Уорлик ни напомни къде грее слънцето

Американската компания AES, същата, която бе привлечена навремето от Иван Костов да инвестира в ТЕЦ „Марица-Изток”, и която продава три пъти по-скъпо елентроенергията, сега ни се пробутва отново, този път от посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. Уорлик  събра журналисти и им съобщи, че AES би искала да построи най-голямата соларна електростанция в Европа! За цените от тази „най-голяма електростанция” Уорлик замълча.

Преди време министър-председателят Бойко Борисов се възмути, от дългосрочните договори на НЕК, от които гражданите получавали по-скъп ток. А защо Борисов не спомена конкретно AES и защо още по-конкретно не се възмути от нея – това така и си остана неясно.

Преди време, Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с Русия огласи, че две американски компании били готови да участват в проекта АЕЦ “Белене”, като фирмите искали до 40 на сто дял от бъдещата централа.

По тази новина Уорлик не обели и дума, което би следвало да означава едно-единствено нещо: оттатък океана пак ни будалкат силно.

За друг кандидат инвеститор научихме от електронното издание на белградския вестник ”Блиц”, което съобщи, че Китайската банка за развитие е заинтересована да финансира участието на Сърбия в изграждането на българската АЕЦ „Белене”, предаде.

„Разговаряхме за проекта в България, заинтересовани сме и има определен напредък”, заявил пред журналисти заместник-управителят на банката Гао Ян, след среща със сръбския министър на енергетиката и минното дело Петър Шкундрич в Пекин. Според Ян банката е заинтересована да финансира и развитието на инфраструктурата и междудържавните проекти между Китай и Сърбия. Според сръбския министър Шкундрич, проектите щели да бъдат финансирано с комерсиални кредити, но с приемливи лихви.

Тук пък замълча правителството, като че ли всеки ден им идват новини за желание за инвестиции от Китай...

В горната новина има и нещо друго добро, явно сърбите са приели присърце търсенето на инвеститор за „Белене” и лично сръбският министър на енергетиката и минното дело, Петър Шкундрич, при свое посещение в Пекин отворил дума и за дертовете на българските си комшии не пред кого да е, а пред заместник-управителят на въпросната Китайска банка, Гао Ян.

За „най-голямата соларна електростанция” посланик Уролик уточни: „Планираната мощност на съоръжението, което ще е край Силистра, е 80 мегавата и стойността му се изчислява на 400 млн. долара, като цената за българското правителство ще е "нула", допълни дипломатът.

Ако не е чул посланикът, когато някой инвестира и то в собствен проект, „нула” е нормална цена за страната, в която ще се направи инвестицията.

Къде е капанът тази инвестиция? Капаните са най-малко два засега. Първият е, че американците поставят условие да бъде променен Законът за възобновяемите енергийни източници, който в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всяка година да намалява с до 5 на сто тарифата, по която инвеститорът ще продава тока от централата.

От първия капан идва и следващия: цената на получавана електроенергия от слънцето. Щом американските инвеститори настояват и поставят условие ДКЕВР да не им се бърка в цената, това може да означава само едно: Големият брат пак се готви да ни пусне на пързалката с размера на цената и да ни пробутва по-скъп ток.

И тук приказките за „нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, почти невъзможни” могат да минат в предучилищната подготовка, но не и в главата на средностатистическия българин.

Уорлик пък отиде по-далече пред журналистите в представянето на проекта на AES, като намекна, че ако българското правителство продължава да се бави, компанията е готова да премести инвестицията си, тъй като и “в съседна Румъния също грее слънце“.

Въпросът е: защо досега при толкова време „бавене” на това предложение, хората от AES не се запътиха към слънцето в Румъния, а стоят и чакат у нас някой да им се хване на номерата.

Крайно време Уорлик да отвори тефтерчето си и да си запише: „Страната, в която съм изпратен за посланик не е населена с идиоти! Засега успявам да „пробия”, единствено при политиците”.

След това нека този USA-чиновник затвори тефтерчето и вземе самолета за Букурещ, там където „грее слънцето”. Със сигурност много народ ще го изпрати с радост...

Случващото се с Уорлик и българите ме накара да се върна към мислите на любимия си автор, великият Кърт Вонегът от „Бог да Ви поживи, мистър Роузуотър!”: „Преструвай се винаги на добър и дори Господ ще бъде измамен...

... Проблемът е следният, как да обичаме хората, които са вече безполезни?”

 

Коментари 

 
+3 #1 Звезделина Милева 2010-07-31 17:36
За съжаление България не е н-тия щат на САЩ, а просто нейната Балканска колония.Това разбира се съвсем не е почетно положение.Цял свят се покланя в известна степен на САЩ - нали това е световния жандарм,но за последната една година управлявящите с особена "гордост" се хвалят с това,че превърнаха България в колония на САЩ,а Уорлик е нашия губернатор.Е,до такова падение България не е изпадала от повече от сто години.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене