Най-после обвиниха и бившия премиер Сергей Станишев, но той няма да бъде подсъдим!

Най-после обвиниха и бившия премиер Сергей Станишев! Днес той влезе в Националната следствена служба и получи Обвинителен акт за за изчезването на седем тайни доклада от секретното деловодство на Министерския съвет в периода, в който той бе начело на управлението на тройната коалиция. Документите са повече от сериозни: 3 от докладите са на Държавната агенция за национална сигурност, два са на МВР, един на Министерство на отбраната и един на НАТО. Както се казва – сериозни обвинения, от които Станишев със сигурност ще ще измъкне, тъй като стана ясно, че сергей Дмитриевич няма да бъде подсъдим!

Човек чете, слуша и неволно се обърква. Ако Сергей Станишев бе постъпил като Алексей Петров, който като „лоялен гражданин” както се изрази премиерът занесе такъв Доклад в Министерския съвет – то днес Станишев щеше да търка наровете на следствения арест и да пише прошения за пускане под гаранция. Но тъй като лидерът на БСП вървеше и се подсмихваше на приазките, че от ДАНС изчезнали документи, които той получил в Министерския съвет – след девет месеца получи Обвинителен акт, но няма да се изправи пред съда! Е, кое е по-правилно: да занесеш на Бойко Борисов секретен доклад и да те похвали, или да се подсмихваш иронично и не връщаш изчезнали доклади? По логиката на правителството на ГЕРБ, в единия случай заминаваш в ареста и не те пускат под гаранция, като си оставен да те топли само похвалата на премиера Борисов, че си бил лоялен гражданин!

В другия случай – минават месеци и получаваш Обвинителен акт, но само дотук. И в двата случая нещата свършват със срещи със служители на Темида. Лоялният гражданин Петров се утешава единствено с престоя си в ареста и кратките изблици на речи, с които всеки път огласява коридорите на съда на път за залата. В същото време Станишев си живя на свобода, работи като депутат, стиска лидерския пост като удавник сламка и сега ще има повод да се направи и на репресиран и смел.

Оказва се, че бившият премиер Сергей Дмитриевич даже няма да му бъде снет имунитета и да застане мястото на подсъдимия, а единствено ще плати някаква глоба за изчезналите секретни доклади и то по предложение на Прокуратурата. От друга страна, ако Станишев е разчитал на този Обвинителен акт и глоба, за да остане пожизнено лидер на партията си, то явно социалистът все още не стъпва на земята и витае някъде из илюзиите на червените идеи, заради които татко му партизанстваше из шумата.

Напъна се планината и роди – мишка. Така и с родната Прокуратура, докато готвеше Обвинителния акт, мина време колкото да се износи едно бебе. През този период правителството подгряваше гражданството с цитиране на всички извършени и не съвсем грехове на тройната коалиция, на която Станишев беше премиер. За пред Европа и САЩ тази история върши работа, но за скептиците в родината, свикнали да са свидетели на дълги процеси и оневиняване, днешната разходка на Станишев до Следствието си остава само прах в очите.

Скучно, но логично, Станишев се опита да омаловажи обвинението като заяви, че Прокуратурата и Следствието действали под голям натиск. Все пак традиция е в България политиците да се приемат като недосегаеми, и колчем попаднат в ръцете на магистрати – да се държат като репресирани. Само че, секретни доклади не се продават с вестниците по РЕП-овете, и изчезването на подобни документи заслужава във всяка една цивилизована държава се санкционира. Цял мандат все пак бяхме свидетели как Станишев си поигра на „Окончателно разбиване на националната сигурност”! То не беше събиране на спецслужби, то не беше изваждане, то не бяха преструктуриране и кадрови рокади, то не бяха чудеса – само и само да се отнемат правомощията на държавния глава по сигурността на държавата и да премине тя към изпълнителната власт!

При това преселение на служби, структури и документация – нямаше как да не изчезнат секретни доклади! При демонстрираното отношение на „Станишев и компания” нямаше как да не попаднат неподходящи лица в ДАНС, нямаше как да не се случват уволнения и скандали.

Както се казва и на НАТО му дойде до гуша от разнебитената българска национална сигурност!

Лошото ввъв връчения Обвинителен акт на Станишев е друго:

  • че има вероятност събитията да се стекат така, че може само за това той да бъде обвинен;
  • че може Обвинителният акт и глобата, да заздравят лидера на социалистите на отдавна изстиналата позиция за шеф на БСП;
  • че може коалиционните му партньори Сакскобургготски и Доган да се измъкнат от търсене на отговорност за щети по време на управлението на предишното правителство.

Ще припомня само един грах на правителството на тройната коалиция:

На 8 ноември 2007 г. правителството на Сергей Станишев одобри двустранно Споразумение между България и Ирак, с което се уреждаха български вземания от Ирак в размер на 1,860 млрд. щатски долара /в това число главница - 1,259 млрд. щатски долара и лихви – 601 млн. щатски долара до 2004 година/, произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г.

За целите на Споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на иракската страна. В този смисъл, иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3,51 млрд. щатски долара, а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга при 10,25 цента за долар.

Днес опрощаване на външни дългове извършва правителството на ГЕРБ като опрости дълговете на Сирия и Виетнам в размер на десетки милиони долара, като никойне чу на какво основание се прави това. В това отношение между двата кабинета определено има приемственост, колкото и да се обижда при подобно сравнение премиерът Борисов.

Ще спра засега дотук като кажа, че един ден, след години ще се отчете, че единствената и най-голяма вина на Сергей Станишев е била, че докара на власт правителството на ГЕРБ и в частност на Симеон Дянков като министър на финансите. Но за това никой никога няма да го обвини...

Като теглим чертата какво ни остава: България е първата държава в света, в която за загубване на секретни доклади, представляващи държавна тайна – глобяват.

Самият Станишев показа нагледно докъде може да стигне един политик в наглостта, като извика при себе си журналисти и определи делото като политическа поръчка! Да не стане грешка: става дума за следственото дело, не за дело в съда!

Освен това, бившият премиер Сергей Дмитриевич заяви: "Не смятам, че прокуратурата действа безпристрастно, а изпълнява политическа поръчка и има двоен стандарт. Мисля, че е доста нелепо един министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и на секретно деловодство. Бих настоявал делото да бъде открито, за да разберат българските граждани за какви държавни тайни, в кавички, става дума”, коментира лидерът на социалистите.

За разлика от Алексей Петров, в част от обвинението на когото също се говори за изчезнал секретен Доклад, и вече пет месеца е в следствения арест на котлова храна, Станишев приключи разходката до Следствието с още един словесен залп:

„ Никой няма да ми запуши устата и няма да спра да изказвам недоволството си от това правителство, защото то води страната към финансов срив и хората към просешка тояга”.

В такива случаи баба ми казваше: „Хак им е”.


 

Коментари 

 
+2 #3 Звезделина Милева 2010-07-25 08:47
Нали не вярвате,че Алексей Петров е "лоялният" човек към държавата!Прост о е решил да бъде лоялен към "новия господар" натопявайки бившия такъв.Е,не му се отдаде на човека.Ето за това и търка наровете,а за двойнствената си игра и други прегрешения трябва и да прекара част от живота си на "топло".Ако в България ,разбира се ,има правосъдие?!
Цитиране
 
 
0 #2 ideyazabulgaria.org 2010-07-14 20:41
Опозиционното противопоставян е на ГЕРб и БСП е нещо като играта” хърбел срещу щърбел”- един вид фалшива игра. И такава ще бъде и „присъдата”-Не се съдят за реални неща като крадене , лапане и плячкосване, вършено цели 20 години неотменно от всички, а за неща, по които въобще не може да с е произнесе присъда . ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ- една народна поговорка...Прочетете памфлета в нашия сайт „БСП-ДПС-ГЕРБ-"ХЪРБЕЛА СРЕЩУ ЩЪРБЕЛА". ЕВРОПА НАЗИ ГЛЕДА…” :o :P
Цитиране
 
 
0 #1 Pandora 2010-07-14 18:48
Те клоуна от цирка могат да го обвинят,че много силно се смее,...ама той заедно с публиката ще им се изсмее.
http://www.youtube.com/user/PandoraBOXonline#p/a/u/1/m1hC3VaVxWI
http://www.youtube.com/user/PandoraBOXonline#p/a/u/0/DiKUySIi6qA
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене