С бърза гимнастика в парламента утвърдиха двама министри

Гласуването на промените в правителството мина като поредната бърза гимнастика – с послушание и дисциплина. Дебатът по кандидатурите за двата министерски поста беше вял, казаното от така наречената опозиция увисна във въздуха като непотребно, и с режим на гласуване, мнозинството утвърди Николай Младенов за министър на външните работи и Аню Ангелов – за министър на отбраната.

Премиерът Борисов бе дошъл за гласуването само с двамата кандидати за министри и вицепремиера Цветан Цветанов. Цялата процедура мина без емоции, тъй като опозицията и  управляващото мнозинство бяха в очакване промените в правителството по-скоро да приключат и всеки да се втурне към собствените си дела.

Няма обяснение защо нито един от депутатите на опозицията не поиска бившият, а и бъдещият министър на отбраната да дадат обяснение какво е направено за ранените български бойци от базата в Кандахар и дали вече момчетата са транспортирани в Германия за продължение на лечението. Не се чу искане, поне от опозицията, защо и как се е стигнало до нападението на базата в Кандахар при посещението на министър Николай Младенов.

Заканите на социалистите от предишния ден, че ще бламират министерските промени и ще поискат оставките на поне трима министри останаха в медиите. В зала никой от червените депутати не отвори уста да иска оставки.

В зала не се чу и питане: дали бившият министър на външните работи Румяна Желева, която се провали като кандидат за еврокомисар не беше и слаб министър, и по-конкретно какво тя не свърши, бидейки на поста дипломат №1.

А както е известно, в навечерието на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел, в местната преса, външният министър на Израел, Авигдор Либерман едва ли не свърза България и Босна и Херцеговина с Ал Кайда! Босна и Херцеговина поиска доказателства или извинение – ние замълчахме като виновни.

Очакваше се при посещението си в Израел, българският министър-председател да поиска обяснение за тези твърдения тиражирани в медиите, но такова нещо не се случи. Нито пък бе поискано обяснение преди заминаването на Бойко Борисов от посланика на Израел, след привикване в МВнР.

И така по обвиненията за връзки с Ал Кайда официална София онемя – и в родината, и в Израел! Излишно е да се пита защо България замълча по скандалните обвинения – в тази дни Румяна Желева се готвеше за изпит, а заместникът й, Марин Райков не счете за нужно да предприеме каквото и да било за изчистване на името на страната ни. Той бе зает със защита на Желева и нейния провал пред Европарламента.

Това бе политиката на българското Външно министерство при Румяна Желева, така че свалянето й от поста може да се приеме за едно от добрите решения на премиера!

Необяснимо е защо така наречената опозиция не обели и дума за провеждането на здравната реформа, за политиката на министъра на финансите Симеон Дянков – човек с право се пита: интересуват ли се депутатите от опозицията от избирателите си, или отново са се втренчили всеки в собствения си пъп, като исихасти?

Николай Младенов и Аню Ангелов носят поделена отговорност за приемането на поправките в Закона за отбраната. Нито един социалист или депутат от ДПС не счете за нужно при гласуването на промените в кабинета, да използва парламентарната трибуна, за да попита защо бяха гласувани тези поправки!

На парламентарното заседание по промените в правителството никой не попита в безвремието когато бяхме без министър на въшните работи – кой подготви премиера Борисов за посещението му в Германия, та от там слушахме само как Цветан Цветанов ходел с някакъв багер, копал, изваждал трупове и така вървяла борбата с престъпността!

Вече с мандата на Николай Младенов като министър на външните работи, след броени дни, в началото на февруари, министър-председателят Бойко Борисов ще се отправи на официално посещение в Турция с колегата си Реджеп Тайип Ердоган и турския президент Абдуллах Гюл. Отсега се надявам в Турция премиерът Борисов да не обещава, че няма да си искаме компенсациите за бежанците в Беломорска Тракия и Македония. Надявам се и да не дискутираме дали ще продължат новините на турски – или не. Все пак последното е вътрешен, български проблем.

Интересно би било с Ердоган да се поговори в Анкара за турския консорциум „Мапа–Ченгиз”, заради който сме на път да загубим милиони евро от непостроената магистрала „Люлин”.

По отношение на новия министър на отбраната генерал Аню Ангелов засега може да се каже, че трябва да бъде по-ефективен в действията си и по-малко да приказва. Защото докато Ангелов коментира в медиите какви мерки за сигурност трябва да се вземат в Афганистан за българските бойци, изпратени там, като нищо талибаните ще вземат да ни напомнят още веднъж за себе си.

Защо при обсъждането на промените в кабинета, депутатите от опозицията в парламента се държаха като примерни ученици? Страха ли им е взел премиерът Бойко Борисов, или не ги интересува нищо, освен собственото им благополучие за безоблачно изкарване на поредния мандат в парламента?

Отговорът ще получим във времето.

 

Коментари 

 
+1 #1 blag009 2010-01-27 16:23
Като я няма Татянчето, КОЙ да пита Сергейчо...смях в залата. Нали бат Бойко веднага ШЪ го пита:
- "Нали казваше, че мутри до ВЛАСТА нямаше да допускаш? Аз ти казах, че ХОМОСЕКУАЛИСТИ нама да допусна и КОЙ излезна прав СЕРЕГЕЙЧО"!!!! ТИШИНААА...
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене