Къде са парите от Здравната каса?

В момент, когато болници и медици се гърчат в мизерия, в момент, когато е блокирано здравеопазването и министърът на финансите заяви, че ще даде пари за реформи, които той сам бави и не започва, Български лекарски съюз сигнализира Прокуратурата за изчезнали милиони от Здравната каса!

Ще оставя настрана факта, че само заради разяснението на министъра на здравеопазването, че Министерство на финансите бави и не е започнало остойностяването на клиничните пътеки, за да тръгне реформата – проф. Анна-Мария Борисова, бе свалена от поста!

В същото време, финансовият министър Симеон Дянков обяви, че здравата реформа ще продължи-след като тя изобщо не е тръгнала! Дянков обяви и, че ще има повече пари за здравеопазване, като че ли присъствието на проф. Борисова на министерския пост му пречеше да даде полагаемите се на здравеопазването пари, записани в бюджета!

Оставям настрана факта, че правителството си купи хеликоптер, за да кацат на покрива на ЦУМ управниците с триминутен път от Бояна, тъй като ремонтите на столичния кмет, Йорданка Фандъкова са направили София непроходима за жителите и гостите й!

Оставям настрана факта, дали не е върха на цинизма да държиш една нация в условия на геноцид поради невъзможност за лечение и в същото време да прелиташ и кацаш на път за работа с хеликоптер!

 

Но да премина към темата:

Българският лекарски съюз внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезналите  от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн.лв.

Публикувам текста за сигнала от електронната страница на БЛС, за да стане ясно на читателите на „Хроники” за какво иде реч.

 

БЛС СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ПАРИ ОТ НЗОК

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Българският лекарски съюз внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезналите  от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн.лв.

Уведомявам Ви,  че от средствата за  здравно  осигуряване, събирани от НАП от граждани и юридически лица, липсва  приблизителната  сума от 319 млн. лева.  Тези   задължителни   вноски   би   следвало   да  са  част  от бюджета  на  Националната  здравноосигурителна  каса (НЗОК)  за  2009 г., но не фигурират там.  Същите    са   отклонени     неправомерно    и    не  са използвани    за   заплащане    на    здравни     грижи,    каквото   е    тяхното предназначение. – се казва в сигнала, подписан от председателя на БЛС д-р Цв. Райчинов. Според съсловната организация, незаконното  поведение  на  длъжностни  лица  от  Министерство  на финансите, респ.  на  длъжностни  лица  от  НЗОК е  в  грубо противоречие с   чл. 22   от   Закона   за   здравното   осигуряване,   който   предвижда,  че бюджетът  на  НЗОК е основен финансов план за набиране и разходване на паричните средства на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

Както беше оповестено в публичното пространство, БЛС постави  въпроса за  съдбата на посочените 319 млн. лв.  многократно    на  различни  срещи,  с  най-отговорни    длъжностни     лица   от    Министерството   на   финансите,   Министерството   на   здравеопазването   и    НЗОК.  Задоволителен отговор не се получи от нито едно ведомство. Мълчанието на трите институции и посочените  като незаконни  действия, мотивираха  Управителният   съвет   на   Български   лекарски   съюз  да  се обърнем  с   молба   към   главния прокурор, за  да  бъде възложена съответната   проверка. Правните аргументи се свързват  с  евентуално  престъпление  по  служба – превишаване  на  власт  и  права по смисъла  на  чл. 282  от  Наказателния  кодекс.

Очакваме проверката на Прокуратурата по скандала, за което своевременно ще уведомим читателите на „Хроники”.

Освен това, вчера, на 30 септември 2010 г. бе повдигнат въпроса в парламента. По правилника, който е приет от мнозинството на ГЕРБ и Атака, Стенограма ще излезе след 7 дни. От тази Стенограма ще стане ясно какви обяснения е дала управителя на Здравната каса, Нели Нешева.

„Хроники” ще публикува Стенограмата веднага след нейното излизане.

 

Коментари 

 
+2 #1 Звезделина Милева 2010-10-02 09:57
Като чета изнасяните от Вас,г-жо Манолова ,факти -оставам с убеждението,че парите на държавата,докол кото ги има,при положение ,че почти няма производство,са разпределени за харчлък между Дянков и Премиера-единият да живее възможно най-охолно и да разплаща американските си дългове с парите на българския изнемощял данъкоплатец,а другият за да си гради име на съзидател на държавта ,"строейки и" пътища и метра.Все е било за тези 20 години безразсъдство и безотговорност, но като сегашните управници не е имало.Това е отговор на безразсъдството и безотговорностт а,с които българският народ дава власт.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене