Кон за кокошка, обяд, прегръдки и снимки на Босфора

Защо министър-председателят на България, Бойко Борисов би път до Турция? Защо се водиха журналисти и в централните новинарски емисии на посещението на Борисов се отделяше протоколно първо място? В навечерието на заминаването на Борисов за Турция информационните агенции разпространиха новината, че Евронюз пуска новини на турски език, същите новини, срещу които премиерът бе заблуден, че се налага час по-скоро да спре от Българската национална телевизия под натиска на парламентарния си партньор – „Атака”...

Ще оставя настрана икономическите споразумения подписани между двете държави за енергийни проекти, увеличаване на стокообмена, увеличаване на броя на турските туристи в България, като спомена само, че за Турция България не е кой знае колко ценен икономически партньор. Особено след като официална Анкара подписа междудържавни договори за енергийни проекти с Русия, особено след като само за миналата година се посочва, че приходите от туризма в Турция през 2009 година са 21,249 милиарда долара, а българските са едва два милирда.

Не зная дали Бойко Борисов при посещението си в Германия е казал, че "сега ще адаптираме българските турци..." и че "българските турци не са имали щастието да се родят в Германия". Това се появи като твърдение на депутат от ДПС, но отговор от страна на Борисов по темата не последва, така че ще изчакам за коментар на този проблем.

Това, което искам да сравня е какво поиска и получи българският министър-председател в Турция и какво ще получи неговият колега Ердоган от страна на България.

„В диалога между България и Турция няма открити политически проблеми”,

С тази фраза премиерът Борисов фактически затръшна вратата за получаване на каквито и да било обещания от турските си партньори. Нима може да се изрича нещо подобно преди да е говорено конкретно върху каквито и да било спорни теми.

„Диалогът между България и Турция за решаване въпроси от дневния ред и на двете страни се провежда в дух на добросъседство и уважение към аргументите, които двете държави поставят, без това да има пряка връзка с въпроса за бъдещото разширяване на Европейския съюз. Между България и Турция няма открити политически проблеми. Страната ни ще подкрепи кандидатурата й за членство в ЕС при изпълнение на всички необходими критерии”.

Тук ще припомня, че Турция кандидатства за Европа още от 1954 година.

Това е заявил премиерът Борисов при срещата си с турския президент Абдуллах Гюл. Няма нюанси, няма дипломатично изчакване, няма премисляне – както се казва – никой не го е бил през устата да говори предварително, но не: той за пореден път се е изстъпил и изказал. Безсмислено щедро, но от сърце.

И всичко това само заради: топло посрещане, оказано гостоприемство,  удовлетвореност от стабилно и активно развитие на българо-турските отношения през последните години, и в името на добросъседството, съюзничеството и партньорството в НАТО.

След срещата на премиера Бойко Борисов с Ердоган, стана ясно, че турската страна е получила категорични уверения, че:

 • ще бъде разгледан проблемът с река Резовска и границата;
 • ще се построи язовир на река Тунджа;
 • ще бъдат получени визови облекчения за турските граждани;
 • България ще окаже натиск в ЕС за „Набуко”, където Турция да е основна транзитираща страна;
 • Джумая Джамия в Пловдив ще бъде предложена за защитен паметник на ЮНЕСКО;
 • България ще подкрепи Турция в преговорния процес с Европейския съюз.

Срещу това:

 • България попита за екзархийските имоти, и отговорът бе, че всичко е в ръцете на съда;
 • България отвори дума за компенсациите за имотите на българите от Одринска Тракия, отговорът бе, че има междуведомствени групи, които си работят, и ако се стигне до такова решение, то вероятно... ще се вземат мерки;
 • Ще се очаква разрешение на проблема със собствеността на българската болница „Евлоги Георгиев” в Истанбул, която в момента е под наем. Болницата е единия от над 50-те екзархийски имота, за които България настоява да си върне собствеността;
 • Турция ще включи Желязната църква в списъка на защитени обекти на ЮНЕСКО;
 • Борисов е поискал, ако може турската държава да позволи втори оглед на кораб „Хера”, нещо, което турските власти вече пета година отказват и протакат;

Получило се като в онзи виц, в който две мутри делят парите от рекет и единият разпределял:

-        На мен, на теб, на мен, на теб, на мен, на мен, на мен...

Докато другият попитал:

- А на теб?

„Не бях срещал човек, който така подкрепя проекта „Набуко” като Ердоган” каза българският министър-председател Бойко Борисов. Остава да срещне и някой, който да обещае да пълни тръбата на „Набуко” с природен газ.

„... ако действително се окаже, че трябва да бъдат изплатени тези компенсации на тракийските бежанци, то тогава ще бъдат предприети съответните мерки” каза на пресконференция Ердоган. Брилятен пример как трябва да се увърта и отказва дипломатично, като се оставя насрещния партньор с празни ръце.

Българският премиер Борисов изтъкнал пред турския си колега Ердоган, че като управляваща партия са се отказали от провеждането на рефенрендум за новините на турския език. Това изобщо не впечатлило домакина, след като турски новини вървят вече по Евронюз...

„Имаме обща сходна кариера с премиера Ердоган – кметове, спортисти... Разбрахме се с него да си говорим на малки имена” – казал Бойко Борисов.

И  това вече сме го чували...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене