„Файненшъл таймс” се опита да политиканства на гърба на премиера Борисов и България!

Днес една медия, която досега имаше авторитет, забрави правилото да бъде обективна, достоверна и актуална, като си позволи да политиканства, пускайки старо интервю с българския премиер Бойко Борисов?

Агенция „Кросс” пусна днешна публикация на „The Financial Times” по случай преговорите на българския премиер Борисов с първия руски вицепремиер Виктор Зубков, в която се казва:

Bulgaria to pull out of oil pipeline project /„България се оттегля от Бургас-Александруполис”!/

В програмата на разговорите, които водиха двамата политици, темата „Бургас-Александруполис” отсъстваше и това бе обявено предварително. Друг интересен момент, който „The Financial Times” пренебрегна бе, че позицията за „Бургас-Алексадруполис” на Борисов претърпя развитие и той се отказа от замразяването на проекта, като каза, че ще бъде направена оценка на околната среда преди да се пристъпи към този проект.

Днес, на 6 юли, премиерът на България Бойко Борисов и първия вицепремиер на Русия, Виктор Зубков приеха Пътна карта за АЕЦ „Белене”, придвижиха нещата с проекта „Южен поток” и се разбраха да се провери кое покачва цената на газа, който се внася от Газпром. В хода на разговорите, а и след като те приключиха се изясни, че природния газ влиза на една цена в България и стига до потребителите на доста по-висока цена. Кой, кога и как оскъпява цената на природния газ, кой печели от това за сметка на джоба на потребителите и авторитета на руската компания – това ще се изяснява веднага решиха Борисов и Зубков.

Що се отнася до цената на проекта „Белене”, министър-председателят Борисов поиска тя да се уточни сега и да не се променя. Другото важно нещо, което бе постигнато бе, че през 21015 година „Южен поток” трябва да заработи и има възможност печалбата за България да се увеличи.

А ето какво публикува изданието „The Financial Times” във връзка с днешните преговори:

From WORLD 5:42pm

Bulgaria to pull out of oil pipeline project

Gulf oil spill prompts Sofia to reconsider scheme

Предлагаме на читателите на "Хроники" и превода на публикацията на "The Financial times", препечатана от агенция "Кросс"

„Файненшъл таймс”: България се оттегля от Бургас-Александруполис

Последна редакция: 19:25

06 юли 2010, 19:23

София /КРОСС/. България вече не е заинтересована от изграждането на проекта Бургас-Александруполис. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за „Файненшъл таймс”. Според изданието страната ни възнамерява да се изтегли от тристранния проект с Гърция и Русия заради опасения за околната среда.

„След нефтения разлив в Мексиканския залив, не мисля че ще бъде разумно и безопасно петролни танкери да разтоварват на терминал в морето, в зона на интензивен туризъм”, посочва Борисов.

По думите му тръбата ще носи на страната ни във вид на транзитни такси не повече от 35 млн. долара годишно, но би застрашила туристическа индустрия оценявана на 10 млрд. долара.

Борисов посочва още, че страната ни може да избегне плащането на неустойки по вече сключените споразумение, ако се позове именно на негативната екологична оценка на проекта.

Премиерът е дал интервюто за „Файненшъл таймс” преди днешната си среща с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков, на която бяха обсъдени и доставните цени на руски газ за България. Изданието посочва, че от този месец българите плащат 28-30% повече за синьото гориво, заради сключения от предишното правителство договор,  който премахва отстъпките в цената на руския газ заради това, че „Газпром” използва българската газопреносна мрежа за транспорт на суровината към Гърция и Турция.

„Германия купува газа от „Газпром” на почти половината цена в сравнение с България. Същото прави и Турция. Защо същата тази газ става по-евтина след като напусне българските тръби и влезе в Турция”, коментира по този повод Бойко Борисов.

Да пуснеш интервю със стари новини,  в деня, когато се правят нови - е твърде странно за издание като „The Financial Times”. Но с този текст няма да свършат странностите около разговорите, които се проведоха днес, на 6 юли между българския премиер БойкоБорисов и руския първи вицепремиер Виктор Зубков - изненадите и ударите под кръста тепърва предстоят, защото резултатите от тази среща са разгневили много лобита.

 

Коментари 

 
+2 #1 Звезделина Милева 2010-07-09 09:23
Не е луд и виновен ,който яде баницата - луд е този,който я предоставя.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене