”: Бразилия, Северна Корея, Кот Д'Ивоар, Португалия
  • Група „H”: Испания, Швейцария, Хондурас, Чили.

По традиция, президентът на Италианската футболна федерация – Джанкарло Абете изпълни символичната процедура, като излезе на сцената и връчи купата на Световното първенство в ръцете на президента на ФИФА – Сеп Блатер.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене