Паница бил против Държавна сигурност? А дали е и против ЦРУ?

Ако има Приказка, че царят е гол, то тук ще стане ясно, че царят е съвсем гол!

Докъде я докарахме, уважаеми сънародници! Емигрантът Паница да рита почетното членство в БАН, заради това, че Комисията по досиетата огласила агенти на бившата Държавна сигурност там?

Човекът, който щедро плати на Клеър Стърлинг, за да създаде българска следа в атентата против главата на Римо-католическата църква, изрази възмущение от това, че в БАН работели хора, свързани с бившата ДС! Е, те поне са работили за националните интереси за разлика от Паница, който плати да се развие истерията около уличаването на България в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Има известна разлика все пак.

Известно е, че в дъното на истерията с българската следа беше ЦРУ – дойде време и от там си признаха, че са знаели, че българите нямат никакво участие в този атентат!

Т. е. оказа се, че ЦРУ си призна, макар и с половин уста, а Паница даже не счете за нужно да се извини на българската държава, за оклеветяването на която плащаше на Стърлинг!

Едва ли ще дочакаме ЦРУ да се извини на нашата държава за тази мръсна инсинуация, която съсипа живота на един абсолютно невинен българин, Сергей Антонов, като го прати преждевременно в гроба.

Едва ли ЦРУ ще поднесе извинения и на днешния си евроатлантически партньор в НАТО, България, за това, че е знаело за клеветите около това покушение срещу папата. Обикновено САЩ не се извинява за нищо причинено, а най-малко за раздухани клевети и убийства. Тогава защо да очакваме ЦРУ да се извини и да губим време?

Ще припомня историята с формулировката в един документ. Става дума за публичния Доклад на американския Сенат, който е бил направен във връзка с представянето на Робърт Гейтс /министър на отбраната на САЩ и бивш шеф на отдел "Анализи и информация" в ЦРУ, от времето, когато пък шеф на разузнавателното управление е бил Джордж Буш - баща.- Л. М./.

Този Доклад е бил написан във връзка с кандидатстването на Гейтс за поста директор на ЦРУ. Отделен раздел на Доклада е посветен на участието на американското разузнаване и в този раздел прави впечатление следната формулировка: "съзнателно поддържане на недостатъчно обоснована теза за съветско участие в атентата, на база компилация на отделни факти". С други думи казано, за справка: показанията на Агджа и писанията на Клеър Стърлинг.

ЦРУ така и не счете за нужно да обясни по каква причина е бил поет пътят към дискредитиране на България с вменяването на вина за покушението срещу папата?

А с кого бе близка, платената от Паница и „Рийдър дайджест” кампания по разследване и написване на книга - Клеър Стърлинг? С Майкъл Лейдън.

Тук ще спомена, че Стърлинг умира от загадъчна болест през 1995 година, факт, който не се нуждае от коментар, след като се има в пред вид дейността й като журналист и задачите, които е поемала.

Но да се върна към споменатия по-горе Майкъл Лейдън. Лейдън е бивш сътрудник на Хенри Кисинджър, на генерал Александър Хейг, работил е със Збигнев Бжежински. Името на Лейдън се появява, когато на процеса срещу генерал Пиетро Музумечи /работил в засекретената служба супер СИСМИ, паралелна на военното разузнаване СИСМИ, ръководена от генерал Джузепе Сантовито, съвместно с Франческо Пациенца, масони от ложа П-2 - бел. Л. М. /. Та на процеса срещу самия него, генерал Музумечи открито обвинява Лейдън, че е забъркал кашата с българската следа заедно с Клеър Стърлинг.

Събраните материали през годините в българското външно разузнаване по безспорен начин доказаха непричастността на България и на нейното външно разузнаване в покушението срещу папата. Потвърди го лично и Джулио Андреоти, за известен период от време - министър-председател на Италия. Та Андреоти написа кратко и ясно: "България няма участие в покушението."

На това изявление на политика и бивш премиер на Италия, Андреоти никой от политиците и журналистите в България не обърна внимание. Не бе взето в предвид и че бившият разузнавач на ЦРУ Мелвил Гудман призна в печата, че намесването на името на България в атентата е груба манипулация на факти, и дезинформация в оценките в Доклад на ЦРУ за Белия дом, като по този начин във въпросната провокация изкуствено са били замесени СССР и България. Признанието на Гудман също остана глас в пустиня.

Интересен фрагмент от биографията на Паница е свързан с януарските събития от 1997 година.

Въстание или преврат беше случилото се на 10-11 януари пита журналистката от в. „Труд” Светлана Джамджиева Николай Добрев на 9 януари 1998 година.

"Протестът на хората беше продиктуван от икономическите и социалните условия... - отговаря Добрев. - Друг е въпросът, че върху справедливия протест на хората започнаха да паразитират псевдосиндикални групи и политически сили."

Добрев споделя, че има справка за финансирането на протестите, която показва на Джамджиева. "Ето я справката. Средства са получени от фондация "Джон Паница"...

Що ще един свързан с оклеветяването на България емигрант, да спонсорира протести пред парламента, които ескалират и в самия парламент? Що ще да спонсорира деяние, което е наказуемо според действащото законодателство? Протестите, в чието плащане се включва и Паница са наляти много пари, въпреки, че още в края на м. декември 1996 премиерът Жан Виденов си е подал оставката и като министър-председател и като лидер на социалистическата партия. Т. е. причина за протести е нямало, тъй като е била налице оставка на премиера.

Втори източник, Мелвин Гудман, /старши анализатор в съветския отдел на ЦРУ от 1966 до 1990 г./ още през 90-те години на миналия век заявява в американския Сенат, че “българската следа” е манипулация, измислена от ЦРУ. Междувременно никой не си направи труда от страна на новия Голям брат, след 1989, да съобщи на България какво е констатирал Мелвин Гудман.

Тук идва и логичният въпрос отнасящ се до Паница: след като спонсорираш разработка на ЦРУ по дискредитиране на една държава, дали си свързан с ЦРУ или – да?

Един друг интересен момент от дейността на Паница научих тази сутрин от журналистката Румяна Угърчинска в предаването „Отпечатъци”. По повод филма, който тя правила за атентата срещу папата, Угърчинска се срещнала с Д. Паница, който се опитал да я откаже от целта да разкрие истината за дискредитирането на България покрай атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Паница обяснил на колежката Угърчинска, че няма смисъл от такова разследване! Т. е. минало е време, да не се рови и да се забрави как бе опозорено името на България!

Какво друго би могло да се очаква от Паница, след като той е плащал на Клеър Стърлинг за мръсната й работа по „разследване” на българската следа и написване на книгата „Времето на убийците”? Друг въпрос е дали тези сребърници са били негови или на господарите му отвъд океана...

С неограничен бюджет, благодарение на Джон/Димитър Паница, Стърлинг пътува из Турция, страни от Близкия Изток, Западна Германия, САЩ, Франция, Италия, за да може един ден да издаде своята книга-клевета за родината на спонсора си! Набедяването на България в книгата на Стърлинг е умишлено се доказа в днешно време – и върху този неоспорим факт обърна внимание писателят Асен Марчевски в книгата си "Италианските потайности", където извади на светло истината за контактите на Стърлинг с Майкъл Лейдън.

Защо Паница поиска съветските архиви за и на България?

По-точно като къкъв ги поиска? "Ние искаме от Русия да ни върне архивите на държавни институции, които са отнети непосредствено след 9 септември 1944 година" - каза в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия, Ленко Ленков, от фондацията на Паница. Ленков поясни, че това са архиви на Министерство на отбраната, на Министерството на външните работи, на МВР, на канцеларията на двореца...

Само че в момента на предявяване на претенции към вземане на архива, Ленков не е служител в нито една от изброените институции, а що се отнася до „канцелария на двореца” – такава не съществува още от 9 септември 1994 година.

"Исканата от Русия документация е свързана с влизането на България във Втората световна война и касае съветската страна - контрира по време на спора Ленков, Боряна Бужашка, председател на Главно управление на архивите към МС. - Това не са документи, свързани с дейността на България, а с участието й във войната. След 1944 година в страната ни работи Съюзническа комисия и първоначално част от документите са предадени на тази комисия. Не очаквам сензации или преобръщане на нашите представи за онези години от тази документация, обясни Бужашка. Има документи, които са създадени от българските институции, но има и такива, към които българските изследователи имат интерес, но те не са дело на българските институции - например разпитите на тримата регенти са съветска документация, въпреки че касаят български исторически личности."

Аз самата съм историк по образование и всеки нов автентичен архивен документ за мен е откритие, но тук в цялата тази история имаше нещо много смущаващо. Защо точно Паница искаше да се занимава с изискването и получаването на тези архиви - на този въпрос никой не се нае да отговори. Защо архивите му се оказаха толкова жизнено важни, че даже спретна подписка за връщането им?

В навечерието на визитата на Владимир Путин, Д. Паница даже оглави инициатива, с откровени нападки срещу Русия за връщането на архиви на България от руската държава.

„История славяноболгарска” се намира в Гърция, тъй като един президент си позволи да върне една от най-ценните реликви на България.

В Лондон, в Британския музей се намира българското безкрайно ценно "Четвероевагелие" на Иван Александър, но никой не си го е поиска в годините на прехода...

Вярно е, че човек докато е жив – какво ли не чува и вижда. Медийното пространство често бива изпълнено с какви ли не глупости! Така научихме как бившият председател на Комисията по досиетата, Методи Андреев разказал пред италианския "Кориере дела сера", че тайните от атентата срещу папата се пазят в бункер в София! Остава да попитаме: кога от Държавен архив ще влязат в бункера на Андреев, за да разкрият тайните от това печално събитие!

Папата дойде в края на живота си в България и каза, че страната ни няма пръст в опита за убийство. Веднага се намериха хора, които нарекоха този жест - учтивост. Може и да е така, но едва ли наместникът на Христос ще седне да се заиграва в толкова сериозно събитие от живота му и ще говори неистини за покушението, което беше извършено срещу самия него!

Въпреки огласяването на съдържанието на Доклада на ЦРУ, който оневини, макар и със закъснение България, толкова години вече, въпросният Паница така и не намери в себе си сили, време и достойнство лично да се извини за мръсното дело, с което увенча живота си – да спонсорира оклеветяването на родината му.

Ако иска да го броим за българин, Паница дължи извинение не само към България, но и към паметта на един мъченик, който си отиде забравен от този свят - Сергей Антонов.

Защо не бе поискано никога, от никого в държавата ни Дими Паница, човекът на Рийдър Дайджест по времето, когато се тиражира така наречената "българска следа" от Клеър Стърлинг, да се извини на българите? Защо не се намериха държавници, които да настояват Паница да се извини за това, че е предоставил трибуна за тиражиране в милиони на една голяма лъжа, която дискредитира България?

Вместо това, Паница учреди награда на фондацията си „Свободна и демократична България” за гражданска доблест? Той ли е примерът за гражданска доблест? Събуди се, народе! Май сериозно сме го закъсали...

Кой е Димитър Паница?

За него чух за първи път от своя дядо, роден в Охрид, който с четата на Яне Сандански заминал да сваля султана. /Има го в архива на Велико Търново – бел. Л. М./. Бях едва шестгодишна когато загубих дядо си, но баба, колчем станеше дума за Паница придобиваше странно изражение на лицето и стисваше устни в гневно мълчание. Нямаше навика да разказва докъде може да падне някой.

От мига на излизането на Тодор  Живков от властта, Паница запретва ръкави да лъсне своята биография, в която днес позорният факт за спонсорството на Клеър Стърлинг липсва! А от това спонсорство точно България бе опозорена като автор на атентата срещу България в продължение на десетилетия!

Вижте сегашната биография на Паница: http://fdbfoundation.org/bg/cv.html, в която биография са налети доста пари и са осребрени реални дивиденти… Съмнявам се, че френският президент Жак Ширак е бил наясно на кого дава званието Рицар на Почетния легион, когато удостоява с него Паница.

Съмнявам се, че и в Съвета на Европа са били наясно когато награждават Паница с почетен педал „Pro Merito” за заслугите му за демократизацията в Източна Европа.

Лошото е, че един български президент, Петър Стоянов си позволи да награди Паница с най-високото отличие „Стара планина” първа степен, но след тази награда идват другите: на Съвета на Европа и на френския президент!

Международният институт за стратегически проучвания /IISS/, който се занимава с политико-военните конфрикти в света едва ли случайно е взел за свой член Д. Паница, като един от многото български емигранти.

Другите членства на Паница са много показателни, за да си даде обяснение човек защо му се дава най-високия орден на България, без да се предявят никакви претенции от страна на държавата за извинение от Паница.

Паница не искал вече да е почетен член на БАН? Ура!

Сетил се емигрантът Димитър Паница, че е почетен член на Българската академия на науките, в която комисията по досиетата посочила лица, свързани с бившата Държавна сигурност.

Ще си призная, че досега не бях чула за това, че Паница е почетен член на БАН, но явно сегашната му позиция е едно рамо за реформата на египтолога-образователен министър С. Игнатов по съсипване на родната академия на науките.

Както се казва: Игнатов го играе ректор в Нов български университет, а Паница е член на Борда на това учебно заведение…

Тогава какво му пречи на Паница, с такъв дълъг житейски стаж като спонсор на най-яростното оклеветяване на България, чрез Клеър Стърлинг, да помогне да бъде унижена и унищожена родната наука. В това също има стратегически интереси от страна на Големия брат зад океана. Вместо да купуват мозъци – с една съсипия на БАН американските храненици ще поднесат на безценица и на поднос изобретения, научни постижения и открития, за които трудно може да се определи каквато и да било цена.

Завършвам с голяма радост и голяма горчивина. Радостта е от факта, че такъв като Паница няма да е сред почетните членове на БАН. Горчивината е от факта, че вече 20 години не се намери никой от високите етажи на българската власт, който да поиска сметка на Паница за приноса му в изфабрикуването на така наречената българска следа.

"Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени", казва Димитър Паница в писмото си до акад. Съботинов по повод оттеглянето си от почетното членство в БАН.

Той иска покаяние, той иска извинение, той търси гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени!?

Той, който отдавна трябваше да се покае пред майка България!

Той, който отдавна следваше да поиска извинение за позора, с който покри родината си?

Той, който не намери достойнство да се извини и покае?

Има събития, когато човек губи дар слово...

 

Коментари 

 
+1 #6 бончо 2010-03-29 21:21
Г-жо Манолова, тази статия трябваше отдавна да се пусне с превод към съвета на европа и подписка за изтипосване на дегенерата пред цял свят.Ще има много добър ефект публично да се отнемат "отличията " му
Цитиране
 
 
0 #5 Лупо 2010-03-25 06:47
Грешките са показателни: "Съмнявам се, че и в Съвета на Европа са били наясно когато награждават Паница с почетен педал ......".Да му е честито!!!
Цитиране
 
 
0 #4 борко николов 2010-03-15 20:44
Съгласен с всичко за Паница.Но българска следа има и ви се чудя на акъла.Уж сте осведомени ,но май само от москва река вода пиете.И този бандит АЙВАЗОВ и още двама като него какво са правили там до деня на атентата.А да не би Орал Челик да е дремел в хотела в София с месеци и да е чакал Ориент-експреса?
Цитиране
 
 
+1 #3 Македонски зет 2010-03-15 08:17
Стамболов беше казал : “че населението на София е съставено 80% от македонци, а останалите 20% са техните роднини“. Tова обяснява защо потомъкът на поколение убийци, вилнеели по улиците на София, днес някой??? се опитва да го направи акдемик. Как македонеца Паница е получил своите ордени, не е важно, но той е като отвратителна хлебарка, от която България никак не успява да се отърве.
Цитиране
 
 
0 #2 Гео 2010-03-14 23:54
И тази Ваша статия е страстна защита на нашето национално достойнство.

"...Гледайки се в огледалото, ние мислим, че възникващия пред нас образ е точен,...Но понякога е необходимо писателят да счупи огледалото - защото от другата страна ни наблюдава истината.
Считам, че независимо от съществуващите огромни разногласия - твърдата, непоклебима и страстна интелектуална решимост на гражданите да узнаят настоящата истина за живота и обществото е наша същностна и настоятелна необходимост. Фактически - това е наш дълг. Ако тази решимост не се прояви в политическото възприятие на света, то ние нямаме надежда да възродим това, което почти сме загубили - достойнството на човека."

Из нобелевата лекция "Изкуство, истина & политика" на английския драматург Харолд Пинтер - 7 декември 2005 г.
Цитиране
 
 
+1 #1 Стоян Стоянов 2010-03-14 20:14
И защо Петър Стоянов да не връчи орден Стара планина I-ва степен на Дими Паница? Че те и двамата са предатели- първия изнесе извън България "История славяноболгарск а", а втория - лепна ни петното "терористи". А освен това и двамата са членове на Трилатералната комисия- организация, стремяща се да наложи "новия световен ред" - http://www.conspiracyarchive.com/NWO/Trilateral_Members.htm
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене