Затварят Втора Градска болница в столицата?

Източници на сайта „Хроники” съобщиха, че изпълнителният директор на Втора многопрофилна болница за активно лечение /Втора МБАЛ/ е издал заповед за спиране на плановия прием на пациенти и поемане само на спешни случаи.

Днес е било проведено заседание на Болничния съвет по проблема. След заседанието потърсих изп. директор г-н Красимир Пандев с въпроси около заповедта му:

-        Господин Пандев, миналата седмица целият Борд на болницата е бил в Столична голяма община при директора на Дирекция „Здравеопазване”, г-жа Жанина Калинкова. На това събиране сте стигнали до споразумение да не се затваря болницата и да не се стига до принудително пускане на персонала в отпуск. Какъв е Вашият коментар?

-        Да, бяхме в общината и говорихме по проблема, но нека уточня: не сме дискутирали затваряне на болницата, а по-скоро поведение, с оглед изчерпване на бюджетния лимит на болницата, което се случи в понеделник.

-        Ще настоявате ли персоналът да излезе в принудителен отпуск с оглед свиване на дейността на болницата?

-        Не, всъщност в момента в България има недостиг на квалифициран медицински персонал, и аз не мога да позволя да губим хора с такива мерки като принудителен отпуск.

-        Какво ще се случи оттук нататък с хронично болните и наложителната хоспитализация по медицински показания на този контингент? Имам пред вид диабетноболни, онкоболни, хемофилици, които се нуждаят периодично да влизат в здравно заведение за различни съпътстващи манипулации заради заболяването, което имат?

-        Въпреки изчерпване на бюджетния лимит поради закъснения на дължими плащания, които имаме да получаваме от различни институции: НЗОК и Министерство на здравеопазването – ние решихме да пренасочим плановите хоспитализации за другия месец. За целта имаме листа на чакащите планова хоспитализация...

Освен това, когато при нас постъпи пациент с една работна диагноза, а в последствие диагнозата му излезе друга - ние го пренасочваме към друго болнично заведение, за да получи най-добрата медицинска грижа.

Тук ще добавя и нещо, което все още не е известно: Столична община плаща допълнително за хемотрансфузии на онкоболни, тъй като това го няма по клинична пътека.

-        И накрая да попитам: има ли връзка заповедта Ви за спиране на планов прием на пациенти с годишния отпуск, в който е излязла сестрата на министър-председателя, Ваша колежка в болницата? Все пак на заповедта ви може да се погледне и като на повод за извличане на политически дивиденти?

-        Действително колежката е в отпуск, но не виждам кой може да направи връзка с отсъствието й от болницата и изчерпването на бюджетния ни лимит в понеделник тази седмица... Така че това не звучи сериозно като теза.

Потърсих и г-жа Жанина Калинкова, от Столична община, но секретарката й ме уведоми, че е на Комисия. да края на работното време г-жа Калинкова не бе намерена за коментар.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене