Без наука ще сме аборигените на Балканите

Търговската верига ”Кауфланд” вече е проявила интерес към имот на БАН, съобщи в понеделник председателят на Общото събрание на академията, проф. Стефан Воденичаров. В БАН се получило писмо от фирмата, от което ставало ясно, че веригата проявява интерес за купуването на терен, намиращ се на ул. ”Шипченски проход” 67 в столицата, собственост на Института по металознание.

Чистата печалба от застрояване на терените на БАН на ІV и VIII километър на бул. “Цариградско шосе” се изчислява на над 1 милиард евро.

Имотите на БАН на 4-ти и 8-ми километър в столицата се оценяват на около 2 млрд. лева.

Промяна в градоустройствения план на София, съчетана със съкращаване на учени с постижения, международни открития и признание, съкращения и механично сливане на институти, научни звена, лаборатории, отделни  звена от БАН, оцелели от тайфуна „Игнатов – Дянков” – това е началото на пътя, след което вече бившите институти на БАН ще бъдат пришити към университетите.

В университетите ще се прави наука – е новото мото на ликвидаторите на родната академия на науките. Само че в университетите се обучават студенти и излизат като млади специалисти, без нито минута опит, рутина, стаж. Тези довчера обучавани  млади хора ли ще правят наука – може би докато изучават самата наука, или как точно?

Не мога да се съглася със заблудата на академик Никола Съботинов, че се прави реформа в БАН. В БАН се поставя началото на края на тази уважавана по света и в България институция. Това е истината. Реформа се прави с доказани опити, експерименти, които са проведени и отчетени като успешни, а не с някакви случайни действия в движение, със заграбване на терени, имоти, специализирано оборудване и драстични уволнения.

Т. е. реформа не се прави без точна посока, цел и с пари. Реформа не се прави, без да си сигурен в крайния резултат. У нас така наречената „реформа” в БАН се изразява в тотална ликвидация и приватизация на всичко собственост на Академията, което е годно и има стойност.

20 години досега изтичаха мозъци на запад и на изток, - отсега нататък ще се паразуват на едро патенти, изследвания, открития и ноу хау, които нямат цена. Т. е. избореното даже няма да се пазарува, а направо и откровено ще се приватизира, отнеме и мине в собственост на все още неясни икономически, специализирани субекти или държави.

„Целим да се повиши ефективността на нашите научни изследвания – обясни акад. Съботинов. - Второ, да се повиши ролята на БАН като национален изследователски център, който оказва важна роля за икономическото и духовното развитие на страната. Искаме да променим образа на БАН в обществото като една добре организирана структура от европейски тип”.

С кое действие точно на правителството и на двамата министри – Сергей Игнатов – на образованието и Симеон Дянков – на финансите, ще се повиши ефективността на научните изследвания на БАН? Може би с поголовното уволнение на учени в пенсионна възраст и още по-поголовното назначаване на млади хора с ниски заплати? А времето за придобиване на опит, практическа подготовка, теоретична подготовка, знания и умения – някой направил ли е сметка колко години ще отидат за повишаване на квалификацията на новоназначените млади учени?

Някой направил ли е сметка и докато тези млади учени израснат в науката кой ще работи на мястото на съкратените със замах професори, д-ри на науките, академици? Естествено, че никой не губи време да прави такава сметка поради една-единствена причина: защото според Симеон Дянков, известен приватизатор на академии в световен мащаб  - България няма нужда от наука.

„Така е по света” – разказа сладкодумно Дянков в едно от десетките си интервюта как се приватизира наука. Всъщност светът за приватизатора на наука, Дянков се свежда до Грузия и Словения. Това му е целият свят на финансиста, от който е „придобил” опит да прави приватизация на академии на науките.

Ще бъде ли БАН изследователски център според плана на ликвидаторите Игнатов и Дянков? Отговорът е – не. Оттук нататък е лесно: закриват БАН или оставят някои негови структури на доизживяване, поднасят на тепсия със синя панделка патенти, изобретения, открития и изследвания на все още неизвестни лица и - всички са доволни.

Изтичането на мозъци спира, тъй като ноу хау-то големи компании, агенции и държави го придобиват даром като бонус от властването на Симеон Дянков. Вече няма да се харчат пари за мозъци, съответно без наука – българският данъкоплатец и икономика направо се качват на клона и минават на банани и замеряне с кокосови орехи.

Една държава, на която си теглил ножа на образованието, здравеопазването и науката – първо се обезлюдава, а след това постепенно се връща в развитието си с години назад.

Една държава, в която съдебната власт не функционира нормално вече две десетилетия, една държава, в която си закрил умишлено енергетиката, поставил си на колене икономиката - престава да бъде държава и се превръща в територия. Територия с щитове за противоракетна отбрана, територия за американски бази, територия, свободна за осъществяването на кристалната детска мечта на селянина Жозе Мануел Барозу да сее и отглежда ГМО.

Оттук нататък тази държава е с отмиращи функции и върху населението й, без проблем, големи фармацевтични компании провеждат изпитания срещу жълти стотинки за бъдещи свои медикаменти.

В българската държава инвестициите са във вид на суми, изпращани от избягали зад граница българи до останали техни близки.

Два съвета за национална сигурност има в държавата ни, но нито едно заседание не се е провело досега за опасността от ликвидацията на науката. За по-развити държави, науката е приоритет и въпрос на национална сигурност: за Дянкова България науката е спестено перо от бюджета, и хвалби, че сме успели с бюджетния дефицит! Така както Дянков „успя” с дефицита преди Коледа, чрез неплатените стотици милиони на здравеопазването, с неплатените милиард и половина на фирми, извършвали строителна дейност. Закачиха ни на почетната дъска в ЕС чрез измама и предизвестената обреченост на лекари, медицински сестри, болници и пациенти – да мизерстват без заплати, да съществуват без да работят ефективно.

Ако някой от учените ни смята все още, че ликвидацията на БАН ще се размине – то той е останал в романтичното време на своята идеалистична младост. Българската наука от мандата на египтолога и министър по назначение Сергей Игнатов и финансиста Симеон Дянков е в ролята на изоставено в сиропиталище дете. В по-ранните му години го тормозят с глад, лишения, унижения, а като порасне – на входа го чакат педофилите и сутеньорите.

От тук нататък родната наука е имоти, терени, ценни патенти, открития, изобретения и сгради – отиваш и грабиш с пълни шепи, в името на неясни господари. Милиарди евро губи държавата – милиарди печелят тези, които чакат на входа на БАН.

В последните месеци се уверих, че е страшно някой да замени Монтана с Вашингтон и да се върне пак, за да съсипе цяла нация. Страшно е от височината на дебелите книги за пясъците около египетските пирамиди и хрониките за Нефертити, да го удариш на грабеж с право на избор, решения и прочие...

Провинциализмът не е страшен, провинциализмът в душата на човек е опасен, защото се прикрива с неизживени комплекси, нанасяне на обиди и раздаване на квалификации на цели професионални съсловия.

Щастливецът го е написал: „Пази, Боже, сляпо да прогледа!”

 

Коментари 

 
0 #2 Ник 2010-02-10 10:34
Адмирации за автора!Абсолютн о точна оценка и анализ!Но,не беше ли същото при разгрома на армията,образов анието,икономик ата ит.н.Все поредица от стъпки към ликвидиране на държавата България и маргинализиране на българския народ?Къде бяха българските учени тогава?Какво направиха за разобличаване на всички тези "реформи" и "приватизации" от които нищо добро не произлезе,освен ,че България стана чужда собственост.Сега мечката играе в двора на БАН.Силно ми се ще да вярвам,че учените от Академията ще успеят да се мобилизират и да защитят правото на Българския народ да развива фундаментални науки и да има своето място в световната наука,както е било до сега!
Цитиране
 
 
0 #1 Наблюдател 2010-02-09 16:50
академик Никола Съботинов няма да остане с празни ръце за настоящите си действия. И на него му е обещано.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене