Журналист на „Le Monde” иронизира премиера Борисов!

Журналистът на „Le Monde” Александър Леви, иронизира българския премиер, за коментара му на ситуацията, която се създала в Европейската комисия, когато френският президент Никола Саркози и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу са започнали да спорят по темата за екстрадираните цигани от Франция!

В крайна сметка европейските лидери останаха скарани по циганския въпрос. Другият резултат по проблема от срещата на лидерите в Брюксел е, че лидерите оставиха френския президент Никола Саркози сам и никой не го подкрепи, въпреки, че един Берлускони също гони вече няколко пъти циганите от Италия.

В желанието си да се покажат демократи, лидерите на държавите членки на ЕС минаха границата на разума, прекрасно осъзнавайки, че циганите от Франция не бяха екстрадирани заради етнически причини, а заради това, че са пребивавали без да работят на френска територия. Много от тях са нарушавали и законите на страната, занимавайки се с проституция, кражби и други престъпления, за да си изкарат пари. Поведение което е познато и в България за този етнос, но за съжаление 20 години е толерирано от политиците, за да не губяг гласоподаватели.

Друг момент, който лидерите на страните-членки на ЕС не отчетоха и си затвориха очите бе, че всяко циганско семейство е получило и по 300 евро, за да се прибере в родината си.

Френският външен министър Бернар Кушнер потвърди слуховете за разгорещен спор и остра размяна на реплики между френския президент и председателя на Еврокомисията. В телевизионно интервю Кушнер разкритикува изказването на еврокомисаря Вивиан Рединг, която си позволи да сравни екстрадирането на циганите с депортирането на евреи през Втората световна война.

„Това беше недопустимо и 27-те държавни глави - в това число президентът Саркози, го осъдиха и влязоха в полемика с г-н Барозу, която президентът водеше доста разгорещено", призна Бернар Кушнер.

В същото време Европейската комисия не потвърди дали ще предприеме наказателна процедура срещу Франция заради експулсирането на румънски и български цигани.

Днес различни информационни агенции цитираха българския премиер за възникналото напрежение между Саркози и Барозу, което е станало повод и пишещият на френския „Le Monde” Александър Леви да коментира темата.

Както стана известно, министър-председателят на България Бойко Борисов се е опитал да дистанцира страната ни и себе си от този раздухван твърде дълго скандал, въпреки че български цигани също бяха натоварени на самолети в Париж и също бяха експулсирани от Франция!

Нито в родината, нито където и да било Борисов не показа българска позиция по проблема за разлика от колегата си Бъсеску.

„България няма проблеми с Франция и не искам да бъде замесвана в скандала с ромите”, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който присъства на извънредната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

Дневният ред на форума бе засенчен от спора за депортирането на близо 1000 румънски и български роми от Франция, след като само ден по-рано зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг обяви, че планира наказателна процедура срещу Париж!

За изненада на присъстващите европейски лидери и журналисти, Борисов каза: „Искате да вкарам държавата в нещо, което не съществува, за да ни попречи за Шенген", притиснат от репортерски въпроси и твкамери в усилие да изложи накратко българската позиция в спора.

Оказа се, че темата за ромите не е на дневен ред за премиера на България, а единственото, което го вълнува е подновения му мерак за влизането на страната ни в Шенген!

Борисов заявил още, че проблемът с ромите във Франция няма да повлияе върху приемането на България в Шенгенското пространство. По повод изявления на френски политици, че приемането на двете страни в Шенген зависи и от проблема с ромите, премиерът допусна, че България може да се присъедини без Румъния към Шенген.

„Ние с Румъния не сме федерация и не виждам защо трябва да ни разглеждат заедно", казал той.

С изрази: „Саркози ми обеща, че България няма да бъде вкарвана в този общ кюп" и „Ромите са номади, трябва да им се даде възможност да обикалят по Европа” – Бойко Борисов реално не пожела да се обвърже България с позиция по проблема, тъй като не иска Париж да не създава спънки при влизането ни в Шенген!

В. „Дневник” пусна публикация по материала на Александър Леви, която предавам със съкращения:

"Ето. В спора за ромите София изглежда най-после намери своето място - "източник" за журналистите, нещо като неформален репортер за репликите, които си отправят големите сили", пише в своя блог Александър Леви, журналист в София на реномирания френски всекидневник "Le Monde".

"На практика именно българският премиер съобщи за сблъсъка между Никола Саркози и президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на срещата на върха на 16 септември", отбелязва Леви, цитирайки думите на Бойко Борисов пред френското национално радио: "срещата бе доминирана от остри реплики, да не кажа скандал".

Българският премиер е съобщил, че преобладаващото мнение е било, че „ромите са номадски племена, на които трябва да се даде възможност свободно да пътуват", пише Леви в своя блог.

Той отбелязва, че Бойко Борисов е обяснил мълчанието на София в кризата с ромите с желанието да стои встрани от обстановката на враждебност в Брюксел. Леви изразява учудване от липсата на някаква декларация от Бойко Борисов и от начина, по който правителството се дистанцира от проблема, при положение, че България е пряко засегната и цитира обяснението на Бойко Борисов, че ненамесата се обяснява с желанието българите да се включат в шенгенското пространство, без да мътят водата.

Леви отбелязва, че преди няколко дни държавният секретар на Франция по европейските въпроси Пиер Льолуш е заплашил Букурещ и София с доклад за тяхното влизане в пространството за свободно движение.

Журналистът на "Le Monde" припомня, че от самото начало властите в София не са спрели са омаловажават кризата с помощта на малкия брой български роми, засегнати от френските мерки - 41 според България, 53 според френската полиция. Българското правителство дори предпочете да обърне гръб на някои критики, обвиняващи България в сегрегация на циганското население, отбелязва Александър Леви.

  • Да заемаш поста на министър-председател на държава и да коментираш по махленски среща на президент на чужда страна и президент на ЕК далеч не показва добър тон! Още повече, когато това се излъчва по радио на чужда държава!
  • Да повтаряш чути изрази, кой знае от кого заявени определения за начина на живот на циганите, като пренебрегваш факта, че не „номадския” начин на живот, а неспазването на законите на страна в която пребивават е породил причината за тяхното екстрадиране – това също е странно като поведение за премиер!
  • Да наричаш спорове и защита на различни позиции на високопоставени политици от европейски мащаб – „обстановка на враждебност” е следващото необяснимо в изявленията на премиера Борисов в Брюксел.
  • Колкото до това дали „българите желаят да се включат в Шенгенското пространство, без да мътят водата” – все пак – не сме на водопой! И никъде не съм чула или прочела, освен в мечтите на протежето на Борисов, Симеон Дянков, че някой в България желае включване в Шенген?

Преди няколко дни, държавният секретар на Франция по европейските въпроси, Пиер Льолуш заплаши Букурещ и София с доклад за тяхното влизане в пространството за свободно движение. Това че от Министерство на външните работи и Министерския съвет мълчат не означава, че такава заплаха не е имало!

Вярно е, че екстрадираните български цигани от Франция са едва 51 души, но също така е вярно, че българското правителство реши да се прави, че не се е случило такова събитие.

Докато беше кмет на столицата, днешният премиер Бойко Борисов пренебрегна решение на Върховния съд за изселване на циганите от софийския квартал „Баталова воденица”, за да не загуби гласовете им.

Във всички български медии не спират приказките, че за интеграция на циганите Европа е изсипала порой от милиони евро в разни фондации. Някой да е чул министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да е поискал Прокуратурата да разследва къде са отишли тези милиони евро и кой се е облагодетелствал? Няма как да чуе, защото Цветан Цветанов е посветил присъствието си в правителството на борбата с показни акции...

Някой да е чул главният прокурор Борис Велчев да се е самосезирал за същия проблем – все пак злоупотреба с европейски пари е, не пилеене на конфети!

Някой да е чул министър-председателят да е поискал ДАНС или МВР да разследва злоупотребите с европейските милиони за циганска интеграция?

Всъщност премиерът го чуваме редовно, къде ли не, но не и по този проблем!

Продължава традицията да четем и чуваме отвън, от чужди издания какво се случва с българските висши политици зад граница....

 

Коментари 

 
+4 #4 Звезделина Милева 2010-09-19 10:13
От целия този скандал за циганите,Българ ия деликатно може да спечели разбиране по въпроса за циганите.Да потвърди,че не само в чужбина,но и тук те не желаят да работят,не желаят да се учат-като разбира се не липсват изключения.Един малък процент от тях са се цивилизовали и постигат много.Между тях има лекари,юристи,и кономисти и т.н.Но повечето от тях предпочитат на хляба мекото,а за работа и дума не става.Така че циганите в България имат всички права,че и повече-да живеят без да плащат ток,вода ,данъци...,да получават издръжка от държавата т.е. помощи,докато всеки друг български гражданин,дори ощетените от малоумни закони,пъшкат и плащат даже това,което не ползват-напр.парното.
Цитиране
 
 
+8 #3 Антон Сираков 2010-09-19 06:20
Кибик Блаже,
Опитът Ви да омаловажите великолетната статия на г-жа Монолова е неуспешен: Заглавието е "Журналист на "Le Monde" иронизира премиера Борисов"; г-жа Манолова не твърди, че това е редакционна позиция на френския вестник. Освен това, интелигентните се ръководят от правилото "Авторитетът трябва да зависи от Истината, а не Истината от Авторитета". По-важното е дали казаното е вярно, а не кой го е казал (написал). А можете ли да кажете нещо укорно по същество за статията на г-жа Манолова!?! И независимо от това, че пишете в Интернет, защо не се представите с името си, ако сте уверен в своята правота? Или не сте...По-вероятно е да пишете не това, което мислите, щом се опитвате да защитавате сегашното правителство. И се радвайте, че г-жа Монолова не е споменала нищо за изявленията на министъра на външните работи по темата - там циркът беше още по-впечатляващ...
Цитиране
 
 
+7 #2 Антон Сираков 2010-09-18 11:07
Уважаема г-жо Манолова, по повод написаното от Вас "И никъде не съм чула или прочела, освен в мечтите на протежето на Борисов, Симеон Дянков, че някой в България желае включване в Шенген?" Ви уведомявам, че във в."Труд" от 26.08.2010 г. е публикувано интервю с Румен Петков, под заглавие "Националната ни кауза - Шенген", В същото интервю Р.Петков нарича влизането на България в Шенген "първостепенна задача" и "национален приоритет". Във в."Сега" от 02.09.2010 г. пак Румен Петков заявява, че "Шенген е тест за новия кабинет". А щом така се изразява назначеният от масоните за генерал-губернатор за България - Румен Петков (наследникът на Андрей Луканов) - то на послушника Бойко Борисов не му остава нищо друго, освен безропотно да изпълни (и) това нареждане на Синедриона.
Цитиране
 
 
-1 #1 blag009 2010-09-18 07:10
rali1977
Неутрално

* 1
* 12:05
* 17 сеп, 2010

Отговор


Дневник, Alexandre Levy е журналист, който живее в София и ползва, както десетки други желаещи, блого сферата на le Monde. Тоест, цитирания от вас текст не е на френския вестник le Monde и не ангажира редакцията. Има разлика... "

Исках да пусна статията в карето на преводачката МИ, но не можех да ГО копна.
За мен отговора на rali1977 пуснато ТУК http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/09/17/961928_jurnalist_na_lyo_mond_sofiia_nai-setne_si_nameri/ е най-меродавно!
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене