Посланик Уорлик пак се самозабрави!

Едва дочакал да съмне посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик, който се изживява и като генералгубернатор е цъфнал най-неочаквано при министъра на икономиката Трайчо Трайков съобщи Българското национално радио днес.

„Какво стана с диверсификацията? Разнообразяването на източниците за доставка на суровина е въпрос на национална сигурност не само за България, но и за региона" изнервено попитал Уорлик министър Трайков. Причината за душевните изблици на посланика е завършилата среща на премиера Бойко Борисов с първия вицепремиер Виктор Зубков по енергийните проблеми и проекти между двете страни, на която среща двамата държавни мъже разрешиха редица от въпросителните и проблемите. Явно това е втресло Уорлик, за да си изпусне нервите и да се впусне да споделя опасенията си, че българският министър-председател Борисов току виж намерил стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене”, пренебрегвайки предупрежденията на Уорлик за икономическа необоснованост на проекта.

Какво му влиза в работата на Уорлик българската национална сигурност и сигурността на региона – не е ясно. Явно посланикът е „забравил”, че в същия този регион САЩ изсипа бомби върху територията на бивша Югославия, без и пет пари да дава, че войната и убийствата също се нареждат сред понятието за нарушена сигерност.

Така нареченият дипломат Джеймс Уорлик, който често изоставя дипломатичното поведение и влиза в ролята на портиер на ЦРУ, си позволил, според БНР да припомня и набляга на факта, че правителството на ГЕРБ обещало повече прозрачност в енергийната тематика. Точно тук Уорлик си поискал „повече прозрачност” по споразуменията с „Газпром”!

"Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се повишила с 30 на сто и дали няма през следващите 5 или 6 години да поскъпне още. Ние обаче не можем да знаем това, защото договорите са тайни", допълнил Уорлик.

Разбирам един Херман ван Ромпой да се интересува от енергийните споразумения между Русия и България, след като сме страна-членка на Европейския съюз, но такова нещо не се случи.

Отново бе играна старата пиеса: Големият задокеански брат иска сметка за всяко действие и решение на българското правителство. По-рано предшествениците на Уорлик поне бяха дискретни и никога не показваха така явно, че се имат за господари на страната ни и че пет пари не дават за суверенитета и националното ни достойнство.

Кое изкара този път извън нерви Уорлик: съобщението че правителствата на Русия и България ще подпишат Пътната карта за изпълнението на проекта "Южен поток", а също така и другите съобщения - че първият руски вицепремиер Виктор Зубков заяви след срещата си с министър-председателя Борисов:  "Ще смятаме, че имаме пълното разбиране от страна на българското правителство, неговият ръководител потвърди, че България влиза в Южен поток". Като капак на всичко Русия и България се договориха и по Пътната карта за строителството на АЕЦ "Белене", което вече явно му е дошло в повече на г-н Уорлик.

Посланикът на Щатите си позволи да обяснява, че за него сключените енергийни споразумения с Русия са тайни, но българското общество имало право да знае какво точно са се договорили двете страни.

Въпросът е: откога Уорлик взе да се изживява и като „българското общество”, та да говори от негово име.

Нима държавните договори в Щатите се огласяват пред тамошното общество?

Досега Уорлик се изживяваше като генералгубернатор и си позволяваше да се меси и диктува на правителството как да си върши работата. Явно вече има нов момент в драмата: посланикът на Щатите вече не крие и „ревността си” от Русия при междуправителствени контакти на двете държави.

Има една поговорка: „На всяка манджа мерудия”, та и с Уорлик нещата са същите от първия миг, в който стъпи на българска земя.

Ето защо е време да попитам: защо Обама не си вземе Мерудията и да си я върне в родината зад океана, а тук да прати нещо, по-читаво, което да се съобразява и действа в рамките на доброто възпитание?

Любимият ми американски писател Кърт Вонегът казваше: „Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”.

Или ако перефразирам Вонегът ми идва една друга негова мисъл: „Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим.”

 

Коментари 

 
0 #5 men 2010-10-13 16:15
Цитирам Звезделина Милева:
Едва сдържам гнева си - една независима държава,един свободен народ да бъде така обиждан от американския служител на ЦРУ наречен за по-благоприлично :дипломат.Ако този господин забравя,че не сме американски щат,то народът ни и управниците ни защо овчедушно мълчат и не го обявят за персона нон грата и с еднопосочен билет да си го изпратят на САЩ спожелание никога да не се връща тук.

тоя малоумник още на първото изказване трябваше да го изгонят от нашата държава. сега гледам по нова тв тоя съветвал да се следи алексей петров понеже можел да изплаши някой свидетел. И се чудя що досега не са го изгонили от нашата страна.
Цитиране
 
 
+2 #4 c.vutov 2010-07-09 06:51
Поздравления.Къде са независимите и горди ваши колеги.Или те ще вземат отношение ,когато се свържат с Б.Борисов и той санкционира" излъчването на материал за посланника и неговото поведение.Бъдете жива и здрава!
Цитиране
 
 
+3 #3 Антонов 2010-07-08 14:59
“Преди повече от сто години ние преподадохме на европейците първите уроци на свободата, ние в немалка степен съдействахме и за успеха на французката революция – за нейните благотворни резултати. По-късно преподадохме на Европа и други уроци. Без нас еврпейците никога нямаше да узнаят какво е това вестникарски репортер; без нас европейските страни никога нямаше да вкусат сладостта на непосилните данъци; без нас европейският хранителен тръст никога нямаше да овладее изкуството да храни хората за собствените им пари с отрова; без нас европейските застрахователни компании никога нямаше да се научат да се обогатяват с такава бързина за сметка на безащитните сираци и вдовици: без нас нахлуването на жълтата преса в Европа, може би, щеше да настъпи не така бързо. Упорито, настойчиво ние американизираме Европа и се надяваме с течение на времето това дело да завършим докрай.”

Марк Твен Из "Автобиография" 1906 г.
Цитиране
 
 
+7 #2 Звезделина Милева 2010-07-08 09:57
Едва сдържам гнева си - една независима държава,един свободен народ да бъде така обиждан от американския служител на ЦРУ наречен за по-благоприлично :дипломат.Ако този господин забравя,че не сме американски щат,то народът ни и управниците ни защо овчедушно мълчат и не го обявят за персона нон грата и с еднопосочен билет да си го изпратят на САЩ спожелание никога да не се връща тук.
Цитиране
 
 
+2 #1 Недялко Шаллиев 2010-07-07 15:38
Госпожо Манолова, много ми допада поговорката - "кучето скача според тоягата". Отчитайки, че няма уточнение за йерархичното социално място на кучето, неговото поведение зависи от този/тези с тоягата. Харесва ми и още една - "на зла круша-зъл прът". Дали ще е тояга или прът, важното е някой да ползва идеята за прилагане на съответното средство за възптание и въздействие, метафорично казано. Бъдете здрава!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене