Вяра Анкова отвя Люба Кулезич в конкурса за шеф на БНТ

Вчера СЕМ и неговият шеф Георги Лозанов показаха характер и принципност при гласуването и в открито и честно противоборство, Вяра Анкова победи с пет гласа срещу два за Кулезич и тя ще е новият генерален директор на Българска национална телевизия. Опонентката й – Люба Кулезич отпадна.

Защо се стигна до този резултат в гласуването? Причините са много, една от тях бе, че Анкова има в биографията си: нормално изкачване в професионалната йерархия – репортер, редактор, водещ в новините, спациализация по журналистика в Уисконсин, спечен конкурс за специализация по журналистика в CNN,  стрингер на CNN от България, в програмата "World report", специализация по журналистика в ББС, кореспондент на БНТ в Атина и директор на Дирекция "Информация" в телевизията, където продължаваше да работи и в момента. Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция "Гражданско участие - устойчиво развитие" от 13 неправителствени организации от страната.

В биографичните данни на опонетката й, Люба Кулезич от последното, дадено от нея интервю в жълт вестник е посочено: коментатор в „Здравей, България!”, водещ в „Станция Нова”, бивш коментаровъв в. „Уикенд”. Към това ще допълня и работата й като кинокритик преди 10 ноември 1989 г. в БНТ и изпълнение на партийни функции в първичната партийна организация на БКП в тази медия.

Няма да търся причина защо Кулезич е допуснала издание, което я интервюира да пуска толкова оскъдни биографични данни за професионалната й реализация, тъй като това е неин личен проблем.

„Не съм учила за мениджър, аз съм такава по дух”, каза Кулезич, въпреки че с професионална квилификация и опит „по дух”, а не реално телевизия не се управлява.

„Срамно е БНТ да пуска лятна схема, че и удължена. Никоя обществена телевизия в Европа няма такава...”

Толерантна и диалогична Вяра Анкова коментира опонентите си по следния начин:

„Гледах представянето на почти всички кандидати, с изключение на г-н Главчев и на г-н Бешков. За мен най-силно беше представянето на Люба Кулезич. Тя имаше визия в концепцията си и анализ за изграждане на съвременна телевизия...”

Срещу това, само седмица по-рано, самата Кулезич каза много в разговор в жълт седмичник по бъдещия конкурс, БНТ, бившите си колеги там и своите виждания...

И все пак, защо Кулезич предопредели резултата от битката за БНТ

Не е смешно нито е за виц, но фактът, че една бивша телевизионна чиновничка и набедена кинокритичка като Люба Кулезич се бе запътила да оглави Българска национална телевизия бе в състояние да изправи на нокти доста от колегите в тази обществена електронна медия. И те щяха бъдат прави, тъй като не ставаше дума за нова версия на играта „Динозаври останаха непокрити от пясъците на времето”, а за неща далеч по-сериозни.

Вчера мнозина си задаваха въпроса: защо Кулезич изгуби битката за шефския пост в БНТ  така безславно. Отговорът бе в самата кандидат за генерален директор и нейните приказки, коментари и внушения, с които тя чувствително изгуби по точки.

Напоследък избягвах да се занимавам с гражданката Л. Кулезич поради стремежа си да запазя хигиена на духа, още повече, че стисках здраво зъби на коментарите й за „Бялото слънце на пустинята” и за българските филми на големия режисьор Людмил Кирков, които са отдавна в родната класика. Да се върна към темата „Кулезич” ме наведе въпросното интервю на това лице от женски пол, върху което ми обърнаха внимание мои близки приятели. Интервю, дадено във въпросния жълт седмичник, разгърнато на две страници от отрочето на партийните хасковски функционери от близкото минало Кулезич.

В това интервю, въпросната гражданка, която в момента се изхранва от малкия екран на една доста позападнала откъм предавания напоследък медия, сама си заложи капан, като обяви, че изборът й за шеф на БНТ ще е тест за СЕМ и самият Георги Лозанов! Т. е., ако не бъде избрана тя да оглави БНТ, то тогава вероятно ще трябва да си мислим, че СЕМ и Лозанов не са изкарали теста „Кулезич”, нарушавайки „инстинкта за самосъхранение по отношение на зачитането на кадърните хора”. Което пък от своя страна трябва да означава, че Кулезич се приема и определя за „кадърна в професията”?

Отдавна не се впечатлявам от нахалната настъпателна арогантност на въпросната кандидат за шеф на БНТ, още от времето, когато тя си остреше перото в драматични моменти от здравословното състояние на съпругата на държавния глава, заливайки страниците на жълтата преса с необяснима неприязън.

Този път ме изненадаха други неща в позицията на Кулезич по отношение на колегите в БНТ. Не съм почитателка на Уляна Пръмова, не приемам и всичко, което излъчва БНТ за 100 процента като високостойностно, но да наричаш БНТ, където си си вяла байряка под крилото на БКП: „изхабена държанка” и „второразредна медия”, „лишена от въображение и творчески хъс”, да определяш работещите в БНТ единствено като „връзкари”, „безмозъчни храненици край опосканата държавна ясла”, „мъртви души”, „мързеливи получатели на мизерни заплати”, „с „провинциална пресметливост, която винаги води до блатото”, да твърдиш, че в тази електронна медия е налице „безпомощност”, „малодушие”, „елементарно интересчийство”. Тя, Кулезич, която се прехранва със снобско-високопарните си маниерни коментари в телевизия, бъкаща със силиконови момичета, чалга, псевдовеселби, врачки, куриозни типажи, плампала и полуграмотни шутове – точно тя, тръгна да размахва оферта за кандидат за шеф на БНТ, като й приписв точно тези характеристики! Тя, която „прогони” доказани и кадърни журналистки като Дияна Найденова и Надя Чолакова от скучно протяжното съботно предаване на конкурентна телевизия на БНТ, тя, която не се уморява да громи абсолютно всичко, създадено преди 1989 година в родното филмопроизводство, за да прибавя нови щрихи към измисления си портрет на чисто нова журналистка, Кулезич, която би следвало да приемаме, че се е родила на 10 ноември 1989 година – внезапно тръгна не да прочисти, а да очисти обществената БНТ, налагайки собствената си кандидатура за шеф?

Ще си призная с ръка на сърце, че не гледам никога неделното предаване на Димитър Цонев, когото уважавах като четящ новините. Както ще си призная, че гледам „Референдум”, „С вас е Васа”, „Панорама”, сутрешния блок, новинарските емисии... Да се слагат всички продукции на БТН, под един знаменател, да се пренебрегват излъчваните български филми, да се пренебрегва  излъчването на филми на автори от Балканите и Европа за сметка на шестващите предимно американски заглавия в другите телевизии, да се пренебрегват всички предавания с български привкус – аз лично не приемам за меродавно и почтено.

А Ето и коментарът, който даде Георги Лозанов за двете кандидатури за шеф на БНТ – Вяра Анкова и Люба Кулезич: „И двете се приближават заради персоналния си ангажимент към медията, което е важен ресурс за правенето на медия в момента...”

„При Кулезич е програма на страстен артистичен одит на БНТ, който показва дефицитите и дефектите там, където ги има.“, „...има дефицити - концепцията на Люба страда от импресионистичност. Има и хиперболизации - не ми допадна абсолютното отрицание на програмата на БНТ в момента, дори по отношение на новините”, което според Лозанов не било докрай обективно.

За Кулезич Лозанов допълни още: „Не съм съгласен с отрицателното й отношение към новините. Мисля, че БНТ поддържа една добра информационна плътност и обективност и иронизирането им от страна на Кулезич е неоснователно. Аз признавам новините на Вяра, а Люба – не ”, обобщи Лозанов.

След края на гласуването Люба Кулезич, която присъстваше на анализите на СЕМ, заяви, че не е обидена и че няма крайно отрицателно отношение към новините на БНТ. „Аз съм добър драматург и развръзката ми беше ясна. Ако статуквото е справедливо, то значи и този конкурс е справедлив”, каза с усмивка тя и пожела успех на отсъстващата Анкова с присъщата си хаплива ирония. Това принуди шефа на СЕМ да признае: „Ех, Люба, не си станала по-добра след този конкурс, а така се надявах”, след което двамата с Кулезич се разсмяха.

Единственото, което непременно се налага да се цитира като лично признание на Кулезич от последното й, „жълто” интервю е следното:

„Умът ми е буден и трезв като на столетница”. Този цитат ме изкушава да се върна към онази стара мъдрост, която казваше, че „Някои остаряват като катедрали, а други като ...”

Кулезич, ти си знаеш като какво.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене