Швейцарският в. „Tagesanzeiger”: „Българският юрмук Божи”

Резилът с намерените кости и зъб, обявени за свети мощи продължава...

След The Economist и The Wall Street Journal, и швейцарският всекидневник "Tagesanzeiger" отдели на 25 август т. г. сериозно внимание на българския министър без портфейл Божидар Димитров. Статията, посветена на отговарящи за българите в чужбина министър, е със заглавие "Българският юмрук Божи" /"Die bulgarische Faust Gottes" /и подзаглавие "Един гневен български министър проклина неверния си народ".

Радио „Deusche Welle” представи в четвъртък акцентите в публикацията.

Първо голите факти: в България при разкопки в черноморския град Созопол са намерени човешки кости и един зъб. Намирали се в урна, открита в стария манастир на днес необитаемия остров "Свети Иван".

А ето и интерпретациите: ръководителят на разкопките тутакси приписва тленните останки на Йоан Кръстител - реликвите били докарани на Черноморския бряг през 5-ти век след Христа. Главният археолог на България и експерти от Ватикана заеха точно обратната позиция - те предупредиха да не се правят прибързани изводи, находката трябвало първо да бъде основно обследвана.

Нямаше нужда скептиците да казват нищо повече, за да предизвикат гнева на един политик от тежка категория. Откъде, дявол да го вземе, толкова завист у този "шибан народ и тези шибани колеги", се разпени Божидар Димитров пред една журналистка.

Димитров е министър в правителството на премиера Бойко Борисов и официално няма портфейл /за което сигурно си има основателни причини/. Той обаче има правото да се грижи за българите в чужбина и за отношенията на държавата с църквата. Това е особено пикантно, тъй като повечето българи /като се изключат непоправимите националисти и религиозните фанатици/ гледат на Димитров по-скоро като на напаст Божия.

В крайна сметка Димитров все пак се отрече от проклятието си срещу народа. Като националист той никога не бил искал да ругае българите, а само някои колеги. Скоро обаче Димитров анатемоса ан гро българските жени, защото не проявявали уважение - отивайки на черква, те най-много да прикриели зърната на гърдите си…

Трябва обаче да се признае на бикообразния министър с могъщата двойна брадичка, че тези вербални атаки са направо умерени за неговите възможности. Димитров знае две и двеста.

Като директор на Националния музей в София той призова двама историци, изследвали художественото изобразяване на едно клане по време на българското национално-освободително движение, на вербален юмручен двубой. По телевизията Димитров обвини двамата, че с турска помощ искали да започнат съзаклятие срещу България. След което те получиха заплахи, че ще бъдат убити и се видяха принудени да прекратят изследванията си.

Димитров произхожда от семейство, принудено да бяга от днешна турска територия. На млади години бил информатор на комунистическата тайна служба, след промяната е член на Социалистическата партия, преди да се присъедини към партията на Бойко Борисов ГЕРБ и да влезе в парламента.

Национализма си той изживява преди всичко на страниците на книгите си, в които описва българите като "първите европейци”, а македонците като българи, които за съжаление били подложени на промиване на мозъците. Като министър той поиска от Турция 20 милиарда долара обезщетение за изгубени територии. На гражданите на Македония обаче иска да връчи български паспорти.

С подобни предложения Димитров редовно предизвиква скандали и дипломатически протести. Правителственият ръководител Борисов обаче държи на него. "Последното предупреждение” срещу Димитров от преди близо една година остана без последствия.

За свещения гняв на Димитров срещу хората, поставили под въпрос чудото с реликвите от Свети Иван, има обаче и причини от икономически характер. Самият той е родом от Созопол и сега мечтае за "нов Ерусалим”, за световен център на поклонничеството, от което крайбрежният град да забогатее.

От подобни мечти не се отказва дори премиерът. Като първа мярка Борисов нареди да бъде изготвена мощехранителница от злато и сребро, в която да бъдат съхранявани въпросните кости и зъб. На капака на мощехранителницата той се увековечи с гравирания надпис "Подарък от Бойко Борисов, премиер на Република България”.

 

Коментари 

 
0 #7 Македонски 2010-09-08 11:17
Не върви някак си да се слагат редом изцепките на основния обект на статията и неща като "македонците са българи, които за съжаление били подложени на промиване на мозъците" (не е ли вече така???) и историята с тия двамата, дето "изследвали художественото изобразяване на едно клане по време на българското национално-освободително движение" (за тях се знае и кой им е платил за "изследването").
Цитиране
 
 
+4 #6 RoujkaBG 2010-09-01 06:05
Божидар Димитров е един типичен съвременен бай Ганьо. С една дума- простак. В съответствие с простотата на откровението Бойково:"Министър е, защото ми е приятел!"

Железен аргумент за личностната същност и на двамата министри, сътворен от самите тях- премиер и приятел. "Каквото си направиш сам, никой не може да ти направи."

Наглият простак БД в интервю по БТВ заяви:"Не си мислете, че като съм без портфейл не разполагам с пари. Аз, от всички министри съм раздал най- много пари по света за какво ли не."
Цитиране
 
 
-1 #5 *** 2010-08-31 20:18
Либийският лидер Муамар Кадафи е поискал страните от ЕС да му предоставят по 5 милиарда долара годишно за борба с нелегалната миграция от страните от „черна“ Африка...

Не мога да твърдя, че е истина, но съм чувал, че на един от входните пътища към Виена има(ло) паметник на българския народ, който в продължение на 500 години е преграждал нашествието на османските орди към просветената, цивилизованата и моралната във всяко отношение Европа.

Колко ли би поискал Кадафи за 500 години подобна "служба"?
Цитиране
 
 
+4 #4 Звезделина Милева 2010-08-31 11:09
Към Ник:А за това не сме ли си виновни ние?!Да сте чули някъде в чужбина българин да хвали България?!Обратното съм го чувала със собсдтвените си уши.И то от хора,които в България са имали претенции за себе си и възможностите си,а в чужбина работят като лакеи,чистачи,к аналджии,слуги, все подобни считани тук непрестижни дейности.Друг е въпросът,че демокрацията направи от хиляди,доказано добри лекари,инженери ,учители -слуги на неуки ,но богати.
Цитиране
 
 
+2 #3 Ник 2010-08-29 13:09
Ако повечето от нещата вменени,като действия и изказвания на Б.Д. са верни,то с изключения на "шибания народ"/само за народа/,то в моите очи той печели.Той определено не е националист.Но посочените неща са верни и за "съжаление" благоприятни за България,а на такива истини по света не се гледа с добро око /световно/.Че такава е и статията,прикри то българомразка."Защо точно българин?!"-нали така бяха възкликнали в заглавието на вестник в Германия по повод на откриване лекарство за рака от българин.Ние не можем да бъдем добри!Нас ни убиват и никой не трябва да съжалява за изчезването на такава "гадна" нация.Това е голямата цел!
Цитиране
 
 
-6 #2 Stranger 2010-08-27 18:22
Единственият коментар под статията на читател е следният:

"Und solchen Leuten / Staaten zahlen wir Millionen an Finanzhilfe. Wie sich Bulgarien für die EU "qualifizieren" konnte, bleibt ein Rätsel. Bulgarien und Rumänien sind beherrscht von Kriminalität und Korruption - die Wirtschaftsleis tung ist vernachlässigba r."

"И на такива хора/държави ние плащаме милиони в качеството на финасова помощ. Как може да бъде "квалифицирана" България за ЕС - остава загадка. България и Румъния са доминирани от престъпност и корупция - икономическите показатели са нищожни."

Питам се, дали единствената цел на статията е да "защити" българския народ от "проклятието" на Божидар Димитров?
Ако се съди по коментара на читателя - едва ли...
Цитиране
 
 
+4 #1 Звезделина Милева 2010-08-27 12:42
Божидар Димитров само месеци преди да стане "министър без портфейл" в правителството на ГЕРБ се кълнеше,че е с леви убеждения,че лявата идеология е неговота идеология ,и че никога няма да се откаже от идеите си.Изявления,в този дух този човек правеше почти ежедневно.Като историк би трябвало да знае,че в нито еин век,в нито едно време предателите не са обичани и особено от тези на които са се предали.Дори в някои времена,възполз вайки се от услугите им са били убивани.И в това има логика,защото както са предали един ще предадат и следващия.Ето защо е без портфейл,а и скоро ще му скроят шапката-ще го оставят и без "министър".
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене