Стига лъжи за „Белене”! Кой си позволява да ни мами?

Правителството засега, към дата 7 юли, няма намерение да приеме сериозно договорените споразумения за проекта „АЕЦ „Белене”. Това стана ясно само ден след като първият вицепримиер на Русия Виктор Зубков дойде в София и преговаря за започването час по-скоро на строежа на АЕЦ „Белене”.

На другия ден след като пратеникът на премиера Владимир Путин си замина, започна познатото шикалкавене на министъра на финансите Симеон Дянков по „Белене”, въпреки че бе обсъдена Пътна карта за този проект и бележките на министър-председателя Бойко Борисов за цената се приеха от руската страна за преразглеждане.

Извън предварително обявената програма на срещата „Зубков-Борисов”, руският вицепремиер прие да се постави въпроса за цената на газа, който „Газпром” продава на България.

Руските и българските медии излязоха с публикации, че нещата с българо-руските енергийни проекти са тръгнали. И ето ти, изненада!

Американският възпитаник Симеон Дянков, изпратен от фондация „Людмила Живкова” от родния Монтана да учи зад граница обяви, че правителството е започнало да работи по казуса за промяна на договорите с Русия така, че да не се плаща тази есен първия реактор за „Белене” както се разбраха Борисов и Зубков. Сумата е 280 млн евро и на пръв поглед - вместо да се плащат 35-годишни изтребители F-16 на Министерство на отбраната, вместо да се харчат 110 милиона за спортна зала, вместо да се прави български Лувър, да се поддържа раздута държавна администрация – министърът на финансите Дянков обяви, че бюджетът нямал пари за „Белене”, което стъписа доста граждани. Все пак става дума за поръчано оборудване от изпълнителя „Атомстройекспорт”, това бе причината Борисов и Зубков да си стиснат ръце, разговорите и споразуменията станаха известни на цяла Европа, и в частност Русия и България.

Оказва се, че след заминаването на Зубков някой от високите етажи във властта се е усъмнил в това, че атомната централа изобщо ще се строи!

„Такава сума няма заложена в бюджета за годината”, заяви министър Дянков, въпреки че държавната хазна не е тази, която трябда да даде парите за централата. Инвеститор в проекта на корпоративни начала е “Националната електрическа компания“ и досега тя е извършвала плащанията по проекта. Т. е. държавният бюджет няма никакво отношение към финансирането на „Белене”!

Експерти неведнъж потвърдиха, че суми от бюджета на държавата по този проект никога не са записвани и отписвани. Това изглежда е причината премиерът Борисов да каже, без да знае за какво точно иде реч: „Тези, които са подписали договора, да са мислили откъде ще ги вземат. Аз не видях никъде в бюджета - и в предишния, и в по-предишния, да бъдат заложени тези пари"!

Още в началото не е планирано проектът „Белене” да се финансира от държавния бюджет! Това е началото, това е и краят, в който трябва да престанат лъжите по парите за тази атомна централа. Вярно е, че за оборудване досега са платени 300 млн евро, както 300 млн евро са платени и за хеликоптери например, но вече от бюджета. Разликата е в понятията: корпоративен и държавно гарантиран заем. В корпоративния – какъвто е случая с АЕЦ „Белене”, плащанията са от бюджета на фирма НЕК.

През 2008 и 2009 г. бяха предвидени държавни гаранции за кредити до 600 млн. евро, които НЕК, като инвеститор първоначално смяташе да вземе от Европейската инвестиционна банка и Евратом като финансиране на своя дял от централата, но после обхватът на гаранциите бе разширен от правителството на Сергей Станишев. НЕК поиска и допълнителни гаранции за пълната цена на централата, които да се вкарат в бюджета й за 2010 г., но кабинетът на Тройната коалиция не се реши на тази стъпки и остави въпроса отворен.

Накратко и точно казано: проектът „АЕЦ „Белене” няма да се плаща с пари от държавния бюджет, тъй като финансирането му не е замислено така. Т. е. приказките на премиера Борисов, че тези пари биха могли да отидат за здраве или за образование са тъп популизъм, некомпетентност или смехория.

Или, ако НЕК е сключила договор за заем, държавата няма отношение към заема, теглен от НЕК. Съответно компанията връща заема от собствени приходи, а не чрез данъци. И още нещо: след като НЕК сключва договор за заем през 2007 г., условията по него са предоговорени от сегашното правителство преди няколко месеца, смята бившият премиер Сергей Станишев.

Заем на НЕК, означава корпоративен дълг, към който държавата и в частност държавният бюджет нямат никакво отношение! Тогава кой и защо търси пари от бюджета за АЕЦ? Нима министър Дянков е толкова некомпетентен, че да ни залива с подобни несъстоятелни твърдения? И не само да ги твърди, но и да внушава на министър-председателя да ги повтаря! Злонамерено или случайно е това?

По 10 млн. лв. лихви на всеки три месеца дължи държавата по заем за АЕЦ "Белене", гневно се опита да обясни наскоро премиерът Бойко Борисов. Сега сме наясно, че това е най-меко казано несъстоятелно е нелепо.

Приказки от сорта на – планирана магистрала за 2012 година пропадала заради заема за „Белене” – никой не може да приема на сериозно.

Да има налице съгласувана Пътна карта за строеж на АЕЦ „Белене” между премиер на България и първи вицепремиер на Русия, и още същия ден американският посланик да хукне да търси сметка за това на министъра на икономиката и енергетиката – как стигнахме до това унизително положение?

Да има съгласувана Пътна карта за „Белене” и още на следващия ден министър на финансите да казва, че няма да плати наесен първия поръчен вече реактор, тъй като в бюджета липсвала заложена тази сума – време ли е да се играе с Москва? Струва ли се да се подиграват висши държавни служители с първи вицепремиер на чужда държава?

Къде ни води Дянков с лъжите, че парите за първи реактор трябва да се отчислят от бюджета? Какво може да получим след подобно поведение на хора от правителството? Бъдещите дни ще покажат. Важното е все пак да се знае, че няма как да бъдем заблудени по финансирането на проекта АЕЦ „Белене”. За другото – всеки да отговаря съответно и от свое име.

И тук вече му е мястото да зададем въпроса: кой, как и кога търси европейски инвеститор за съфинасиране на проекта за строеж на Атомна централа. С данъците, които плащаме – поне това имаме право да научим.

Очаквайте: как промениха руските медии позициите си по руско-българските енергийни проекти!

 

Коментари 

 
+2 #3 Звезделина Милева 2010-07-10 18:08
Имам важен въпрос към Премиера на България,мисля, че този въпрос вълнува много българи.След като държавата ни е бедна,няма средства за належащи разходи:здравео пазване,образов ание и наука,подобаващ о енергийно обезпечаване на държавата то:ЗАЩО ХАРЧИМ ПАРИ В ИРАК И АФГАНИСТАН?КОЕ Е ПО-ВАЖНО:ЗДРАВЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЛИ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ?
Цитиране
 
 
+5 #2 Звезделина Милева 2010-07-09 09:20
Грандоманщина,р усофобство,инфа лтилност,некомп етентност - това са основните характеристики на енергийната "политика"на управляващите.Такава "политика" обаче обрича България на дълги години безалтернативно ст,бедност и мястото на последната дупка на кавала в ЕС.Много дълго ще останем презряната държава в Европа и дори в света.А САЩ е далеееече.....Г-н Премиер????
Цитиране
 
 
+4 #1 tomazow 2010-07-09 08:05
Ооооо , започвам тези дни да събирам хора във Фейсбук и др социални мрежи,даже вече започнах да си пиша домашното от въпроси - АБЕ ЦРУ ШПИОНИНО ! КОЙ СИ ТИ БЕ ? ТА ЩЕ ДЪРЖИШ БЪДЕЩЕТО НА ЦЯЛА АЕЦ В РЪЦЕТЕ СИ ??? АКО ДО ДНИ НЯМА ТВЪРДО "ДА" ЗА БЕЛЕНЕ,ЧЕ ДОРИ И САМО ПРОПАГАНДАТА ЗА НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАВА , ОСОБЕНО ОТ ГМО-ШПИОНСКО ВЕЛИЧЕСТВО УОРЛИК ,ЩЕ СЪБЕРА ДОСТАТЪЧНО ХОРА И ЩЕ ПАРКИРАМЕ(обкръ жиме) КОЛИТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА(живе я на меткри от там),ВМКЛЮЧИТЕЛ НО И С ПОМОЩ ВЪВ ФЕЙСБУК И ДР СОЦИАЛНИ МРЕЖИ !!! НО ВЪПРОСА-КОЙ Е ТОЗИ ГМО ЧОВЕК УОРЛИК И ШПИОНЧЕТО ДЯНКОВ ,НЯМА ДА Е ЕДИНСТВЕН ! КЪДЕ Е РЕЗЕРВА НА НЗОК ? КЪДЕ И ЗА КАКВО СЕ СТОПИ ФИКС. РЕЗЕРВ ? КАКВО СТАВА С ОПЕРАЦИЯ ""ЦВЕТЕЛИНКА"" ? ЗА ДЕЛАВЕРИТЕ В МЕТРОТО - СТЕНЛИ , ПАШИ ,МАШИ И ТН И ТН ? ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ? И ОЩЕ ОКОЛО 20 ! АЗ СЪМ ЛОЯЛЕН ГРАЖДАНИН И ЩЕ ТЪРСЯ И ДР -И ЩЕ ГИ НАМЕРЯ ! НЯМА ДРУГ НАЧИН ,НО СЕ ЧУДЯ ДАЛИ ЩЕ ИМА "ПО-ДОБРЕ ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ" , ПРЕДИШНИ НЕПОСМЯХА,ВЪПРЕ КИ,ЧЕ ТОГАВА ИМАХМЕ ОЩЕ ТАНКОВЕ,НО ЗА ТЕЗИ USA БАЗИ ЩЕ ПОМОГНАТ
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене