И адвокатите, мила, моя, майно льо, и съдиите! Да ги дисциплинираме!

„Не искам адвокатите на "Мултигруп” да защитават бъдещето на страната. Не искам адвокатите, които защитават организираната престъпност да определят бъдещето на страната, защото те не защитават страната, а лични, конюнктурни интереси. От някъде трябва да се започне. Да заложим на отличници и на хора, които не са обвързани с организираната престъпност”, заяви министър Цветанов.

Кръгла маса за специализираните съдилища. След време децата ще учат в училище степените на развитие на промени в съдебната система от времето на мандата на „Отличниците” от ГЕРБ: специалиризани съдилища, извънредни училища, трибунали.

Нещо като трите степени на брака: влизаш чист, след това си пречистен и накрая – очистен... Шегувам се, ако е позволено още.

Вицепремиерът Цветан Цветанов защити идеята за съдилища, в които да работят най-добрите, преминали по идея, всички цедки за морал и компетентност. Забележете: „най-добрите, преминали по идея, всички цедки за морал, и компетентност”! Ще ги отсява вероятно МВР? Или кварталната организация на ГЕРБ? Или данъчните, с квитанция за платени данъци!

Цедки за морал? Всички? Ами дефинирайте „морал” според кабинета, моля! За да не стават инфекции като президентската стенограма, моля!

Ето, на сириеца от Гуантанамо му поискахте „да „притежава семейни ценности” и той пристигна със „семейните си ценности! Иначе нямаше да мине през граничната бразда... Къде ще го приемаме без семейни ценности? Пък и крайно време е да се фиксира разтегливостта на понятието „семейни ценности” с тест, който включва поне:

  • Редовно проследяване на централните новинарски емисии, но само на правилните телевизии;
  • Конспектиране на личния живот и развитие на лицата в „Big Brother family”;
  • Проиграване на живо на отделни епизоди от шоуто в семейството и по училищата. Шоу, което горещо се препоръчва от новия шеф на СЕМ, Георги Лозанов с прозрението: „Воайорството в „Big Brother family” е вид психотерапия”;
  • Видеозаписи на ключови интервюта с изявления на премиер, вицепремиери и американския посланик;
  • И прочие, и прочие...

Ама че на Кръглата маса се изказал адвокат корифей на наказателното право – е, и?

Да я чуем:

"Обстоятелството, че МВР е провело Н- на брой акции, което трябва да е рутинната му работа, не може да обоснове създаването на специализирани съдилища”, смята председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

„Тези специализирани съдилища трябва да бъдат за "отличници", но и за хора, които са необременени и необвързани с всичко, което се случваше през последните 20 години”, поясни министър Цветанов проблема със създаването на специализирани съдилища и закова: "Днес ние берем плодовете на една импотентна съдебна система"!

„Необременени” и „необвързани” според Цветанов ще рече: без досег с БКП, хора от върховете на БКП и Държавна сигурност!

Слушайте и записвайте - „На четири очи”, вицепремиерът и министър Цветанов:

„... има едно лице, което е много актуално в последните няколко месеца – Николай Велков, който беше част от задържаните по 'Октопод'-а, който беше в една килия заедно с братята Дамбовци, където вървяха едни хубави СРС-та, в които се говореше за близки връзки с даден висш магистрат и т.н."

„Едно, което, който, където, които” – слагаш ги в едно изречение и мисълта тече ли тече... като водите на река Глазне, които съсипаха хотелите в Банско...

"В съдебната система има зависимости на съдии, на прокурори, на следователи. Каквито зависимости има и в системата на МВР. И аз смятам, че с отдел 'Вътрешна сигурност' на МВР ние работим в тази посока... Зависимостите са икономически, свързани са и с наркотици. Свързани са и с други сексуални ориентации", поясни МВР-министър Цветанов.

Абе, тези, с други сексуални ориентации, не ги ли пращаха по едно време в лагери? Кога беше това?

„Цедки за морал” – дали пропускат тези цедки „други сексуални ориентации”? Ами ако е така, тогава никакви контакти с кметовете на Берлин и Париж! И документите на ООН да заминават в килера...

А ето и отговора на една все още недисциплинирана юристка, в момента лидер на „Движение 21”,  която освен това е и бивш депутат от левицата, прокурор, че и свиреща на цигулка... Моля Ви!

Тя даде отговор по всички теми на деня като специализирани съдилища, акции на МВР, и прочие, и прочие...

Мястото е БНТ, предаването: „Денят започва”, а водещ е Марин Маринов:

Водещ: Добро утро, г-жо Дончева, здравейте.

Татяна Дончева: Добър ден.

Водещ: Продължаваме там, където приключихме с Ана Караиванова преди осем, за специализирания съд си говорихме с нея освен за всичко друго, за доверието в съдебната система, за това как може да се възстанови, трябва ли съдебен ДАНС, както предлага, така, работно заглавие на един орган, което го предлага Константин Пенчев. "Който е против създаването на специализиран съд, не иска държавата да бъде по-силна от организираната престъпност" - това е един цитат на Цветан Цветанов. Който е срещу специализирания съд, общо взето, е срещу борбата срещу организираната престъпност. Така ли е?

Т. Дончева: Това примитивно разбиране, който е с нас и против нас, е прокарвано винаги, когато някой не може да даде аргументи. Темата за специализираните съдилища е актуална и се вади, за да се постигне по-качествено правосъдие в някаква област. Само че на 8-милионна страна, където има 28 териториални общности обособени и създадени определени традиции за това къде хората да търсят правно обслужване, от прости граждански административни дела до наказателни или други тежки, въпросът не може да се решава така примитивно, по физкултурнически, стани - легни. Ние направихме специализирани административни съдилища. аправихме ги първоначално по идея да бъдат на 6 места. След това надделя разбирането, че всяка област ще си тегли към себе си, и станаха 28. Така сега имаме едно специализирано административно правораздаване, уж по-високо квалифицирано, а същевременно огромната част от тези 28 съдилища, значи говорим, с изключение на 3-4 съда, работят при много ниско натоварване за много високи заплати.

Водещ: Тоест това е било грешка, така ли, административните съдилища?

Т. Дончева: Тоест това като финансови възможности на държавата, като организационни, като сградни, това нещо е допълнителни затруднения за един минимален ефект, който не може да си оправдае парите. Може ли да се направят трудови съдилища или съдилища по несъстоятелност? Може, ако се зацикля в един момент в трудови спорове за уволнения и те станат много, държавата може да си позволи такова нещо. Преди години имаше проблем с делата по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Но въпросът е от какво имаме нужда. Според мен, на първо място, от съдилища, свързани с непълнолетните. Защото сегашното младо поколение е тежко, расте в много нездравословна среда, расте много самотно, много лишено от възможности за нормален социален живот. Те не са научени заедно да се организират, заедно да правят нещо, това им личи на свръхагресията в училище. Очевидно там се налага една друга наказателна политика, която да е съчетана с труда на много педагози, психолози. Въобще да има представа държавата как изгражда младото си поколение, с какви ценности, с какви нагласи.

Водещ: Да. Ако има специализиран, специализиран съд...

Т. Дончева: Но, но...

Водещ: ...да върви натам, това ли казвате? Защото според Цветан Цветанов по-добре е да има специализиран съд с организирана престъпност да се бори.

Т. Дончева: Но, но, но... Така ли? Колко дела има Цветан Цветанов за организирана престъпност? Вие освен делото на Маргините в Софийския градски съд и делото на Митьо Очите в Бургас...

Водещ: Той го дава като пример, дава ги като пример точно тези две дела, да.

Т. Дончева: ...чували ли сте за други дела? Всичко друго е мерки за неотклонение, не са вкарали нито едно дело. Колко дела мислите, че ще вкарат? Аз си направих труда да поискам справка за националната статистика, която казва колко дела е имало за миналата, за по-миналата година. Ами, извинете, но аз мисля, че те са под 100. Може ли за под 100 дела да си направиш специализиран съд? В момента в градския съд на София, който е най-тежкият съд, най-натовареният и с най-голям състав, има 30 наказателни съдии от 115.

Водещ: Добре, разбрах... да.

Т. Дончева: Какво значи това, по колко дела на съд? По колко дела на съдия годишно се падат? Извинявайте, но такава ниска натовареност не е имало никога.

Водещ: Аргументите са, че са много тежки тези дела, че се иска специализиран... специализация на...

Т. Дончева: Не, не, ето, погледнете делото на Маргините.

Водещ: Така.

Т. Дончева: Четири години защо въртят на празни обороти и защо е това смехотворно протичане на процеса? Защото, когато имаш афиф, казано на стар български, свидетели, т.е. сухиндолски, кошаревски и други, които, ако ги разпиташ 3 пъти, дават 33 варианта на показания, и няма нормален съд, който да реши какво точно да приеме, твоето дело върви трудно. Ако искаш да си признават, също няма да стане. Това, което...

Водещ: Тоест, ако е специализиран съдът, със същите свидетели...

Т. Дончева: Да ви кажа в най-общи линии аргументите. Има прекалено малко дела за такова нещо. Има прекалено малко натовареност на съдиите в ключовите, наказателните съдии, говоря, в ключовите големи съдилища, които биха гледали такава организирана престъпност и където тя се среща. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, евентуално Русе. Има... никакво оправдание няма да направиш в един и същи клон на правото два съда, защото върху наказателното право трябва да направиш два съда. Кога ще гледаш едно убийство в специализирания съд и кога в нормалния? Кога едно дело, което ще започне, да речем, за организирана престъпна група, впоследствие доказателствата няма да издържат и ще ги сведат до телесни повреди, отвличания, рекет, престъпления по служба и нещо друго, ще ходи в другия съд? Защо променяш цялата подсъдност? Защо искаш да направиш ВИП съд с ВИП съдии, с ВИП заплати за ВИП персони?

Водещ: Защо, защо според Вас?

Т. Дончева: Ами, защото няма...

Водещ: Вашето обяснение какво е?

Т. Дончева: ...защото не разбираш. Защото смяташ, че всичкото е пиар и като направим някакви поредни шумни акции, нещо ще спечелиш. Следващо нещо, защо след като ние би трябвало, сега като има политическа воля, за няколко години горе-долу да приберем проблема до нормалния, ти искаш да ни отвориш битовия проблем да правим нов съд? Това означава сграда, щатове, битови проблеми и т.н. Не ви ли прави впечатление, че в София 20 години не може да се намери сграда за районния съд? Всичките ли преди това не са имали воля? После, какво ви говори, че вътрешното министерство натиска за определени мерки? Правосъдното министерство вчера представя стратегия и там такива съдилища не се предвиждат. И казвам накрая...

Водещ: Дебат се предвижда.

Т. Дончева: И казвам накрая, и казвам накрая, но не на последно място - има много сериозни опасения, че полицейщината се развихря до това да поиска да си има съд, на който да поръчва дела и резултати, без значение на доказателствата. Това, от което има нужда в момента, е, вместо да се занимаваме с глупости и нови щатове, нови административни звена, като иска някой административен ръководител, да си направи отделения, за което има и съвети от чужди експерти, които са поканени, да си направи отделение от, така, по топ съдии, в нарушение малко на принципа на случайно разпределяне на делата, и да започнат да си ги гледат. Натовареността на съдиите абсолютно позволява това да стане в рамките на сегашната система - да отворят публичните процеси, да натискат за едни много нормални срокове. До шест месеца всякакви видове банди, групи и т.н., за които има шумни акции, би трябвало да са приключени и внесени с обвинителен акт.

Водещ: Опасенията Ви са, че става въпрос за идея за извънреден съд, само че маскиран под друго име, така ли, така ли да го обобщим?

Т. Дончева: Да, за трибунали откровени.

Водещ: Това се съмнявате...

Т. Дончева: За трибунали откровени. И понеже нямат аргументи, те обикновено си служат с нападки и с подобни мантри - който не е за специализиран съд, е за организираната престъпност. Хайде де! Откъде накъде?

Водещ: То Ви връща, нали, не само Вас, но и Ваши колеги, които са против този специализиран съд, връща Ви към поправките "Ванко 1", към "Мултигруп"...

Т. Дончева: Да се разберем, да се разберем с Цецко Цветанов по следния начин. Аз му благодаря, че най-накрая взе да обясни на целокупната общественост, че аз не съм вносител, нито автор на поправките "Ванко 1".

Водещ: Той се поправи, да, каза, че...

Т. Дончева: Защото... не, той не само се поправи, те много хора две години, три години го повтаряха, без значение, че това не е вярно. Но няма адвокат на "Мултигруп", адвокат на "Лукойл" и адвокат на Цецо Цветанов, има адвокат на свободна практика. Адвокатите затова са адвокати, те имат определен статут - срещу заплащане да извършват определена дейност. Ако тази дейност е противоречаща на закона, за това има съд. Ако Цветанов твърди, че аз съм извършила нещо в качеството на адвокат, което противоречи на закона, моля. В противен случай останалите неща са просто обяснения на някакви примитивни недоучени хора. Те не могат да касаят обществеността. Могат ли вносителите на поправката "Ванко 1" и всяка друга спорна поправка да се произнасят по този въпрос? Могат всички хора, имащи отношение към правосъдието. Вижте, Цветан Цветанов, това, че е вицепремиер, е стечение на обстоятелства. Това е човек, завършил спортно училище, където не знам да са формирани интелектуалците на нацията, след това ВИФ и е започнал работа като старшин

шофьор в ИКТ на МВР, което значи Институт за компютърни технологии. Той няма нито ден, той няма нито ден...

Водещ: Вижте сега, той...

Т. Дончева: ...той няма нито ден оперативен стаж, нито ден, минал в практически опит в борба с престъпност. Ако смята, че носенето на чантата на Бойко Борисов от 2001 до 2005 е такъв опит, съжалявам много. Той, ако... обаче, тъй като той има властта и тази властова позиция, аз и никой от моите колеги не му оспорва правото да се произнася. Той се намира...

Водещ: Има вот на народа, в смисъл имаше избори, ГЕРБ получи мнозинство, създаде правителство, сега какъв...

Т. Дончева: Точно така, точно така, и се намира на това място, където това му е работата, поради което ние не оспорваме неговото право той да има всякакви идеи. Само че ние искаме от него, както мисля, би трябвало и целокупната българска общественост да поиска, аргументи, когато предлагаш една или друга идея. И не нападки, а сериозни аргументи, и освен политическа воля, разбирана като блъскане на глава в стената, да има начин, по който това става. Вчера Министерството на правосъдието представи стратегията за правосъдието в парламента, общо взето, тя е много прилична, разбира се, и много амбициозна. Не може да стане в рамките на този мандат. Но там има много хубави неща, които си заслужава да бъдат и продължени, и приемственост да има в това. Но аз не мисля, че тонът, в който говори Цветанов, който беше, така - адвокатите са престъпници, неправителствените организации са им помагачи, а съдиите част от организираната престъпност, е нещо, което е коректно, нормално, приличащо на поста му и на мястото му.

Водещ: Как се справя правителството в противодействието на престъпността? Питам Ви не като юрист, а като политик.

Т. Дончева: А, вижте, правителството се справя трудно, за да не кажа не се справя, по следните причини. И ще ви дам примери. МВР прави безконечни акции, за първите две вие знаехте какви са поне, срещу кого са и можехте да ги, така, по-конкретно да ги разказвате.

Водещ: За "Наглите" ли говорите?

Т. Дончева: За "Наглите" и за "Октопод"-ите.

Водещ: За "Октопод"-а, да.

Т. Дончева: Да. Оттам нататък започнаха да плющят едни акции, които вие не знаете срещу кого са, нито кой се арестува, нито колко часа се държи, нито как това приключва. Например между тях имаше една акция "Лапачите", тя се оказа по един случай за точене на ДДС, който е образуван като дело септември и от септември до март няма никакви действия по назначаване на проста счетоводна експертиза, за да се установи наистина има ли ДДС недължимо, получено от лицата. Започват с тези арести, които нали разбирате, че не могат да докажат нито че има, нито че няма ДДС. Разбира се, че съдът ги е пуснал на следващия ден с мерки за неотклонение подписки, защото, след като делото е образувано, то шест-осем месеца няма никакво движение.

Водещ: Е няма специализиран съд, който да разглежда такива дела.

Т. Дончева: Така ли? Аз ви давам пример с прословутото дело на "Наглите", по което няма българин, който с ръка на сърце да каже, че иска да бъдат отвличани хора в България.

Водещ: Е, не спряха ли отвличанията? В смисъл това не може ли да се отчете като позитив между другото?

Т. Дончева: Тези хора, които са арестувани, са просто маргинали, технически изпълнители. Че не може да се стигне до поръчителите, е ясно поради начина на разследване. Но и това не е голяма беля, и това е успех. Аз съм съгласна с това. Има някакви заловени хора, те са свързани с тези отвличания. Добре. Към Нова година, декември месец, мисля, гледахме багери, трупове погребани, по телевизията и... и ако няма нищо друго, поне имаше два трупа, имаше един, който ги посочи и каза, че те са убити.

Водещ: Да, спомнят си зрителите, да...

Т. Дончева: Или двама. Добре, сега сме май, нормалното дело, нормалното тежко дело трябва да приключи максимум за шест месеца, за да има ефективност това, което се събира като доказателства. Възприятия на свидетели...

Водещ: Вашият извод какъв е от това?

Т. Дончева: Те сега миналата седмица обясниха, че след 5 месеца ще има обвинителен акт, защото сега са уточнили обвинения. Вижте, няма никакъв проблем повдигането на обвинение и предявяването на разследване да стане дори в един и същи ден. Какво има да се прави по делото? Ако те смятат, че двамата души, хванати във връзка с труповете, няма да спрат да си прехвърлят топката един на друг и да твърдят, че другият е убиецът, това няма да стане. Това нещо трябва час по-скоро да се вкара в съда и те не могат да чакат съд.

Водещ: Мозъците и поръчителите са на свобода, казвате. Това го заявихте още зимата в едно интервю.

Т. Дончева: Мозъците и поръчителите не само... те няма да стигнат до тях. Не може тези маргинали да знаят кого да нападнат, първо. Хайде, Киро Киров е личност, която, има табели, билбордове, може да кажете, че той е богат човек, но там има и отвличания на деца на хора, които не знаете, че са богати. Кой дава тази информация? После, противодействието на специализираните части на МВР при предаването на откупите изисква други познания, друга информираност и друго техническо ниво. Просто тези лица са изпълнители на определени технически неща във връзка с операцията.

Водещ: Защо страната е залята от контрабандни цигари, стоки? Контрабандните канали, които действат, същите ли са, или?

Т. Дончева: Изключително проста причина. Симеон Дянков качи акциза на цигарите на 6,8 мисля, драстично, от 4 на 6,8. Когато направиш такова драстично качване на акциза, винаги потича контрабанда. Давам ви прост житейски пример. Не може цигарите ви "Виктори" да ви струват в будката пред вас 5 лева, а на фришопа лев и 50. Разбира се, че всеки иска да пуши контрабандни цигари, но аз преди, преди една година...

Водещ: Е, те влизали през Констанца, правят ги в Китай и във...

Т. Дончева: Откъдето си искат, откъдето си искат, ще влизат.

Водещ: Това казва премиерът, не на фришопа. Да, както и да е.

Т. Дончева: Дейността в митниците е икономическа дейност. Тя не става само с това да преследваш хора, да ги арестуваш, да ги тормозиш и да ги заключваш.

Водещ: Това старите контрабандни канали ли са или...

Т. Дончева: Абе, това са глупости.

Водещ: Или нови са се появили?

Т. Дончева: Това са глупости. Трябва да има икономически климат в България, който прави, общо взето, безсмислена операцията по това да вкарвате цигари. В момента контрабандни цигари вкарват с панери, с щайги хората през митническите пунктове и пет домата отгоре. Това може да ви го кажат хората по митниците, които работят по границите, по гранична и по всякаква друга полиция. Това е проблемът.

Водещ: Е, тук май ще се съгласите с Цветанов, че митниците не се справят, защото той това каза в нашето студио...

Т. Дончева: Нищо подобно, ама, ама глупости...

Водещ: ...и затова се налагал следмитнически контрол, защото митниците не се справят.

Т. Дончева: Глупости. Вижте, вижте, в МВР поначало има една малка част хора, които провиждат престъпници във всички движещи се по улиците хора. Затова там има Институт по психология и затова служителите на МВР се подлагат периодично на психопрегледи. Казвам това без грам ирония, защото тази работа прави и една професионална деформация.

Водещ: Съветвате човека, за когото си говорим, да иде на преглед, така ли да Ви разбирам, в Института по психология?

Т. Дончева: Съветвам човека, съветвам човека да спазва правилата на управление, които изискват ресорният вицепремиер Дянков да отговаря за ресорите, които са му подчинени, а Цветан Цветанов да се съсредоточи върху ресорите, за които отговаря той и които ние не знаем, нали?

Водещ: Добре. Трябва да приключваме. За финал да Ви питам смущаващ ли е за Вас, притеснителен ли е фактът, че почти половината от държавните пари са в една и съща банка концентрирани? Това свидетелство ли е за една Ваша теза за бизнес връзките между предишно и настоящо управление, зависимост или...

Т. Дончева: Не смущаващи, потресаващи, потресаващи.

Водещ: Защо е така?

Т. Дончева: Това означава, че държавата е взела една банка на отглеждане, осиновила я е, наляла е в нея един изключително голям финансов ресурс, вие ми кажете срещу какво, и тези хора притежават две трети от медийния пазар и две трети от системата за разпространение. Каква свобода на словото, какви пет лева?

Водещ: Това дете не е ли наследено, което е осиновено?

Т. Дончева: Не, не, не, не. Това е нещо, което започна при царя, много добре си живееше в тройната коалиция, сега си живее още по-добре.

Водещ: Аз това Ви питам, да...

Т. Дончева: Благодарение на едни и същи бизнес връзки, икономико-политически, и аз мисля, че ако говорим за истински промени, които, все едно, трябва да направим в един, надявам се, недалечен ден. Миналия ден слушах една пресконференция на един от задържаните по "Октопод"-а, известен с прозвище Дамбовеца, който каза една знакова фраза - омръзна ми да има хора, които с единия крак са в бизнеса, а с другия в политиката. Или си в бизнеса с правилата там, или си в политиката с правилата там. Но тази работа, в която ще има бизнесмени преференцирани, които ще диктуват политически процеси, които ще диктуват медийни процеси, които на практика ще формират общественото мнение по точно определен примитивен начин в своя полза, вече трябва да се преустанови.

Водещ: Е, какво излиза от това? Ако наистина искаме да има промяна в България, истинска промяна, трябва да се смени бизнес елитът, така ли?

Т. Дончева: Няма да правите нищо насилствено. Среда, правовата държава и върховенството на закона са най-голямата антикризисна мярка, а не безконечни полицейски акции с арестувани за по два часа, за по три дни и за по без присъди.

Водещ: Добре. Много Ви благодаря за този разговор. Татяна Дончева беше наш гост. Надявам се, така, времето ни бързо мина, но надявам се следващия път проблеми в трафика да не попречат на реда на предаването.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене