Триумфът на фуражките изля поредната порция кал в медии

Бях се зарекла да не пиша за една група лица, които срещу повече от прилично възнаграждение, час по час вадят имена от документите на бившата Държавна сигурност, но вчера нещата излязоха извън контрол. Не зная какъв чиновнически гъдел е изпитал един бивш милиционерски началник от Добрич изваждайки имена на добри журналисти с назидателното „принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност”. Вероятно е продължение на сърбежа, с който обявиха имената на топ-следователи, разследвали дела, свързани с сигурността преди 10 ноември.

Хитрите от принадлежалите към ДС се уредиха да продължат да сътрудничат и така няма да чуем имената на известни червени доносници, днес в други цветови гами. Доносник тогава, прикрит сега – какво по-печално за избухналата уждемокрация?

Когато излязоха поредните списъци – с имена на следователи, се обадих и им изразя гордостта си, че ги познавам.

На колегите си, оставящи всеки ден светла диря в родния печат с анализите, есетата и разследванията си, като Дмитри Иванов, Светослав Терзиев, Евгений Станчев, Алексения Димитрова, Горан Готев, Чавдар Добрев използвам повода да благодаря за удоволствието да ги чета по страниците на печата.

Трябва ли да се обяснява, че кореспондентите в чужбина, бяха длъжни да пишат в поверителни бюлетини, предназначени само за висшето държавно и партийно ръководство? Или това тяхно задължение трябва да се приема като повод за назидание?

Всичко, което се случва в последно време, със списъци с имена, означава ли, че катаджията и козируващият милиционер пред комунистическите партийните величия са вършили дела далеч по-достойни от международните кореспонденти от различни точки на света?

И десет живота няма да стигнат на един някогашен милиционерски началник, за да научи всички езици, международни договори и историята на десетки държави, за да бъде почти толкова интелигентен и компетентен, колкото един журналист международник. Но избухналата демокрация има правила: милиционер да е този, който днес ще удря по авторитета на журналисти с имена.

Имената, които изброих по-горе са имена, които се знаят от десетки хиляди български читатели. Имената на милиционерите, придобили сумопрофил, женски ханшове и възчервени бузи от социализма са известни единствено на близките им., т .е. един файтон хора.

Но така е, когато човешкият ум е ограничен, а глупостта – не е. Както се казва: „Музиката е за всички, не за всеки”. Затова в други държави от Източна Европа имаше дисиденти, а у нас – почитатели на Горбачов с отнети партийни книжики.

Комисията по досиетата пусна списък с имена, но за някои от имената излезе, че досиетата им са били унищожени! Защо тогава се публикуват имена, за които не се знае с какво са свързани конкретно? Назидание ли се търси или се тиражират начини за уязвяване на определени хора?

За други от имената от списъците на Комисията по досиетата стана ясно, че нямало къде да се съхраняват архивите и затова се пускали само имената на съответните хора. Тук следва да запитам: къде е смисълът тогава на това доста спорно от гледна точка на морала занятие?

Едно е да се пишат доноси, а далеч по-различно е, да се изпълняват служебни задължения, без да се накърняват нечии интереси.

Твърди се, че със списъците от Комисията по досиетата се давал отговор на обществения интерес: къде е този интерес, може ли да се види, или пипне? Спечели ли обществото ни нещо от огласяването на списъци от Комисията по досиетата?

Не е ли истинският интерес на обществото в потреса: защо българчета колят и разфасоват свои връстници?

Не е ли интересно за гражданството ни защо насилват сираци от домовете, защо проституират деца, защо у нас СПИН вече е детска болест?

Не го ли интересува гражданинът ни защо нашите деца пият, правят секс и снимат порноклипчета, вместо да залягат над книгите и компютъра?

Не трябва ли гражданството ни да намери отговор на въпроса: защо непълнолетни българчета са убийци, удушвачи, и първо се учат да шмъркат магистрали, да правят френска любов в тоалетната на заведение, да се събличат дибидюс в ресторанти за бутилка водка, но никога не научават как се вади хлябът и що е милосърдие?

Списъци с някакви имена ли трябва да закрият умиращите в бедност и мизерия тежко болни деца, които държавата е изоставила?

Депутати измислиха Закон. Политици гласуваха Комисия за досиета, но оттогава пускат само списъци с имена. Защо – и те не знаят, може би заради заплатата.

Не всяка сива маса има нещо общо с мозъка – за гънки даже не говорим... Шутовските звънчета на демократичното законодателство се оказаха фалшиви.

 

Коментари 

 
0 #2 blag009 2009-12-11 11:29
Драги Шопе, съдейки от Вашето писане:
-"...За екипа на сайта Кибик Блаже: Следейки ги коментарите ви, все повече се утвърждават 3 хипотези (а не хипотенузи) за вашия сайт:
1. Люба Манолова с годините е “изхххххх“, както казва народа, и съвсем е забравила своите идеи и позиции (“Външният дълг и 10.11.1989 в документи и тайни“- Л.М.). Жалко, но нищо необичайно – и аз имам тъща с Алххххх.

Наистина си леко хахо! С някои неща и АЗЪ-БЛАЖЕ, не съм съгласен с г-жа Манолова, но това не ми дава право да я обиждам персонално!
Колкото до "...се утвърждават 3 хипотези (а не хипотенузи) за вашия сайт:"

Шъ те открехна Шопе, ако сайта БЕШЕ мой нямаше да пожала пари и средства, освен г-жа Манолова, да чета г-жа Терзиева и г-жа Маринкова!!! Шапиш за кво иде реч Шопе!!!!
Бъди здрав!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+1 #1 blag009 2009-12-10 18:20
Г-жо Манолова, по стар соц.навик, когато в "оно" време започваше да пишат по весницете и списанията , че даден вид артикул като боб, чесън, лук, кисело или пресно мляко и т.н и т.н., е вредно за здравето на хората, с моите приятели гадаехме СЛЕД колко време, бобеца, лука и т.н. ШЪ изчезне от рафтовете!!!
Така и с досиетата... ОКАМ си, ОЩЕ ли има да се крадееее вашта м....аааа!!!!!
На времето МИ внушаваха , че МЕ е страх от комунистите, ОКАХ нещо което МИ е безразлично, не се страхувам от него!!!! Така и с ТУЙ, в началото мечтаех, и до 1996 г. гуворех на моите соц.димукрати а ла Куртев, че ИСКАМ моите внуци да СЕ ровят в архивите ... увиии и ТИЯ май шъ се нагрухтят!
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене