Кога Барак Обама ще прибере посланик Уорлик?

Генералгубернаторът Уорлик пак го игра премиер! Не зная точно колко потопи са минали без Ной, но съм наясно, че нашият потоп няма да се случи без присъствието на американския посланик Джеймс Уорлик. Та преставителят на Щатите Уорлик призова днес правителството да спазва строга фискална дисциплина! Нещо като Елена Поптодорова да призове Барак Обама, че е удължил извънредното положение за терористична заплаха и при спадащия му рейтинг да не дразни избирателите си в продължаване на някои допълнителни пълномощия, които му дава извънредното положение!

Тази сутрин Татяна Дончева обяви, че в България е налице работническо-селска власт, което не е точно така. Бившата депутат Дончева пропусна нещо твърде съществено, че е налице власт, която все повече бяга от имиджа си на страна-членка на Европейския съюз и се насочва директно към имиджа на балканска държава, пореден американски щат.

Няма да се уморя да повтарям, че след като гражданинът Уорлик има свободно време, то вместо да дава съвети – далеч по-добре би било или да посещава половинката си Мери Уорлик, която се труди като посланик на Щатите в съседна нам държава, или да се пробва със съветите си да впечатли президента си Обама и да реши проблемите с високата инфлация, огромния външен дълг, възлизащ на 13 трилиона, 172 милиарда, 635 милиона, 234 хиляди и 801 долара!

И това е цифрата малко преди средата на месец юли т. г. Реално САЩ с производството на 20 на сто от БВП на планетата, консумира 40 на сто от БВП на планетата – съобщи колегата ми Валентин Фъртунов.

Т. е. САЩ, най-големият длъжник на планетата никога няма да се издължи!

От търчане по седенки на политически сили, Уорлик явно е пропуснал да прочете данните на проф. Йохан Голтунг, носител на Алтернативната Нобелова награда за мир, за когото няма данни да е близък до Кремъл, или до Северна Корея...

В интервю дадено от проф. Галтунг на 15 юни 2010 във Вашингтон за независимото тв предаване „Демокрация сега” на Ейми Гудман, излъчвано от повече от 700 тв, радиостанции, кабелни мрежи и част от него, цитирана от Валентин Фъртунов четем следното:

Галтунг: Това е империя, изправена срещу стената, империя в отчаяние, империя, бих казал в предсмъртна гримаса. Моето предсказание е тук, в тази книга, наречена „Залезът на империята САЩ и после какво?” и то е, че тя ще издържи до 2020-та година. През 1980 г. аз предсказах, че съветската империя ще се разпадне в най-слабата си точка – Берлинската стена за не повече от десет години и това се случи през ноември 1989, а съветската империя я последва. Моето предсказание сега е подобно, но за империята САЩ и, че това може да доведе до процъфтяването на Републиката САЩ.

Когато правих прогнозата през 2000 г., аз прогнозирах 25 години. Но междувременно за президент бе избран Джордж Уокър Буш, а неговите тесногръди възгледи са чист фундаментализъм, което ме накара да съкратя периода с пет години, защото този човек ускорява събитията… Започна три войни – война срещу тероризма, война срещу Афганистан и война срещу Ирак. И това се случва след като САЩ не победи във войната в Корея и загуби войната във Виетнам. Това прави вече 5 войни от голям мащаб – много типично е за залеза на империите, когато нещата тръгнат по този начин. Когато ме попитахте как съм определил времето, трябва да ви кажа, че съм правил сравнителни анализи на упадъка и гибелта на много империи… И трябва да ви кажа, че империите изгряват и залязват много по-бързо в наше време… Двете римски империи – западната и източната преживяха векове, но днес всичко става по-бързо. Американската империя се появи през 1898, навличайки си обущата на вече умиращата или дори мъртва вече испанска империя, така че разглеждаме феномен на възраст 110 – 112 години, който ще бъде мъртъв, както вече казах към 2020 г.

Гудман: – Вие задавате в книгата си един реторичен въпрос – Фашизмът на САЩ или процъфтяването на САЩ? – какво точно имате предвид?

Галтунг: Това което наблюдаваме в момента е интензификацията, разширяването /на имперските позиции/ – специални части, увеличаващи присъствието си във от 30 до към 45 държави. И това е точно каквото трябва да се очаква, усилие да се пробва експорт на проблемите, казвайки, враговете са навън и ни дебнат, вместо да се признае очевидното – ние изградихме конструкция, конструкция, която отмира от само себе си… Ако ти се опиташ да доминираш над света икономически, военному, политически и културно едновременно, в такова усилие, не можеш да издържиш твърде дълго. И тъкмо това е ситуацията в момента. Сега, в този период, който следва, ще има фашистки реакции, не е невъзможно да има и военен преврат в САЩ от десни сили, не е невъзможно в този период.

Вижте аз съм по-скоро оптимистичен… Аз мисля, че[след гибелта на империята] щатите ще влязат в процъфтяващ период – вижте какво стана с Англия, която се раздели със своята империя през 1965 г. – процъфтява. Русия се раздели със своята империя през 1991 г, и макар да имаха тежък период по времето на Елцин, сега Русия е добре, великолепно се развива!..”

Тогава на кое отгоре Уорлик си позволява да ни учи на висок глас как да постъпваме с икономиката си?

Това, което си позволява американският посланик минава всички граници на нормалното. Ако се върнем в близката история назад, даже съветниците на СССР бяха по-дискретни, въпреки че заради отказана информация на един от тях, политическият секретар на БРП /к/ и върл сталинист, Трайчо Костов увисна на бесилото, сковано от другарите му по партия!

Трайчо Костов отказва информация на съветски специалисти за цените на тютюна, и не само това, но посъветвал служителя Шабански, от Плановата комисия и колегата му Кочемидов от Външната търговия, да се въздържат да дават информация на съветски специалисти, съгласно влезлия вече в сила ЗОДТ.

А Великото народно събрание е приело Закон за опазване на държавната тайна /ЗОДТ/ /обнародван в Д. в., бр. 227 на 28. 09. 1948 г. - бел. а./.

И тогава един колега на днешният Уорлик, съветският посланик в България Бодров, който бил убеден, че страната ни е 16 република на СССР, /на 28 ноември – бел. Л. М./ след разговор с Трайчо Костов по телефона, праща телеграма до Москва с оплакване за тревожен прецедент: някой в България си е позволил да откаже нещо на Съветския съюз - скандалът е в ход...

От тази телеграма нататък събитията следват шеметно. На срещата си в Москва, /в началото на декември 1948/ с Димитров, Червенков и Трайчо Костов, Сталин избухва без повод пред българската партийна тройка:

"Не искате да ни издавате своите тайни, вървете по дяволите и без вас ще минем? Какво, вие ни смятате за простаци, за наивни глупаци, а вие сте европейци, вие имате връзки с Европа. Искате да бъдете независими? Не искате ние да знаем по какви цени продавате? Ние и без това знаем всичко. Ние ви се доверяваме, а вие пазите тайните си от нас. На другите по-евтино продавате? Не искате, тогава ни кажете. Обърнете се към нас като държава към държава. Не, вие това не правите. Трябва непременно да унизите нашите хора. Какая-то злоба? С това започна Тито. Точь в точь. Пазете вашата независимост, за създаването, на която ние сме съпричастни. И без вас ще минем."

След тази яростна тирада Сталин се обръща за миг към Димитров с обвинението: "Не знаете какво се върши у вас! - и продължава да излива злобата си към Трайчо Костов: - Жулик! Аз имах добро мнение за Вас. Трябва да се види кой сте, откъде сте Вие! Искате да се биете. Ще се преборим."

След завръщането на високопоставената тройка комунисти е събран активът, за да се даде информация за пътуването до Москва. Тогава В. Червенков изрича нещо твърде показателно за бъдещата съдба на Тр. Костов: "Че известни цени са скривани от Съветския съюз, ти не призна. Това ти призна едва на заседанието на Политбюро, след като се върнахме от Москва и то след като др. Добри Терпешев съобщи за това."

Нападението на В. Червенков, както ще покажат събитията по-късно, не е случайно. В този момент той отлично е знаел, че Костов е обречен.

Разказвам този епизод от нашата близка история, за да стане ясно на по-младите читатели, че днес, след 20 години промени политиците ни отново са се навели пред посланик на „суперсила” и са разтворили „бузи” в благоговейно очакване да бъдат уважени!

Ако Джеймс Уорлик се задоволи само да участва в заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС по покана на лидера на партията Мартин Димитров – няма да е кой знае какво! Ще бъдем свидетели на поредната намеса на чужда държава в идеологическото безсилие и поведение на партия. Но тук става дума за огласяване на съвети от чужд посланик към управляващите, и то от трибуната на СДС!

Какво му стана на Мартин Димитров, та прибегна дотам, някакъв си посланик да го държи за ръчицата и подсилва критиките към властта! Нима той не може сам да изрече това, което каза Уорлик? Или Димитров използва Уорлик, за да впечатли министъра на финансите Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов? Предварително го предупреждавам, че е сгрешил.

„Имаме идеи, които трудно достигат до правителството. Поради тази причина ние ще потърсим широка международна подкрепа за своите предложение", каза Мартин Димитров.

Логично, но точно с посланика на тази страна ли трябваше да започне СДС? Толкова ли не намери европейска държава с по-подходяща икономика и външна политика за подкрепа?

Колкото до Уорлик – неговите появявания и намеси във вътрешните работи на държавата вече взеха да добиват епидемичен характер...

Станислав Йежи Лец имаше една мисъл, която бих цитирала на лидера на СДС, Мартин Димитров: „Молим да правите разлика между леката муза и музата с леко поведение”.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене