Премиерът пак „ошамари” опонентите си

Тази сутрин денят започна с поредното словесно ошамарване на опонентите на правителството, на ГЕРБ и лично на премиера. Още се помни как министър-председателят Бойко Борисов обясни на журналисти преди време, че напердашил приятелят на дъщеря си, тъй като заварил момичето да плаче. И така решил проблема…

Но това се случва с младежи, които сбъркват стъпката и настъпват мотиката в личното пространство на генерал Бойко Борисов, понястоящем премиер в държавата. За народ закърмен с хайдути и борби срещу поганци подобно поведение е върха, за Европа, е, за Европа като смелят там ошамарването – ще го преглътнат. Къде ще ходят?

Тази сутрин водещият Витомир Саръиванов и екипът на програмната директорка Олга Лозанова за пореден път бяха поставени на изпитание с интервюто на премиера. За Витомир Саръиванов, който в момента го играе водещ, тихото съгласие с кротки въпросчета към премиера Борисов, за да отбива топката леко от наказателното поле на медията вече не е проблем. Той произнася правилните въпроси към събеседника си от рода на:

Витомир Саръиванов, отблясъци от въпросите му към премиера Борисов:

 • „Другото име, което се споменава…”;
 • „Само да Ви питам за оставките… това, което се случи с тях, какво показва… че можете много бързо да решавате кризисните въпроси?”;
 • „Обсъждали ли сте някакви по-тежки наказания за двамата депутати? Защото напоследък сте доста безкомпромисни и изключвате от партията…”;
 • „Аз неслучайно направих този паралел, заради доста нашумялата история, в която е замесена г-жа Каназирева в Пловдив. Виждате какви неща се случват, тя дори депозира своята оставка не при вас, а във вестник „Труд”.”;
 • „Ако знаете със сигурност, кажете ни, за да ни стане ясно.”

И знаменателната част със следния диалог „премиер-Витомир Саръиванов”, която става повод тутакси да се подмени снимката, на фона на която се провежда интервюто:

Водещ: Добре. Много Ви  благодаря, г-н премиер за отделеното време.

Бойко Борисов: Исках да помоля, ако може, все пак имам доста снимки, в които не съм на футбол...

Водещ: Не Ви чух, извинявайте.

Бойко Борисов: Не съм на футбол и съм бръснат, така че можеше да изберете снимка, в която да не съм от свободното си време. Ако не е умишлено.

Водещ: Извинявам се от името на колегите. Ще им направя забележка, обещавам.

С костюм и вратовръзка. Това е изискването за снимка на премиера, когато с него се говори по телефона. Твърде вероятно е да се върнем към времената, в които в ЦК на БКП се одобряваха снимките на членовете на Политбюро, които може да се използват. Даже е имало следните случаи със снимки на вождове:

При правене на броя на в. „Вечерни новини” на висок печат, клишето с цинка от снимка на Вълко Червенков било от снимка, в която всички останали партийни и държавни ръководители били с шапки, а само Червенков бил без шапка. Настъпва суматоха и поставят шапка и на Червенков. Скандалът станал след това, когато се оказало, че Вълко Червенков е с една шапка на главата и друга в ръката!

Вторият случай със снимките на вождове е от издателство „Септември”, където се печатаха ликовете на членовете на Политбюро на ЦК на БКП. Колегата, Бог да го прости, беше взел и метнал поръчката за работа, без да му мине през ум, че може да стане гаф. След като портретите бяха готови се оказа, че размерът на главата на Добри Джуров е по-малък от размера на главата на Тодор Живков например. Като погледнаха всички портрети на членове на Политбюро, наредени един до друг, нямало един с един, с еднакъв размер на главата – всички били различни! Настъпи мълчание /обсъждането се проведе в стаята на техническите редактори на издателството – бел. Л. М./и тогава колегата каза: „Откъде да знам как и откъде докъде започва и свършва главата на един Добри Джуров или Станко Тодоров!

Отново всички замълчаха и тогава се реши да се направят с художника на поръчката отсечки за увеличение и така Политбюро на ЦК на БКП излезе с еднакви глави на членовете си на потретите!

Разказвам тези епизоди, за да припомня, че за да нестъпва суматоха и днес може да се одобрят снимки на премиера и членове на кабинета и само те да се дадат на медиите за публикуване! Но да продължа с тазсутрешния разговор:

Минута и половина по-късно след забележката на премиера за снимката на фона на която той говори, фотото бе сменено и водещият Витомир Саръиванов вметна:

Водещ: Направихме веднага поправка, не знам дали виждате…

Бойко Борисов: За което Ви благодаря.

Водещ: За да видите, че не е умишлено. Така вече е добре, нали?

Бойко Борисов: Можеше така да започнете.

Тъй ако води Саръиванов интервютата с премиера – със сигурност няма да остане без работа!

Каво бе характерното, което чуха зрителите на Нова телевизия от страна на министър-председателя Бойко Борисов в разговора в „Здарвей, България!” тази сутрин:

Бойко Борисов:

 • „Аз мисля, че колегите, които бяха преди вас, най-малко имат право да коментират ГЕРБ. Защото във всички случаи, в които само е направен опит при първата индикация от медиите, след като аз разбирам за всичко това, и Изпълнителната комисия на партията, следват незабавно оставки и отстраняване от всички постове…”;
 • „И точно Курумбашев, който например неговият Румен Овчаров, когато го смениха от министър и го направиха шеф на бюджетната комисия в парламента, да ми дава акъл или Шарков в тази посока, просто нека да си спомнят безобразията на СДС, нека да си спомнят безобразията на БСП, как по месеци точеха скандали и накрая те си отиваха, тези скандали, без до ден днешен да разберем всъщност какво е станало.”;
 • …Курумбашев и Шарков защо не ги питахте за заменките за горите, за имотите, за приватизацията. Техните лобистки закони, които всъщност разбиха икономиката на държавата;
 • ... някой си помислил, че може да вкара някаква /.../ евентуално да мине през парламента. Как ще мине като разбера?
 • „… Цеков, който мисля, че е подведен, Иначе аз на него специално му вярвам и считам, че му е пресилено наказанието, което му давам.”
 • „… Това е на Жоро Гергов, бизнесменът в Пловдив. Така че толкова. Партията я е приела, партията я е направила общински съветник, партията счита, че тя не е подходяща за този пост. И тя вместо така, както е поела ангажимент, когато партията я е номинирала, да напусне, тя отива при друг работодател. Честита да им е на г-н Тошев и компания във вестник „Труд”. Ние не я искаме, да я вземат те. Щом е толкова добра, да я направят и журналист, ако искат…”

Ето цялото интервю, за тези, които не са успели да го чуят…

Като теглим чертата остава въпросът: ще спечели ли премиерът Бойко Борисов рейтинг, като се обръща срещу повечето политически партии и остава само с „Атака” като партньор? Война на няколко фронта, и то по време на криза. Как, докога и докъде ще продължи това?

 

Коментари 

 
+1 #1 Звезделина Милева 2010-07-15 10:24
В две изречения Бойко Борисов четири пъти повтаря думата "партия" - т.е. партията водителка,парти ята майка,партията хранителница,за щото този мъж ме убеждава ,че ми плаща пенсията - само не разбирам от собствения си джоб ли върши това.Много често употребява и местоимението "аз",а глаголите му са все в първо лице единствено число.Но в Конституцията ни пише друго?!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене