Яне Я. обърка Борисов с Костов...

Кой ти вярва, че Тагарински е толкова умен, че сам да тръгне да излиза от РЗС? Едва ли има що годе интелигентен човек, който да се хване на въдицата, че Марио Тагарински сам е измислил да излезе от парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” и така да остави в небрано лозе колегите си, начело с Яне Янев. Повярва единствено Яне, но това си е за негова сметка, още повече, че сбърка  като посочи и стратега на това излизане, назовавайки името на Бойко Борисов. Да сбъркаш Бойко Борисов с Иван Костов е все едно да объркащ.ш Бил Клинтън с Обама. Това е грешка, за която рано или късно плащаш. Но проблемът си е на Яне. В училище ни учеха, за да си сигурен, че си решил правилно задачата, направи проверка. Проверката, която трябваше Яне Я. да направи има три момента:

Първият бе да си зададе въпросът - кой има полза от настройване на РЗС срещу ГЕРБ?

Вторият момент е с уговорка: този, който е дръпнал синджира на Тагарински мрази президента Първанов.  А ГЕРБ и Борисов вече не са срещу държавния глава. Остава Иван Костов, който навремето се бе сближил с Първанов покрай свалянето на Жан Виденов и оттогава неистово иска това да бъде погребано в миналото.

Третият момент е дългосрочният: защо ГЕРБ ще си слага таралеж в гащите и ще настройва Яне Я. против себе си? Няма причина за такова поведение, тъй като ГЕРБ има нужда от всеки глас подкрепа в парламента.

Тук му е мястото Яне да се замисли дали разпадането на РЗС е случайно, или начало на една целенасочена стратегия за отслабване на управляващото мнозинство, като първоначално излети РЗС, а след това го последва „Атака”. Що се отнася до СДС – то там Мартин Димитров има декоративни функции, а Костов е толкова във властта на тази партия, че сам пръв съобщи на журналисти кой е избраният лидер на сините!

Оттук следва изводът, че Яне не за първи път чука на отворена врата и напразно обвинява ГЕРБ в интриги срещу РЗС. Но кой да му отвори очите на Яне? Няма кой.

Както има една приказка: „Безсмислието все се изсилва”. И тъй като човек най-сигурно се дави в морето на Незнанието, Янев отново грабна Купата по най-масово тиражирана излагация.

Тъмните сделки стават на дневна светлина, но за да ги види човек, трябва да има очи, а не само зрение. Човек гледа и с ума си, подробност, явно неизвестна на лидера на РСЗ.

Воден от принципа: „Може да си разочарован, ако не успееш, но си загубен, ако не опиташ”, депутатът Яне Янев се скъса да образува скандали. Кой да му отвори очите на Яне Я., че единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно? Така по силата на едно уж Нищо не значещо обстоятелство, наречено „Марио Тагарински”, парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” бе преобразувана в политическа група и заличена от регистъра на Народното събрание. Следващите несполуки, които се стовариха на главите на депутатите на Яне Я. бяха, че групата на РЗС вече няма кабинет, няма телефони, няма даже табела на вратата на стаята, която ползваха, а от парламентарната трибуна вече няма да могат да се изказват повече от 10 минути, няма да имат председатели на парламентарни комисии.

Политическата група на РЗС внесе в парламента предложение за изменения в правилника на Народното събрание, според които отделна парламентарна група /ПГ/ може да се състои от 8 депутати, а не от 10, както е сега. Както е тръгнало, нищо чудно да се стигне дотам – за парламентарна група да се признават и повече от един депутати от дадена политическа сила.

Социалистите, които също много ги бива в интригите, пуснаха напред Антон Кутев, който да налива масло в огъня, пламнал в душата на Яне, като повтаря, че в напускането на Тагарински съзира дългата ръка на ГЕРБ!

Абе, Яне Я., вярно е, че ГЕРБ поеха на плещите си най-трудното управление от последните 20 години, вярно е, че им се случи Симеон Дянков и някои други недоразумения за министри, вярно е, че държавата е в страхотна криза, но чак такива самоубийци да са хората на Борисов от ГЕРБ – да си дружат с БСП, това няма как да се случи! Човек, малко от малко, трябва понякога и да мисли!

Приятели били с президента – ами седни научи, Яне Я., кой с кого ходи на лов, и тогава окай наляво и надясно! Че напоследък доста простреляни от авджилък се навъдиха!

Трябваше ли Яне Я. да се изненадва на напускането на Марио Тагарински? Ако употребяваше поне част от времето си за изявления във време за четене и размисъл – ходът на Тагарински не трябваше да го изненадва. Най-малкото заради това, че напускане на парламентарна група от Тагарински не се случва за първи път и си е рецидив, откъдето и да го погледне човек!

Навремето имаше случай на напускане на парламентарната група на СДС от няколко сини депутати, включая Тагарински и той тогава обяви, че това е морален акт. Сега с изоставянето на Яне Я. в небрано лозе, вероятно сме свидетели на продължението на моралния акт.

Разликата е двете серии на моралния акт на Тагарински е, че тогава той напусна парламентарната група на СДС преди изборите, а сега, той напусна ПГ на РЗС преди Коледа и я остави да битува вече като политическа група в коридорите на парламента.

Тагарински напусна Яне Я. и колегите си без да даде обяснение за мотивите за напускането си. Но как да даде някой обяснение за нещо, за което няма обяснение! Няма как.

„Напускането на Тагарински е знак за готвената политическа репресия срещу нас” обяви Янев. Репресия не се състоя, напускането - остана.

Когато едно Зло идва, то не идва само – казва народът. Яне Я. се опита да говори против ГЕРБ и бъдещи коалиции, които съществуват единствено в неговото съзнание. Председателят на парламента го отстрани от заседанието за оскърбление на институциите.

Следващата грешка на Яне Я. бе, когато обяви, че се безпокои за живота и здравето на Марио Тагарински!

„Може би се касае за политическо отвличане. Тази хипотеза, според нашите експерти, е съвсем реална”, посочи Янев пред репортери. „От 16.00 часа вчера досега телефонът му е изключен, на домашния телефон никой не отговаря, народни представители ходиха до дома, в който живее и никой не се обажда. Всички народни представители, които са звънели не да могли да осъществят връзка с него”. Оказа се, че заявлението на Марио Тагарински за напускане на парламентарната група е заведено не лично от него, а от негов сътрудник.

Цялата патаклама около параноичните изпълнения за отвличане и потъване на Тагарински вдън земя бяха разбити на пух и прах.

Лицето Марио Т. се появи с цялата си телесна маса в тв-предаване и най-спокойно си каза урока: че не му е оказван натиск да напуска РЗС, защо е напуснал групата, защо е липсвал от сцената, защо не е обяснил на другарите си от РЗС, че ги изоставя. Депутатът от Ямбол заговори за съвест, чест, възмущение от изявленията и действията на лидера си...

Даже ни напомни, че не бил от вчера в политиката, а като много други и той е роден на 10 ноември 1989 година.

Напразно се оказа „тапицирането” на Яне Я. с хора с пагони, като ген. Илиев, бившите ДАНС-ови служители Зайков и Хаджолов – покрай аферата „Предателството на Тагарински”, лидерът на РЗС остана като Ричард Трети без кон и кралство! И най вече с повод зевзеците да го скъсат от майтап, тъй като поиска да се обяви Марио Тагарински за общодържавно издирване!

Ама в РЗС не усетили, че Марио Т. е недоволен от нещо и ще ги напуска? Така е в живота – съпругът последен разбира за изневярата на жена си...

Никога не е късно да станеш за резил – казваше баба ми.

Оттук нататък Яне Я. е в доста разкрачено положение: не е с управляващото мнозинство, на може да се лепне и за опозицията от БСП и ДПС. Нито има с кого да се обядинява, нито има на кого да се противопоставя. Единственото най-безопасно нещо, което ще може да си позволи, е да се разхожда в коридорите на парламента и да не спира да се движи, тъй като застоят е вреден за здравето му.

Стотици хиляди били гласоподавателите на Яне Я. – така е. Но техният дневен ред докато Янев остана без стая, телефони и парламентарна група не бяха кахърите му и параноичните му изцепки, а дали диабетиците ще доплащат за инсулина си, дали ще си намерят работа безработните, дали ще издържат десетки хиляди семейства на сметките за ток и парно. Дали ще могат пенсионерите и инвалидите да си позволят да се хранят нормално, дали ще са в състояние да си купуват лекарства. Дали ще могат да си платят на адвоката, за лечение, и данъците сгради и смет.

Междувременно, въпреки че Яне Я. не разбра, три деца от социален дом в Крумовград умряха, разкъсани от взривател.

Къде тук според Яне е Русия, къде тук е енергийната мафия, и още по-важно – кои са в нея! Поименно...

Хайде да си говорим вече с имена, Янев! Не сме в детската градина все пак.

„Ние от РЗС сме убедени, че премиерът Бойко Борисов подменя европейските ценности на България и става подвластен на проруското политическо енергийно лоби. Президентът и премиерът си стиснаха ръцете за осъществяване на общи енергийни проекти”, заяви Яне Я.

А защо забрави БСП, ДПС по време на мандата на които бяха подписани междудържавните договори за енергийните проекти? Защо Яне ги подмина? Или вече ще са си опозиция с хората на Станишев и Доган срещу Борисов и ГЕРБ?

Няма попътен вятър за кораб без посока, Яне. Я. Идват празници – почини си!

 

Коментари 

 
0 #1 Д 2009-12-10 06:05
Не чухме Костов как реагира:) Ослушва се като глухо прасе в тикви,както казва народът. И все пак-хората на Костов от ДАНС,срещу хората на бившия Петров от ДАНС. Между шамарите-най-лесният за манипулация,за който още не се знае чии интереси защитава.Но няма неразкрито престъпление-рано или късно, поне се чува:)
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене