Не питам...

Не питам защо главният прокурор Борис Велчев мълчи, след като Прокуратурата е част от съдебната система и отговаря за досъдебното производство, а в момента съдът се тресе от обвиненията и нападките на МВР, и лично на  премиера.

Не питам дали гласуваните набързо промени в Закона за културното наследство имат връзка с мълчанието на Велчев. С поредното ритуално измиване на ръцете, без да е Пилат Понтийски.

Парламентът удължи срока за идентификация и регистрация на движими културни ценности - а както е известно Велчев е колекционер и тези промени няма как да не го вълнуват лично и силно.

Не питам защо министърът на вътрешните работи ката ден разказва СРС-ета от малкия екран или радио с национален обхват, за да ни убеди колко самоотвержено се бори с организираната престъпност. Някой да му образува проверка за това? Единствената полза от всекидневното му неколкократно явяване, е човек да си пие под час лекарствата щом го зърне.

Не питам защо Прокуратурата образува досъдебно производство срещу „неизвестен извършител” за издаване на държавна тайна и съобщаване на секретна информация. Всички знаем, че Симеон Дянков го направи от трибуната на парламента и сигналът на социалистите за това деяние беше срещу него – тогава защо Дянков да е „неизвестен извършител”? Или докато установяват кой е известният „неизвестен извършител”, хората ще трябва да си мислят, че Прокуратурата нещо върши? Това откъдето и да го погледне човек си е предизвестен нулев резултат и още по-предизвестено нулево внасяне на Обвинителен акт в съда...

Не питам защо зам.-главният прокурор Бойко Найденов си говори където свари как имало оперативна информация за мокра поръчка за премиера. Такива неща разнасят ли се по улиците? Толкова ли е лесно?

Някой да е чул в друга държава зам.-главен прокурор да си говори по новините как някой искал да застреля американския президент, като че ли съобщава числата от тотото? Или в новини в Гърция, Франция, Великобритания да се тръби, че имало мокри поръчки срещу кралица, премиери или президенти?

Твърдо – никой не е чул или видял.

Бойко Найденов не върши случайни неща – той се самоопредели с това изявление на коя страна е. На страната на силните на деня, както обикновено. Тогава има ли смисъл да питам каквото и да било?

Закони се променят, мандати – свършват, а чупките в кръста и посоката им наместват нещата по местата им.

Не питам защо зам.-главният прокурор Бойко Найденов бе лично предпочитание, избор и назначение на бившия главен прокурор Никола Филчев...

Както не питам и защо малко преди да изтече мандатът му Филчев отстрани от поста на градски прокурор на София Бойко Найденов и командирова на негово място Камен Ситнилски.

Не питам защо Бойко Найденов побърза да си вземе седмица болничен и обясни, че Висшият съдебен съвет е този, който решава подобни кадрови рокади.

Казват, че по Конституция съдебната власт била независима и всякаква намеса и натиск върху нея са противоконституционно деяние. Вярно е, но какво от това? Кой се интересува от Конституцията?

Не питам защо и с какви пари ще превеждат на английски доказателствата по делото за двете акции гордост на Цветанов – казват, че са били 13 тома!

Не питам и има ли друга държава, чийто премиер да  праща на ФБР и Европол да оценяват събрани доказателства и решение на съда по мерки за неотклонение.

Не питам защо съдът реши да освободи задържаните по акция „Килърите”, както не питам дали акциите в САЩ носят название „Убийците”. Явно министър Цветанов иска да ни покаже колко обича анлгийския език, обича го даже повече от българския... дали го владее добре – това е друга тема.

Та, не питам защо съдът не уважи доказателствата по „Килърите” – съдия Лада Паунова /автор на книга за организираната престъпна група – бел. Л. М./ го каза точно и ясно: „Законът ни казва кои са годните доказателства”.

Освен ако МВР-министърът иска той да е закона и той да казва кои доказателства стават, и кои – не.

А защо не при арест да се чете направо присъда? Така доказателствата ще отпаднат като препъникамък за предварителното производство. Тогава няма да се търсят преводачи, няма да се пращат материали на ФБР и Европол...

 

Господин министър-председател,

Федералното бюро за разследване  или ФБР, /Federal Bureau of Investigation, FBI – бел. Л. М./ е федерална полицейска сила и разузнавателна агенция, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ.

На Министерство на правосъдието на САЩ, а не на Република България, освен ако вече не сме станали поредния щат на Съединените американски щати – без да знаем.

Глава 28 от действащия Наказателен кодекс /U.S. Code/, параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления.

Но престъпления срещу САЩ, а не в България.

Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления, но няма правомощия да се произнася по решения на българския Апелативен съд по мерки за неотклонение.

Тогава като как ще се пращат на ФБР преведени на английски, събрани от МВР доказателства по дела, които трябваше да произведат от Цветан Цветанов я един нашенски Джовани Фалконе, я един - Антонио ди Пиетро. Откога вътрешните досъдебни производства и мерки за неотклонение са в прерогативите на една институция като американското ФБР?

Да не би това да е някакъв нов брюкселски повей в борбата с организираната престъпност? Ама САЩ не са член на Европейския съюз все пак...

И да не забравяме, че Фалконе се бореше срещу Томазо Бушета и други подобни, а в България полицията се бори срещу съдиите и техните решения...

 

Европол, господин министър-председател,

е полицейска агенция на Европейския съюз и координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност.

Сред приоритетите на Европол са: борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

В кой точно от така изброените приоритети попадат трите съдии, които определиха мерки за неотклонение на задържаните по операция „Килърите” – подписка. Къде е тук тероризмът, къде е превенцията на нелегалната търговия с оръжие, къде е борбата с наркотрафика, какво общо има детската порнография и прането на пари?

Не питам, гаосподин премиер, кой Ви, посъветва да формулирате заканата си, че ще изпращате на ФБР и Европол превеждащите се вече на английски материали, с доказателства по „Килърите”.

Който и да е той – подхлъзнал Ви е и Ви е пратил за зелен хайвер.

Господа управляващи,

Питам, каква е целта на гнева и заканите ви към съдиите, след като бяха пуснати с мярка за неотклонение „подписка”, задържаните по „Килърите”?

Да сплашите съдиите? Да ги направите по-сговорчиви, за да отговарят решенията им на очакванията ви?

С каква цел размахвате парламента, който трябвало да се постарае да направи законодателни промени относно съдебната власт?

Може ли всички съдии да бъдат освободени, уволнениили подменени?

Ще стигнат ли кадрите от Симеоново, за да заемат съдийските места и да отсъждат по желание на изпълнителната власт? Очевидно няма да стигнат.

Тогава какво следва?

Не питам какво следва – времето ще покаже...

 

Коментари 

 
0 #7 blag009 2010-08-10 06:23
Яяя, да ... вярно...вярно НООООО по дяволите ... ЗАЩО България е един разграден ДВОР ??? Тоя СЪД на Марс ли живее ???
За един откраднат телефон, СЪДЪТ ДВЕ год. разкарваше И разпитваше дъщеря ми ПЕТ пъти, как е откраднат ТЕЛЕФОНА И??? Е, крадеца се появи на ПЕТИЯТ път, признае ВСИЧКО и ... пийте студена вода!!!!!
На ченвъртото ЯВЯВАНЕ в съда, в прав текст казах на СЪДИЙКАТА, че съм готов да ПЛАЩАМ глоби надвишанащи в ПЪТИ цената на телефоно, НООООО тоя геноцид и тормоз над дъщеря ми от СТРАНА на ПРАВОСЪДИЕТО е НЕТЪРПИМ????
Съжалявам, че НЕ позволих на синът МИ да набие крадеца и всичко да е забравено!!!!
ДВЕ години стрес за един ... скапан телефон и накрая "ТОЙ си признава и ... пий ГОВЕДО водо"!!!
Това е госпожо...другото е лукавия!!!
Кибик Блаже
ПП.Правосъдие...четете причтата на Соломон и майката...ДО ТАМ ли трябва да я докараме ...
Цитиране
 
 
0 #6 Българският шоп 2010-08-06 06:45
Моето мнение както винаги е различно от другите форумци. Може би ако Борис Велчев си отиде, един нормален!!! гл. прокурор ще намери компетентни прокурори, също толкова умни колкото съдиите, а може би и по-умни и компетентни. Необходимо е също, да се повикат консултанти от министерствата на правосъдието на Италия, Франция, Германия, Испания специализирани за борба против мафията. В никакъв случай някакви "фирмички" като тези на Милен Велчев за митниците. Имаме качествени преводачи за обслужване на консултантите! А и ще се намерят пари... от 575,000 лв свити от данъкоплатците!
Цитиране
 
 
+2 #5 ххх 2010-08-05 20:16
Утешително е,че има хора като Люба Манолова. поздравления за обективността.
Цитиране
 
 
+2 #4 ideyazabulgaria.org 2010-08-05 18:56
Браво Люба и ти благодарим за богатия фактологически материал!!!Спор ед нас бедата е в това, че съдебната система е под политическа шапка- нейното ръководство е избрано от парламентарно представените партии и се кланя на политическите партии и силата на деня. А именно всички тези партии са извора на престъпността в България, как искаш съдебната система да се разправи с престъпността и да накаже престъпниците? Второ- нямаме адекватно законодателство , като се започне от конституцията, не е заложена в нея истинско разделение на властите и ДЕполитицзация на държавната машина- и от там следва всичко останало надолу...И САЩ не е най добрия пример, съдебните системи в развитите европейски страни от северна и средна Европа действат безупречно и са приложили всички разделения на властите, от 1 до 4 -то. Последното го няма в САЩ. Поздрави от Идея за България
Цитиране
 
 
+2 #3 tomazow 2010-08-05 17:13
Г-жо Манолова моля да направите подробно журналистическо разследване относно американската фирма(дегизиран а предполагам като английска),коят о ще дърпа нашата газ срещу смешните 2 милиона концесия,пък ще ни я продава на цената на тази идваща от далееееечен Сибир,с всичките и оскъпявания,че така разбиратели цената на газа щяла да падне с 5-10% !!!НА КОЙ ДА БЛАГОДАРЯ!Ако имам домати в моята градина,трабва ли да викна Уорлик да ми ги обере за да си ги продава на пазара,а Аз да си ги купувам от него с 5-10% по евтино,като поевтиняването ще се дължи...разбирате ли на факта,че така повече хора ще продават домати(((Не е ли редно да му дам малка част от доматите за това,че ги е обрал,а неговата част да я купя на възпитани цени ? Всъщност тази политика в кой точно икономически Университет се преподава???Тези сапунки по-"медиите" са точно за отвличане на вниманието от истинските мафиоти,грабите ли,приватизатор и,марионетки,из менници на всичко българско ! Точно..... ТЕ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ !!!
Цитиране
 
 
0 #2 Недялко Шаллиев 2010-08-05 16:55
Госпожо Манолова, тъжно! Защото е само заради нечие его, но за сметка на целокупния...Но има и добра новина - днес всеки, работещ във всички държавни сфери, може да се чувства горд, защото окончателно се е сбъднало посланието на Лина Хорн - "Бъди по-умен от хората, за които работиш!".
Цитиране
 
 
+1 #1 vvv 2010-08-05 14:19
По-добре да не питаме и как така мутренските дела се гледат от българските съдилища винаги при "закрити врати" заради използваните СРС-та и "секретни информации", а сега всичката информация по делото „Килърите” ще бъде налята в канчето на чуждо разузнаване.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене