Прокуратурата разследва Дянков, той се крие и не коментира

Днес, на 29 юли бе потвърдена информацията, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Той е разследван за изнасяне на класифицирана информация и огласяване на държавна тайна.

До този момент не е ясно какво конкретно е предмет на това разследване. Предположенията от няколко източници са, че от трибуната на парламента, министърът на финансите Симеон Дянков огласил данни от секретен договор между кабинета на тройната коалиция и БНБ.

Запознати с проверката съобщиха на „Хроники”, че досъдебното производство е било образувано още преди половин година. Информация за тази проверка на няколко пъти се промъкваше в медиите, но изцяло така и не бе огласена.

Презполага се, честава дума за секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ, който уреждал пари от фискалния резерв да бъдат насочени в частна българска банка.

Източници от „Коалиция за България” уточниха, че сигналът е бил подаден от техни хора и до този момент разследването се водело „срещу неизвестен извършител”. Зад тази формулировка било ясно, че извършителят е вероятно самият финансов министър, въпреки че изнесената информация нямало как да бъде достъпна до Дянков и по-скоро му била предоставена от друго лице.

До този момент прокурорите умували дали изнесената информация действително представлява държавна тайна, като за целта казусът бил даден на експерти и юристи за становище.

Софийският градски прокурор Николай Кокинов потвърди информацията за образуваното досъдебно производство след сигнал на БСП, но категорично отказа да обясни за каква секретна информация иде реч.

„Ако ви кажа каква е информацията, самият аз ще стана обект на следващото постановление за образуване на разследване на Градска прокуратура. Цялото дело е с гриф за сигурност. Самото постановление за образуване е с гриф за сигурност, тъй като в него са посочени секретни материали, секретната информация, която всъщност е поводът за това разследване и не мога да ги съобщя по разбираеми причини. Всички лица, които имат отношение към този случай, ще бъдат разпитани”, каза Кокинов, без да ги уточни персонално.

bTV научи, че въпросната информация се отнася за финансови отношения между частна и държавна банка, за които се е знаело само в Министерство на финансите. В края на миналата година тези отношения са станали достъпни до всички след изказване на финансовия министър Дянков, без съгласието на самите банки. Затова и сигналът в прокуратурата е подаден срещу конкретно лице.

„Сигналът е бил подаден срещу министъра на финансите”, допълни Кокинов.

„Преди половин година парламентарната група на „Коалиция за България” изпрати сигнал до Прокуратурата за министър Дянков, който съзнателно разгласи класифицирана информация за споразумение, секретно, сключено между правителството и БНБ, касаещо стабилността на банковата система – потвърди бившият премиер Сергей Станишев пред журналисти. -  След това излъга, че го е декласифицирал, след това то пристигна в парламента, в секретна секция.

По този сигнал няма никакво действие, затова не смятам, че Прокуратурата действа безпристрастно, а изпълнява полотическа поръчка и има двоен стандарт.”

„Това, което можем да кажем, е че след съдебната ваканция ще стане ясно всичко. Това е законовият срок, в който обвинението ще трябва да събере доказателствата дали финансовият министър Симеон Дянков е разгласил такава информация, или не. Това е законовия срок, с който разполага обвинението.

Въпреки опитите на bTV да се свърже с министър Дянков, от финансовото министерство са били категорични и са отказали какъвто и да било коментар по темата.

 

Коментари 

 
0 #2 Звезделина Милева 2010-08-03 18:24
Г-н Шаллиев,ако предположението Ви излезе вярно,за България има шанс да се измъкне от пропастта,в която я натика настоящото правителство.
Цитиране
 
 
+1 #1 Недялко Шаллиев 2010-07-30 09:28
А дали това не е удобно прикрита форма за спасение от един от "най-големите световни финансисти и икономисти" (взети заедно)? Може пък вече да му е "вдигнат мерникът"?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене