Държавният глава се обърна към управниците пред паметника на Ботев!

На 1 юни вечерта, по време на тържествената заря-проверка, пред паметника на поета  революционер Христо Ботев държавният глава Георги Първанов отново говори за самозабравилите се във властта, за родоотстъпниците и примирените и задрямалите духове...

Eто какво каза в своето слово държавният глава пред паметника на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България:

Първанов цитира великия поет е революционер: “Да се попитаме” - възкликва Ботев, - в състояние ли е което и да е правителство да ограничи мисълта и да й тури деспотическа юзда? Цели милиони исторически факти доказват, че колкото една мисъл се преследва повече, толкова тя се и разпространява по-лесно и по-бързо”.

Напоследък отношенията изпълнителна власт – президент се изостриха още повече. Стигна се дотам, министър-председателят Борисов демонстративно да не отиде на тържествения прием по случай празника на светите братя Кирил и Методии, а да предпочете да бъде публика в телевизионно шоу. Сам премиерът Борисов заяви, че повече няма да обръща внимание на президента и че няма да го приема насериозно, и ще говори за него по име!

"Свидетели сме на една последователна кампания за натиск върху медиите. Този закон сам по себе си не е чак толкова значим, но той е стъпка да насади страх у медиите и да се каже, че каквото си е наумило мнозинството, това ще стане, с цел да бъдат уплашени определени медийни среди”, отбеляза  държавният глава.

При посещението си в пернишкото село Витановци за освещаването на новопостроения храм "Вси светии" президентът коментира и вдигналата на крак управниците публикация в британското списание „Икономист”, че в България се поражда страх от полицейска държава. Пред седмицата сп. "Икономист" публикува статия, в която сравняваше България с полицейска държава.

„За коментарите си за полицейщина в държавата списание „Икономист” ползва източници от България. Но аз мога да ви цитирам много статии, които казват, че правителството се справя добре”, заяви Бойко Борисов. Той призова „ние да си гледаме нашата къщичка”, а това, което прави правителството е достатъчно.

"Един държавен глава не може да говори по този начин", възнугодува Борисов пред БНТ, като подчерта, че той нямал намерение да коментира критиките на Първанов, като ги окачестви на нападки.

"Откакто неговите амбиции да свали правителството и да се върне на бял кон в БСП, заедно с ДПС, станаха ясни за мене... Сами виждате, че това изказване няма грам истина, факт или нещо, което човек да стъпи, за да го коментира. Това е поредното му внушение срещу правителството".

"Мен ме интересува какво казват сериозните хора в света", посочи Бойко Борисов, като припомни оценката, дадена от директора на ЦРУ Леон Панета за борбата с корупцията и организираната престъпност. След срещата си с премиера в МС преди два дни шефът на американското разузнаване определи като успешни усилията на правителството за установяване на по-голяма сигурност в България.

По повод полицейщината в държавата, за която писа и списание „Икономист”, президентът каза следното:

"Стават странни неща, не може да не ви прави впечатление на всички, че покрай онези необходими действия на полицията, които трябва да респектират престъпността, успоредно с това сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и са част точно от този стремеж да се внуши и създаде страх в обществото”, каза Първанов.

"Първанов да не иска да запазим мутрите?" попита раздразнен премиерът от факта, че президентът не спря да коментира и критикува властта.

"Действията ни наистина са доста по-радикални, отколкото през последните 20 г., но тогава нямаше достатъчно политическа воля за борба с престъпността. Ако президентът иска да запазим статуквото на мутрите, на лихварите, на Октоподите, на Наглите, окей, нека да защитава тази теза" - така МВР шефът Цветан Цветанов отговори на изявлението на държавния глава."Един държавен глава не може да говори по този начин", каза Борисов пред БНТ. "Откакто неговите амбиции да свали правителството и да се върне на бял кон в БСП, заедно с ДПС, станаха ясни за мене... Сами виждате, че това изказване няма грам истина, факт или нещо, което човек да стъпи, за да го коментира. Това е поредното му внушение срещу правителството".

Има ли натиск върху медиите? Този въпрос бе зададен на главни редактори на издания от кабинета на премиера.

А какво е да каже по телефона в централните новини на живо един министър-председател: "Два часа предавате директно президента, а мен ме включвате по телефона!”

Сайтът „Хроники” вече написа, че доста сервилно, повечето главни редактори на издания се затичаха да рапортуват, че никой не ги притиска какво и как да пишат! Такава реакция може да се получи единствено, когато в медиите има страх от нещо.

Докъде се простира свободата на словото у нас и има ли теми табу за журналистите? Подобни въпроси приковаха вниманието на обществото в последните няколко дена и провокираха предаването „Референдум” да излъчи темата вечерта на 1 юни. Ето какво си казаха журналисти в предаването, изведено на сайта на БНТ:

Известният телевизионен журналист Иван Гарелов каза, че в момента не може да се говори за 4-та власт като обособена или действаща самостоятелно. "Мина времето, когато президентът Желев в ООН казваше, че България вече не е комунистическа страна, защото има совбодни медии... Аз мисля, че медиите като цяло са част от големия Октопод. Те участват заедно с другите власти - изпълнителна, съдебна и т.н. в общата схема, в която се обогатяват едни или други хора. Днес, ако трябва да кажа на кого трябва да вярваме в медиите или не, аз бих казал следното: Не вярвайте на нито една медия, но взети в купом можете да намерите истината, защото все пак те са различни."

Журналистът Иван Михалев от в.”Дневник” обясни, че полемиката, започната от президента Първанов, на която премиерът Борисов отговори с искане главните редактори да кажат има ли управжянван натиск върху тях, е много важен дебат за това кое пречи повече на медиите - външен натиск или вътрешна недостатъчност. Според него медиите у нас не са това, което трябва да бъдат, но няма как да е по-различно при тях при положение, че на практика в нито една сфера нещата не са наред.

Според Виза Недялкова, известна радиожурналистка от близките години, медиите вече не са четвърта власт и са загубили това свое положение в лицето на своите главни редактори.

Виза Недялкова се обърна към зрителитеу колегите си и публиката в студиото:

- Въпросът има ли натиск върху журналистите. Добре, примерно аз вярвам на тези главни редактори, които казват, че няма никакъв натиск и т.н. В такъв случай остава подозрението, че те се натискат сами.

Тя обясни, че медиите са се отнесли към Бойко Борисов като към продукт, който продава и това не е натиск. Натиск е това, което оказва самият издател върху журналистите, защото имат бизнес извън вестникарския, който е обвързан по някакъв начин с държавата. Много малко вестници се издържат само от продажбата си. Рекламата е най-големият натиск, според нея. "Ресорът е убиец на свободата за мен, във всяка една медия!"

Тук ще спра, за да попитам: защо няма работа за журналисти, доказали своя професионализъм през годините като Иван Гарелов и Виза Недялкова днес? Нима това не е самоцензура на главните редактори?

И още: малцина знаят, че Виза Недялкова спечели делото по уволнението си от БНР, но нито един генерален директор, като се започне от Поля Станчева, не посмя да я върне на работа.

Журналистката Велислава Дърева подчерта, че разговорът за свободата на словото трябва да се води професионално и не публично, в средата на всяка медия, а не по повод на "някакво писмо". Тя заяви, че е изумена от факта, че всички главни редактори са отговаряли под строй като на "вечерна проверка" и нито един от тях не е изхвърлил въпросното писмо в кофата.

"Това е драстично, безогледно изнудване на медиите и това е злоупотреба първо с медиите и още по-първо с най-свещеното нещо - свободата на словото” определи изпратеното писмо от Министерския съвет Дърева. Тя цитира последния доклад на Фрийдъм хаус за свободата на словото, в който се казва, че медиите у нас са "относително несвободни".

Журналистът Веселин Стойнев зае позицията, че не мисли, че има нужда от някакво сплашване, защото в случая медиите няма за какво да бъдат натискани, тъй като те "сами се натискат". Той подчерта, че сплашването не е само в момента и каза, че предишното правителство е наляло много пари в медиите.

А ето как завършва Христо ботев своя „Смешен плач”: „... кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба? ... И ще бъде ден - ден първий.

Дали ще доживеем Ден първий? Кой ни го завеща? Един поет, тръгнал на саможертва пред олтара на Отечеството. Убит в гръб от неизвестна ръка на душманин, докато четниците му си почивали...

За кого загина Ботев, застрелян в гръб? Заради овчарите чакащи пари за храната и хляба, който давали на четниците, или за тези, които залоствали здраво вратите на домовете си, в уплах да не им влезе някой от хората на Ботев в дома?

 

Коментари 

 
+3 #1 Звезделина Милева 2010-06-03 21:16
Днешните българи нямат почти нищо общо с онези българи,прекоси ли Азия и половин Европа и навсякъде оставяли от своята свещена мъдрост и по една държава съградена от яки темели.Дали турското "присъствие" ,а може би и още нещо погуби здравия ни ген?!Не знам.Но в борбата с "присъстващите" май загинаха и последните истински българи.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене