Господин премиер, да похарчим Дянков за здраве!

Господин Премиер! Да похарчим Дянков за здраве, вместо да качвате вноските за пенсии!

„Внасяме 3 процента повече за пенсии, за да има за докторите!” Тъй рече министър-председателят Бойко Борисов. Ако го слуша някой външен на държавата човек, ще се шашне. Казаното от премиера звучи като: „Ще отрежем крака на пациента, защото не чувал.”

Очевидно има логика, но това е Дянковата логика, на Главния стъкмист в Републиката, по съвместителство и министър на финансите. Лошото е друго, че премиерът повтаря чутото от него 1:1 и много-много не му мисли, толкова сляпо му вярва!

А не бива! Бива да чете само спортните страници, бива да чете и други неща, свързани с управлението на държавата, но да вярва на министър Дянков – това не бива! Разбраха го и децата в предучилищна възраст!

Използват ли се парите от Здравната каса за запълване на дупки в бюджета, или не се използват!

Тази сутрин, по Нова телевизия Дянков заяви в прав текст:

„Не е вярно, никога не се е случвало откакто има Здравна каса. Последните десет години, откакто имаме сегашната система, никой финансов министър не си е позволявал, а и не може по Закон да използва парите от Здравната каса. Те отиват по сметка, директно в БНБ!”

Няколко часа по-късно министър-председателят Бойко Борисов го опроверга като призна, че с пари от здравни вноски се плащат пенсии, като тази практика била наложена още от предишното правителство.

„Повече няма да допусна да се шикалкави по тази тема и да получавам пасиви и да се чувстваме за нещо, за което нямаме вина. Затова ще кажем истината... При това положение аз повече не искам да бъда съучастник на нещо, което съм заварил и понасям упреци заради него. Направено е така, че с парите от здравни осигуровки да се плащат парите за пенсии", заяви Борисов пред Националния съвет на Българския лекарски съюз. Вдигнати пенсии и намалени вноски – това бе днешното обвинение на премиера, към предишната власт. Борисов „забрави” че и неговото правителство намали пенсионната вноска с 2 на сто...

„Неслучайно, преди да си тръгнат, с 900 млн. лева вдигнаха пенсиите”, каза Борисов.

По думите му – от всички стенограми на правителствените заседания на бившите управляващи това било видно.

Премиерът Борисов обеща пред лекарите, че парите за здраве, ще отиват за здраве. И другото му обещание беше „Заместник-финансовият министър /Владислав Горанов, този, когото докторите замериха по главата с бутилка наскоро – бел. Л. М./), който е в касата, ще го извадя оттам, касата ще бъде публично дружество”, заяви Борисов. Тази новина беше посрещната с ръкопляскания.

Борисов също повтори твърдението на Дянков, че Резервът на НЗОК е в БНБ и не е пипан, защото такъв е законът, каза той.

Като отвори дума министър-предсидателят за протоколи, тук също ще пусна Стенографски протоколи, защото всеки един от тях е автентично доказателство за нещо случило се.

Тук ще публикувам част от Стенографския протокол от 9 септември 2010 г., в който е отразено обяснението на министъра на финансите Симеон Дянков за разходване на средствата от преходния остатък и излишък на Националната здравно-осигурителна каса в БНБ от 2000 г. досега. Този Стенографски протокол е добра основа за споровете колко е имало от парите на НЗОК в БНБ и как се разпореждат управниците с тези пари.

На 5 юли т. г., два месеца по-рано в правителството се чудят къде е 445 милиона 421 хиляди лева излишък от Националната здравносигурителна каса. Това става ясно от съответния Стенографски протокол на заседание на Министерския съвет – записано е черно на бяло.

Председателят на Български лекарски съюз чистосърдечно е признал, че не знае къде е излишъкът от НЗОК. Д-р Нели Нешева, която е начело на Касата като Управител – също се е оказала в неведение.

Зам.-министърът на финансите, Владислав Горанов пък смятал, че „За категорията деца, които бяха 1 милион 200 хиляди тогава, и сега горе долу са толкова, когато се създаде здравноосигурителния модел не се предвиждаше въобще здравноосигурителна вноска, тъй като се приемаше, че в обществото солидарността приема, че децата нямат доход и за тях няма да се прави вноска.”

Владислав Горанов е още по-откровен в обясненията си за какво се ползват парите за здраве, има ли ги, няма ли ги, реално и прочие:

Владислав Горанов: Когато вдигаме размера на пенсиите, все едно ние автоматично трябва да увеличим и размера на разходите за здравеопазване, а пенсиите не са доходи от труд, но за това никой не говори. Те говорят, че едва ли не парите, които отиват за здраве, трябва да се изразходват за здраве. Добре, нямаме нищо против, но тогава трябва да седнем, да разгледаме и другите сектори и от някъде да отрежем един процент от БВП, след като това са целеви за здраве пари.

Оттам идват излишъците, тъй като не можем да си позволим да похарчим всички пари, които наливаме в касата, а бюджетираме с излишък, който всъщност не е реален излишък за бюджета, защото не са постъпили от вноски. Това е излишък, който ние от един данък местим от една сметка в друга, на практика. Ние не събираме повече от обществото за здраве. Например, ние събираме 1 милиард 600 милиона лева.

Министър председателят министър-председателят Бойко Борисов нарежда:

- Госпожо Борисова, ще Ви помоля днес с госпожа Нешева и Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет да обясните всички тези неща, за да стане ясно на хората къде са тези пари, защото звучи, че близо половин милиард лева ги няма!

Този прелюбопитен разговор от заседанието на кабинета от 30 юни може да прочетете тук:

Преди време политологът Евгени Дайнов припомни сполучливо един стар виц:

В Москва свалят от власт Никита Хрушчов, за да възкачат Леонид Брежнев. Отива той да поема властта и пита дали трябва да знае нещо специално за работата.

"Оставил съм ти на бюрото три плика", казва Хрушчов. "Просто когато го закъсаш с управлението, почни да ги отваряш."

Поема властта Брежнев, закъсва го. Отваря първия плик: "Стоварваш цялата вина върху предишното управление."

Кара криво-ляво още известно време.

После пак го закъсва и отваря втория плик: "Стоварваш цялата вина върху международното положение." И това върши работа за известно време. Отваря Брежнев третия плик и чете: "Сядай да пишеш три писма."

Не е ли време премиерът да пише писмата, или ще маха министъра на финансите Симеон Дянков, а не само да мести заместника му и да му сменя функциите?

Внасят ли се вноските в сметката, местят ли се пари от еднас метка в друга, както признава Горанов на заседанието на МС или не?

 

 

Коментари 

 
+1 #1 Недялко Шаллиев 2010-10-06 07:45
Госпожо Манолова, очаквам г-н Б.Б. скоро да подаде оставка, защото явно вече му се изясни, че премиерстването не е по-лесно от кметуването. А писма едва ли ще пише, защото няма някаква премъдрост, която би споделил в резултат на едногодишното му своеволно, експериментално упражнение.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене