Защо наляха пари в „Бургас-Александруполис” след като не го искат?

Изданието „New Europe” съобщи, че проектът „Бургас-Александруполис” е блокиран.

Защо правителството наля пари в Бургас-Александруполис” след като не иска да участва в него? Това е непонятно за българския данъкоплатец. Както бе непонятно и защо Симеон Дянков бе определен за основен преговарящ по проекта, след като и кучетата знаят, че той недолюбва руско-българските енергийни проекти като един истински представител на американските интереси в България.

Наливането на парите се случи след заседание на правителството на 10 март т. г..

Та, на заседанието на правителството от 10 март, бе решено да бъдат предоставени 50 хил. лв. от републикански бюджет за прехвърлянето на 50 хил. акции от акционерното дружество към министерството на регионалното развитие "Техноекспорт" към министъра на финансите. Акциите са 100 процента от държавния дял /"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис – БГ"/ в международната проектна компания за нефтопровода.

На медиите бе разяснено още тогава, че целта е да се оптимизира вземането на решения при управлението и финансирането на българското участието в проекта за строителство и експлоатация на петролопровода, обясни Дянков след заседанието на кабинета. По този начин в максимална степен ще се гарантира българският интерес при реализацията на инфраструктурното съоръжение, добави миенистърът на транспорта.

Този паричен превод бе странен по много причини: първата е, че още през януари министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че е поръчана екологична експертиза на проекта. От януари, вече осем месеца – не се е чуло нищо от експертизата – нито резултат, нито дали е приключила.

По същия начин би следвало да запитам и от март до септември както стори Симеон Дянков като основен преговарящ по този проект, още повече, че бяха преведени пари за закупуване на акции в размер на 50 000 лева.

На 14 юли Министерският съвет реши да отпусне още 150 хил. лв. за оперативната издръжка на създадената проектна компания от българска страна. Парите бяха отделени чрез увеличение на капитала на дружеството.

Русия, Гърция и България подписаха междуправителствени споразумения през 2007 г. за строителството на петролопровода, който ще свързва пристанищата на Бургас и Александруполис.

"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис – БГ" ЕАД е собственик на 24.5 на сто от капитала на "Транс-Балкан Пайплайн". Дружеството, което е регистрирано в Холандия, е ангажирано с изпълнение на дейностите, свързани с проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода.

В "Транс-Балкан Пайплайн" 51 на сто има руският консорциум между "АК Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", а 24.5 на сто са за гръцката страна. Дружествата "Хеленик Петролиум" и "Тхраки" притежават 23.5 на сто, а 1 процент е за гръцкото правителство.

България има задължения от 4.690 млн. eвро към "Транс Балкан пайплайн", за които се разбра през есента на 2009 г.  Държавата дължи и вноска от 1.225 млн. eвро за първото тримесечие на 2010 г. По тези дългове Дянков не е обелил нито дума досега, наскоро стана известно, че задълженията на страната ни от 4.690 млн. eвро са били платени от другите двама партньори в проекта - Русия и Гърция. Те са поели задълженията на България с уговорката, че страната ще възобнови отново плащанията си. В момента строителството на тръбата е реално замразено, докато не бъде готова екологичната му оценка.

Съдбата на петролопровода „Бургас-Александруполис” беше обсъдена в Москва на 8-9 септември от руски и български официални представители в пореден опит за започване на дълго отлагания проект, пише изданието „New Europe”. Това е един от двата проекта, имащи за цел да намалят претоварения трафик на петролни танкери в Босфора.

Българският финансов министър Симеон Дянков, станал през последните месеци основен преговарящ по проекта от българска страна, не присъства на разговорите, за което ведомството му, Министерство на финансите разпространи даже съобщение до медиите предварително.

Макар и без участието на българския основен преговарящ, срещата беше фокусирана върху предложението на руската компания „Транснефт” да финансира проекта. Представители на изпълнителната власт в България не веднъж са подчертавали, че страната ни все още има опасения за тръбопровода, които освен с екологичен и социален, са и с финансов характер.

Това „New Europe” също коментира в публикацията си днес. Според дипломатически източник от София страната ни имала „все още резерви за проекта, но това не означава, че е взето окончателно решение за прекратяването му”.

И все пак остават въпросите:

  • Защо бяха преведени пари на 10 март за „Бургас-Александруполис” без да е готов официално резултатът от екологичната експертиза;
  • Защо бяха дадени още 150 000 лева за проекта през юли?
  • Освен това, преведените пари са от държавния бюджет, и са под опеката на самия Дянков. Защо му бяха тези пари,  все още не е ясно.

На 11 юни, след девет месеца и половина шикалкавене, премиерът Бойко Борисов на среща с посланици от Европейския съюз в София призна по време на среща с посланици на страни от ЕС в София, че неговото правителство няма да се включи в проекта „Бургас-Александруполис” като се отказва от изграждането му!

Няколко часа по-късно правителствената „Пресслужба”, ръководена от Румяна Бъчварова се втурна да замазва гафа на министър-председателя с урок: как трябва да се тълкуват думите на Бойко Борисов!

Обяснението на премиера Борисов бе следното: „Това е проект, който не се иска от населението на Бургаски регион. Второ – всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там. Освен това трасето минава през „Натура”. Не на последно място ефективността на проекта е в десетки години напред, би могъл да се изплати някога. И какво налага в условията на криза да го говорим това”, зададе въпрос премиерът Бойко Борисов.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков опроверга своя министър-председател в кулоарите на парламента, като каза, че решение за спирането на „Бургас-Александруполис” не е било вземано от кабинета! „Не мога да повярвам, че го е казал" бяха точните му думи.

„Транснефт" да финансира строителството на петролопровода "Бургас -Александруполис" е предложението на Москва, представено пред българска делегация в руската столица. Това съобщи Министерството на финансите, което отговаря за проекта от българска страна.

Представителят на България в проектната компания Румен Порожанов е посочил в руската столица, че "Транс Болкан пайплайн" ще разработи детайлите по икономическите проблеми, за да може да се анализира икономическата изгода за страните.

Още в началото на юли т. г. финансовият министър Симеон Дянков, който лично отговаря за нефтения проект, заяви, че руският партньор е предложил предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем. След това изявление финансовият министър Дянков коментира, че би било подмяна на на междуправителственото споразумение за изграждането на тръбопровода и би отворило вратичка за излизане на страната от проекта, в чиято икономическа изгодност правителството на ГЕРБ все още не е убедено.

Все още не е ясно дали въпросът с осигуряването на средства от българска страна, е дискутиран в сряда на 8 септември в Москва, както и каква е схемата за кредитиране, оферирана тогава от руснаците.

В същото време руското издание oilru.com предаде, че от “Транснефт“ са съобщили за отсъствието на разбирателство с България по проекта. А в кулоарите на Байкалския икономически форум вицепрезидентът на компанията “Транснефт“ Михаил Барков Барков е заявил, че българската делегация за срещата в Москва е трябвало да се води от Симеон Дянков, „но от българска страна решили да понижат нивото на участие в мероприятието“.

Да влагаш пари и то от държавния бюджет в проект, който не е ясно ще се осъществи ли, да определяш за основен преговарящ по даден проект, човек, който е против руско-българските енергийни проекти – какво се случва в коридорите на властта?

И кой ще провери къде отидоха близо 200 000 лева, вложени в проекта „Бургас-Александруполис” – не е зле министърът на финансите Симеон дянков да обясни защо бяха преведени тези 200 000 лева и каква е съдбата им в момента.

Все пак върховна глупост е да влагаш пари за загубена кауза и по този начин да ги замразяваш на фона на опосталелия ни бюджет!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене