Ничии мъртви деца...

238 деца с увреждания от домове са починали през последните 10 години от глад, студ, лоши условия на живот, и липса на адекватна грижа. Поне 3/4 от случаите са били предотвратими са изводите, които правят авторите на Доклада по позорните обстоятелства за „умъртвяване” на деца!

През 2009 година БХК е завел дело срещу държавното обвинение заради отказа да се разследват смъртни случаи поясни зам.-председателят на БХК, Маргарита Илиева. Това са изводите от Доклада на Българския хелзинкски комитет, които бяха представени на пресконференция!

От тези случаи на смърт са образувани 166 досъдебни производства и 27 дела за нанесени телесни повреди. Математически това са по 23 случая на починали деца годишно!

Математически – ако е възможно такава категория изобщо може да се прилага към детска смърт!

Докладът на БХК констатира, че в 31 от всички смъртни случаи причината е глад, системно недохранване, в 84 става въпрос за изнемощяване на организма, т.е. от занемаряване, сочат данните, 13 са починали от зарази, вследствие на лошата хигиена, при която саживели, в шест от случаите смъртта е настъпила от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване, 36 са от пневмония, т. е. от студ или залежаване, две деца са починали от упражнено върху тях насилие, а 15 от случаите с преждевременна смърт са без установена причина.

Напук на кризата и икономиите, които налага на всичките си колеги в Министерски съвет, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предприе пътуване до екзотичен Китай, придружен само от неизменната си спътница Ирина Велкова... разходите и на двамата са за сметка на данъкоплатците.

Чести са случаите на епидемии и масови заразявания. 149 от смъртните случаи са настъпили в самите домове, макар че децата са били в толкова тежко състояние, че е трябвало да бъдат настанени в болница.

При детска игра нелепо е пострадал синът на министъра на финансите Симеон Дянков, съобщиха от "Пирогов", където детето бе настанено в реанимация. За него бяха положени всички грижи, като съседната стая на тази, в която е било настанено детето е била освободена, за да могат родителите му да го наблюдават по всяко време...

Детето е било доведено от бавачката малко след 16 часа и веднага е било поето от екипа в противошокова зала, направени са снимки на скенер, рентген, пълни изследвания. Третирано е с болкоуспокояващи медикаменти, като целта е замъгляване на съзнанието, за да не изпитва шок от травмата, обясни детският хирург.

Голяма част от болните деца умират в домовете, не в болници. В част от случаите те не са хоспитализирани въпреки тежкото си състояние или са изписвани от лечебните заведения непосредствено преди смъртта си.

11 деца са били настанени в болница твърде късно, въпреки тежкото им състояние. В Доклада се отбелязва, че като по правило смъртните случаи са неразследвани, документацията не е водена редовно или не е точна, а повсеместно не са били извършвани аутопсии - в над 90 случая на починали деца от домове.

Децата на загинали военни ще почиват безплатно една седмица на море.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, който участва днес в столицата в детски празник "Ваканция, здравей"!

Днес в. „Сега” съобщи: „Жестоката истина - тези деца не са починали заради уврежданията си. Те умират от занемаряване, от лоши грижи, от глад. 31 от дечицата са починали от системно недохранване. Такива случаи са констатирани в домовете за деца и младежи в Могилино, Медвен, Крушари, Рудник, Сладък кладенец, Петрово, гр. Кула, Берковица, Васил Друмев, София... В домовете продължават да живеят деца, страдащи от недохранване. 58 от смъртните случаи са от 2007 година насам, след като страната ни стана член на ЕС.

160 деца на загинали служители и инвалиди от системата на МВР получиха лаптопи за първия учебен ден, информират от пресцентъра на МВР.

Голяма част от болните деца са умрели в домовете, не в болници. В част от случаите те не са били хоспитализирани въпреки тежкото си състояние, или са изписвани от лечебните заведения непосредствено преди смъртта си. 11 деца са били настанени в болница твърде късно, въпреки тежкото им състояние.

"Браво Майк Браво" е позивната на чисто новичкия малък хеликоптер "Аугуста", който наскоро влезе в парка на правителствения отряд 28, като ще изнася президент и премиер от Бояна и ще каца върху покрива на ЦУМ!

И в момента 103 деца страдат от недохранване. Констатирани са 662 случая на тежки заразни болести в домовете. В някои от домовете епидемиите избухват периодично и се повтарят година след година, въпреки проверките на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Документирани са поне 86 тежки инцидента, в 58 от които настанените в домовете се самонараняват.

"Започнахме това, което за съжаление не сме направили през годините. Видяхме за мен непонятни неща. Не мога да си представя, че сме допуснали за тези 10 години 238 деца да си отидат", коментира Главният прокурор Борис Велчев.

По думите му обаче това, което държавното обвинение прави, няма амбицията да реши проблема. Може само да доведе до възмездие, до предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.

В дома в Крушари има общо 56 смъртни случая. В Могилино за осем години смъртните случаи са 27, в Медвен – 20, а в Петрово – 31.

В тези домове липсва квалифициран персонал, който да се грижи за децата.

Като цяло в много от домовете липсват лекари, а медицинските сестри са малко на брой. Няма психолози, психиатри, рехабилитатори, педагози, логопеди.

В 80 на сто от случаите на детска смърт никой не се е обърнал към органите на реда да съобщи за смъртен случай или насилие.

Проверки на БХК са установили, че в осем от Домовете за деца питомците са били връзвани. Констатирано е, че в много от домовете на децата се дават безконтролно силни медикаменти, които им нанасят още по-сериозни травми.

Тези 238 мъртви деца са провал за:

Държавната агенция за закрила на детето;

Национален съвет за закрила на детето;

Министерство на здравеопазването;

Министерство на образованието, младежта и науката;

Министерство на труда и социалната политика;

Общини по места, където има такива домове;

Отдели "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане;

Главна дирекция "Контрол по правата на детето";

В парламента:

Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта;

Комисия по здравеопазването;

Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите;

Държавната Агенция за младежта и спорта;

МВР, прокуратура и

Нормативните документи:

Национален съвет за закрила на детето

Закон за закрила на детето

Правилник за прилагане на Закона за закрила на детето

Закон за социалното подпомагане

Закон за защита срещу дискриминацията

Закон за защита срещу домашното насилие

Закон за трафик на хора

Закон за здравето

Закон за интеграция на хората с увреждания

Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните

Закон за лицата и семейството

Етичен кодекс на работещите с деца

Семеен кодекс

Трудов кодекс

Административно-процесуален кодекс

Наказателен кодекс

Наказателно-процесуален кодекс

Граждански процесуален кодекс

Кодекс за социално осигуряване

Кодекс на международното частно право

Правилник за структурата, организацията и дейността на Националния съвет за закрила на детето

Правилник за дейността на Съвета по осиновяване

Наредба за условията и реда за предоставяне на полицейска закрила на детето

Наредба за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция

Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места

Наредба за критериите и стандартите за социални услуги за деца

Конвенция на ООН за правата на детето

Европейска социална харта (ревизирана)

И още, и още закони, Конвенции и наредби, правилници – всички в защита на детето.

И въпреки десетките нормативни документи, заплати, служители и мизерни средства от държавния бюджет за тези най-безпомощни граждани на страната, те са погребаи без да бъдат оплакани, често изоставилите ги родители, научават в последствие за случилото се с децата им.

Никой от домовете не е считал за нужно да уведомява МВР и Прокуратурата за проверка по настъпилата смърт на деца.

Ничии деца – кой да проверява и скърби за смъртта, за мъките, за силните болки от глада и студа. Кой се е интересувал от страха им, от ужаса, в който са живели, кого го е било грижа за страданията им?

Тези, които са били наясно – са превърнали с времето вълненията в рутина.

Тези, които не са знаели – ще загубят сън и покой за няколко дни...

Тези, които не са чужди на детското страдание – ще слушаме и четем за детското страдание, болка, мъчителни дни и нощи в студа, със свити от глада стомахчета.

Ничии деца – кой да ги оплаче и скърби? А уж по Конституция всички са равни.

Уж България е ратифицирала международни докумени за защита на детето! Уж премиерът въвежда ред в държавата. Тогава защо не изпрати депутатите си от ГЕРБ всяка събота и неделя по домовете за деца – колко деца щяха да бъдат спасени и все още живи!

Уж...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене