Нещо като рожден ден, нещо като партийна суета,...

Съвсем сериозно говоря – рожденият ден е личен празник, но когато един човек принадлежи на партията, на другарите си по партия, на депутатите си, на министрите си и на народа си – нещата придобиват съвсем друг облик.

Въпросът е: Защо председателят на парламентарната правна комисия Фидосова не внесе предложение и да оправят календара? И без това имаме национални празници доксан докуз, и без това в последните 20 години се получиха едни недоразумения с празниците и рождените дни на политици, та вече е време да се сложи ред в тая работа.

Двукратният бивш президент Желю Митев Желев например твърдеше, че на рождения му ден имало салюти и приеми в Бояна, а то денят на появяването му на бял свят съвпадаше с 3 март! И така години наред, два мандата Желев празнуваше, а протокола към президентството иНационалната служба за охрана черпеше с прием на посланици в Бояна и звучаха салюти.

Англичаните са си добре – една кралица имат и Националният им празник е един, защото кралицата няма два рождени дни. И минават тънко – с един масраф: почитат кралицата и си празнуват национално.

Националният празник на Люксембург е денят на рождния ден на Великия херцог. Датата на празника не е свързана с действителния рожден ден на управляващия в момента, или на някои от предишните управляващи. Нещата са уредени веднъж завинаги при управлението на Великата херцогиня Шарлота, а денят е 23 януари. През 1961 г. е взето решение да се чества на 23 юни, когато времето е по-топло. Тази дата е запазена и при следващите владетели, макар че не съвпада с рождените им дни. Помислили са хората, да на правят поданиците си разногледи и са застопорили датата.

Датчаните са уредили въпроса с Националния си празник и рождения ден на кралицата, и така, и нейно Величество е доволна, и народът празнува, и не работи.

Рожденият ден на Буда /Гаутама Буда – бел. Л. М./ е официален празник и общонароден празник за страните от Далечния изток. Отбелязва се в Хонконг, Макао и Южна Корея.

У нас трябва сериозно да се помисли върху понятието Национален празник, защото си имаме доста на брой. Ето, в неделя, на 13 юни, обстановката си беше за национален празник: министър-председателят имал рожден ден и стой та гледай, какво става!

На летището кацна Берлускони, току що оттървал 34-тия си вот на недоверие. И къде, къде да разпусне италианецът, собственик на”Милан”? В България - родината на Дарина Павлова и Бойко Борисов. Дарина Силвио остави в Италия, за да не дразни домакините, а на Бойко Борисов каза в прав текст: "Ti amo, cavaliere", което си е обяснение в обич, откъдето и да го погледне човек.

Но няма лошо, всички знаем как половин глава по-ситният Силвио проверяваше  с възхищение бицепсите на Борисов дали са истински, а колко му е са вземе самолет на държавна сметка и да кацне в София! А там го чакаха тиролци с пера и възгласи, неизвестен мъж, нарамил плакат: „Берлускони, президент на ЕС”!

Но и премиер да не си на рождения си ден! Снайперисти те пазят от народната любов, италианският колега те гледа с влажен поглед и нескрито възхищение в подножието на паметника на Гарибалди, фен на „Милан” по хавлия те гледа с нескрито възхищение! Ех, Джузепе, ех, Гарибалди! По твое време мъжката дружба е имала други знаци на проявление, но нейсе!

Несгънали още цирка „Берлускони” и около рожденика премиер накацаха: министри, депупати, политически партньори,журналисти – всеки да стисне Бойкова десница и подарък да даде за празника му. Да се запомни и него да запомнят!

Един вестник, от тези които не ги натискат, а те сами се натискат на властта, излезе със заглавие: „Кой пръв поздрави Борисов за рождения ден?” и от написаното в текста научихме, че че то си било състезание и надпревара, кой пръв ще докопа рожденика!

А той като един Хаджи Димитър в компанията на самодивите: от Силвио часовник поел, от Фандъкова и общината – обновен площад с паметник на Гарибалди, две депутатки Сидерови /Калинка и Деница/ в народни премени с хляб и сол посрещнали рожденика Борисов и Силвио Б.. Чеверме въртя се шест часа в „Едно време”, пред плуващите лебеди в „Ариана”. Дебела сянка пазеше височайшите височества.

И както рожденикът класически закова след една среща на високо равнище: първото не бе много ясно, второто бе телешкото от чевермето, с екологично чисти салати от село, а за трето приготвили домашна торта, но поради липса на време минали с турска баклава. Питателно и природосъобразно.

Само снайперистите по покривите около площад „Гарибалди” завряха в жегата и гледаха с радост всичко отдалече, разчитайки на оптиката.

Днешният в. „Стандарт” е сред изданията, отделили подобаващо място на рождения ден на премиера, като най-значима българска новина и събитие:

Макет на гарата в Банкя поведе челната десетка за най-оригинален подарък за премиера Бойко Борисов. Армаганът, дълъг около 1,5 м, бе донесен в Министерския съвет вчера от Клуба по ЖП моделизъм. Съоръжението представлява малка гара с пътуващ влак и два коловоза. Глухият коловоз бе направен от специалистите да сочи наляво, докато този, по който се движи влакът, сочеше направо с табелка "Реформа" отстрани.

Министър Росен Плевналиев единствен е стиснал премиерска десница и пожелал здраве – без подарък отбелязва изданието.

Затова пък в стил „Радини вълнения” минават следващите поздравления, които предавам без изменения:

„"Ходих в събота на Етъра и избрах два ръчно ковани ножа специално за Борисов", разказа за "Стандарт" министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Комплектът от ловджийски кании е поръчан при най-добрия майстор на ножове от ковано желязо.

Вицепремиерът Симеон Дянков се отчете с три вратовръзки на луксозната марка "Дзеня". "Подарих три хубави вратовръзки, за да има разнообразие от миналогодишния ми подарък, който бе топка", разказа Дянков. Пластика на златна пантера подари пък вицепремиерът Цветан Цветанов. "Тя е символ на сила, издръжливост и бързина. А те ще му бъдат необходими предвид ситуацията в България", обясни Цветанов. Миналата година той дари лидера на ГЕРБ с красива статуетка на ревящ лъв.

Военният министър Аню Ангелов също пристигна без подарък, но уточни, че вече е подарил нещо лично на Борисов. Правосъдният шеф Маргарита Попова пък се отчете с изискан сувенир. "Пожелах му да е жив здрав и много трудолюбив", заяви тя. "Неподарен подарък не се обявява", отказа да повдигне завесата културният министър Вежди Рашидов.

Министърът на транспорта Александър Цветков призна, че е дарил Борисов с химикалка. "Пожелах му с нея да подписва само хубави неща за България", поясни Цветков. "Ще му подаря най-добрия приятел за един мъж, но няма да е куче", заяви на влизане в Министерски съвет Игнатов. Дянков обаче го издаде, че се е отчел с красиво изработен нож.

Здравният министър Анна-Мария Борисова пък изненада стопанина на "Дондуков" 1 с икона на свети Димитър. Премиерът обаче повече се зарадвал на другия й дар - доклада за инвентаризацията на болниците. Социалният министър Тотю Младенов пък избра за Борисов много красив шах.

.... Кошници с цветя, букети, луксозни перодръжки, шахмати и ковчежета с орхидеи валяха цял ден на "Дондуков" 1. Благодарни граждани чакаха с часове, за да поднесат на премиера подаръците си. Други пък тихо оставяха даровете си на охраната с пожелания за здраве и щастие към Борисов. "Подарихме му перодръжка, за да подписва с нея все такива мъдри решения. Пожелах му здраве", обясни Жанет Колева. Управителката на фирма от София и още седем души търпеливо чакаха с надежда Борисов да се появи и да приеме армагана лично...

Е, някаква гражданка, престарала се с букета се заклещила на входа на „дондуков”, но я отклещили чевръсто от охраната.

Герберите се отчели с европейски ремонт на клетката на лъва, където се очаквало да има новородено.

„Ще раждат лъвче за Борисов!” четем в Тошкотошевия вестник, и авторът й обяснява, че лъвицата Стефка още не била разгонена, да не говорим за заченала, даже изобщо не подозирала каква височайша партийна задача й предстои да изпълни, и кого ще зарадва с раждането на отрочето си.

Да знаеш да чакаш – имаше една песен – но роди ли се лъвчето, герберите могат да върнат и сър Елтън Джон да изпее някоя от мелодиите от „Цар Лъв”, което си прави комплект подарък отвсякъде.

Общо взето несъстоялия се номер с нероденото лъвче, че и незаченато още напомня Мечо Пух и подаръкът , който не успял да си получи за рождения ден, но пък му го разказали подробно.

Не толкова радостна съдба е имало телето, избрано да се върти на чеверме на връх премиерския рожден ден. Номерът с телето ми напомня вица за Мечо Пук и Прасчо:

- Прасчо, знам какъв ще станеш като пораснеш! – казал Мечо.

- Казвай Пух, че бързам. Да не си ми чел хороскопа? – попитал учтиво Прасчо.

- Не, но ми попадна готварската книга – отвърнал Пух злорадо.

Та и с теленцето, орисано да зарадва премиерските гости като второ, общо взето орисията е била подобна...

Едно не стана ясно - защо Фидосова и колегата й, Красимир Велчев са бъхтали до зоопарка в жегата преди рождения ден на премиера, търсейки му жив подарък. Нали наскоро лъва, маймунката и таралежа на Дамбовци ги конфискуваха? Фидосова и Велчев спокойно можеха да подарят някое от конфискуваните животни на вожда си за рождения му ден, без да тичат до зоопарка и да обикалят клетките и разпитват.

Италианските вестници бяха безпощадни към Белускони и визитата му в България:

Със заглавия „Берлускони при Борисов - уж заради Гарибалди”? - издания като Corriere Della Sera, Il Riformista и Il Messaggero написаха:

„Силвио Берлускони отива на рожден ден на Бойко Борисов с извинение, че ще открива паметник” по повод краткото посещение на италианския премиер в София днес. В българската столица Берлускони ще се задържи само няколко часа, колкото да почете своя приятел Бойко Борисов. От София италианският премиер ще отпътува за Либия за среща с Муамар Кадафи.

Медиите от Италия отбелязаха, че двамата премиери са си разменили откриване на паметници – Борисов открил в Рим, паметник на Иван Вазов, а Берлускони – се отчел в София с паметник на Гарибалди.

А как са празнували едно време рождения ден на вожда, Джугашвили!

Архивите от в. „Народна младеж”, от които четох навремето, пазят детайли от тези народни вълнения:

"По указание на др. Сталин

От няколко седмици трудещите се селяни от Бръшлянската низина копаят мрежа от напоителни канали, с които идната пролет ще се напояват 105 000 декара земя. Сушата ще бъде победена." "Масов есенен крос в чест на Сталин - младежка манифестация на мира..." или "...българската младеж връща титовите ордени..." "ЦК на ДСНМ връща титовските награди като израз на дълбокото възмущение и погнуса, които предателската дейност на кликата на Тито, насочена против самия югославски народ и неговата младеж буди в цялата страна българската младеж..."

За тези, които не са чели за отричането от Тито ще поясня: навремето са рисували на плакати тримата вождове в комунистически държави - Сталин, Тито и Димитров. Като се случил култа към личността и разгромили Сталин, зевзеците се майтапели: Дупка, Тито, Димитров.

След това дошло и  отричането от Тито и шегата била: Дупка, Дупка, Димитров!

Но да продължа с архивите около рождения ден на Сталин:

Заглавията са от рода на "Да заслужим обичта на другаря Сталин!"

Друга кореспонденция преписах на ръка и публикувам за първи път в печата след 10 ноември 1989 година: "Нашето поделение онзи ден проведе митинг във връзка с Обвинителния акт срещу предателската банда на Трайчо Костов и изпрати резолюция до съда, в която иска най-строго наказание. Ние не искаме да се върнем към жестокия капитализъм, ние искаме вечна дружба със Съветския съюз... Нашето поделение е решило на 21 т. м. /декември, рождения ден на Сталин - бел. мои/да изпрати до другаря Сталин такава телеграма: "Честит рожден ден, другарю Сталин. Нашето поделение 8045 гласува 100 процента за ОФ!"

В печата са пуснати десетки съобщения за влакове за рожденика Джугашвили с подаръци от българските работници и селяни.

В 2010 рождения ден на министър-председателя мина само със снайперисти, голяма жега, червени ленти за ограждане, забрана на престой и паркиране на МПС в центъра, отмяна на маршрути на градския транспорт, закриване временно на спирки, и също временни промени на маршрути, суматоха в коридорите на властта, тичане из алеите на зоопарка с търсене на неосиновени бозайници, ремонт на клетката на лъва, обещание за зачеване на лъвицата Стефка и повече усилия от страна на лъва Славчо.

... Преди два века, в началото на 1866 г. капитан Петко войвода посещава Италия, за да се срещне с Джузепе Гарибалди и отсяда в неговия дом. Двамата организират гарибалдийска дружина, съставена от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание. Данни за всенародни чествания не са оставени от историците...

Фидосова, защо не оправите Календара и внесете уточнения в броя на Националните празници, съобразно рождените дни на политици?

 

Коментари 

 
+3 #4 Звезделина Милева 2010-06-16 18:42
Простотията се показва под чула на снобизма,суетат а,бездарието и самовлюбеността .За съжаление точно българският народ си избира на кого да тикне в ръцете властта и вече 20 години не може да проумее,че веднъж връчил властта престават да го питат за каквото и да било.За новите властници-ЕС + НАТО е равно на САЩ???!!!....
Цитиране
 
 
+6 #3 Звезделина Милева 2010-06-15 18:32
На 65 години съм.Смятам,че съм патриот,обичам Родината си,гордея се с неповторимата и природа,с достойнствата на великите българи,бранили достойнството на народа,обрекли живота си за свободата му и независимостта на България.Никога до сега не съм се срамувала .Сега ме е срам и ми е много тъжно,защото България става все по-зависима от чужди интереси и безродието на родни "политици".
Цитиране
 
 
+6 #2 Недялко Шаллиев 2010-06-15 10:55
Госпожо Манолова, на някои думите "свян" и "скромност" явно са непознати, но както и друг път съм писал - популярността на артистите зависи най-вече от качествата и от критериите на публиката. Имам предвид широката публика, защото иначе описаните от Вас "герои" щяха ежедневно да усещат и да проумяват (вероятно трудно) техните лични несъстоятелност и. Но уви!
Цитиране
 
 
+5 #1 Дарина Берлускони 2010-06-15 03:43
Най-екзотичният подарък е бил...писалката:) С нея ББ ще подписва 100-левовата банкнота,която предстои да излезе в обращение:) Няма 1,2,5 лева,да не ни се смеят,че сме бедни-директно на стотачка минаваме:)
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене