България се управлява от доверен човек на чужди спецслужби?

Човек трябва да внимава какво говори. Българите си имат пословица :”Език мой – враг – мой”.

В края на миналата седмица в София пристигна шефът на Европол, Роб Уейнрайт във връзка с разкрита от българските специални служби на печатница за фалшива валута. В края на посещението на Уейнрайт, българският министър-председател даде пресконференция на която изненадващо заяви:

„Когато станах главен секретар на МВР, Европол не желаеше да разговаря с България и на една паметна среща в Хага, благодарение на колегите от Сикрет сървис, които ме заведоха там им казаха: „Доверете се на тоя човек, този екип, той ще даде своите резултати, нещата се промениха. Мен ме командироваха американските служби, а имах министър, който четири години не получи виза за САЩ".

Няма случай в световната история министър-председател на дадена държава да си признава, не, да се хвали, че е човек на чужди спецслужби, както чухме да го прави премиерът Бойко Борисов!

Няма случай държавен служител, в качеството си на Главен секретар на министерство на вътрешните работи да бъде командирован от чуждо разузнаване и след време той да се гордее и хвали с това!

Всяка държава има своя национална сигурност и тя е свързана пряко с националния суверенитет на страната. Каква зависимост има днешният български министър-председател от Сикрет сървиз или ЦРУ, след като е бил изпращан в командировка от едната от тях, а от другата – Сикрет сървиз е бил представен в Европол като човек, на който тази спецслужба на чужда държава имала доверие!?

Централно разузнавателно управление, ЦРУ /Central Intelligence Agency, CIA/ е държавна американска разузнавателна агенция, събираща и обработваща информация за чужди правителства, организации, фирми и граждани.

ЦРУ е служба на директно подчинение на американския президент и не се отчита или ръководи от Държавния департамент, Федералното бюро за разследване и Пентагона.

Организацията се занимава с операции под прикритие и добиване и обработка на разузнавателна информация, главно зад граница.

Сикрет сървиз /United States Secret Servise/ се грижи за охраната на Белия дом, където се провеждат заседанията на американското правителство, и където е работното място на щаба на президента на САЩ.

Как точно спецслужбата, осигуряваща охраната на Белия дом и правителството на САЩ е препоръчала един Главен секретар на министерство на вътрешните работи на суверенна държава, каквато се предполага, че е България, като го е завела в Европол и посъветвала да му имат доверие?

Според приетият Закон за защита на класифицираната информация „Национална сигурност е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверинитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива."

Мерките, предприети за да се осигури националната сигурност, включват:

  • поддържането на въоръжени сили
  • повишаване степента на гражданската отбрана и готовност за действие в аварийни ситуации
  • опитите да се създаде подвижност в инфраструктурата на държавата
  • поддържането на разузнавателни служби за разкриване на заплахи
  • защитата на поверителна информация.

Специалните служби на дадена държава обработват поверителна информация, която следва да им бъде от полза в борбата за разкриване на заплахи, в поддържане на въоръжените сили и прочие, и прочие.

Може ли да се твърди, че информацията от българските спецслужби /ДАНС, Външно разузнаване, Военно разузнаване, Военно контраразузнаване/ е поверителна, че е строго секретна информация за външни спецслужби, при положение, че човек, ползващ се с доверието на американските специални служби е начело на управлението на държавата!

България се присъедини към Европол, която е полицейска агенция на Европейския съюз със седалище в Хага, Холандия и координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

Вярно е, че България като страна-член на НАТО /Организацията на Северноатлантическия договор - North Atlantic Treaty Organization/, участва в една международна организация за военно сътрудничество и е ангажирана със сигурността, и предпазването от терористични атаки на Алианса. Принадлежността на България към НАТО далеч не означава, че тайните и поверителната информация на българската държава следва да са на показ пред останалите страни-членки на Алианса.

И все пак – България е суверенна държава и суверенитетът й не е отменен от парламента все още.

Защо нито една медия, нито един политик не се впечатли от признанието на премиера Борисов, за „доверието”, с което се е ползвал сред чужди спецслужби. Такова признание е прецедент и във всяка една друга държава би предизвикало огромен скандал и оставки. У нас то се прие за нещо нормално!

България е парламентарна република – не е ли редно парламентът да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов по казаното от него за командировки от спецслужби на чужда държава и то докато е бил високопоставен чиновник в изпълнителната власт.

Не е ли редно, въпреки парламентарното мнозинство на политическата сила, на която Бойко Борисов е лидер, да поиска изслушването му по признанието му за „доверието” с което се е ползвал в Сикрет сървиз и „американски спецслужби”?

Докъде се простира едно подобно доверие и откъде започва и докъде свършва ангажиментът, който е израз на подобно доверие?

Кой управлява Република България днес, в 2010 година, след като един посланик на САЩ си позволява да иска сметка на действащи министри за протекли междудържавни преговори?

Кой управлява България днес, след като преди няколко години министър-председателят е бил доверен човек на чужди спецслужби?

В България 20 години вече политиците действат и говорят каквото им дойде и никой не им търси сметка. Дребен факт за това е изнесеното от сайта Bulgaria news за пътуването на Бойко Борисов до Мадрид с правителствения "Фалкон", за да гледа мача Барселона-Реал на 9-ти април, факт, изнесен от евродепутата Кристиян Вигенин.

Вярно е, че премиерът Бойко Борисов е бил придружаван от лидера на Испанската народна партия Мариано Рахой, но това е среща на лидери, и ако тази среща е оправданието министър-председателят да похарчи 13 495,15 лв., то тези пари е било редно да излязат от касата на ГЕРБ, а не от джоба на данъкоплатците!

Ползван е бил правителствен самолет от партиен лидер –което също е нарушение, тъй като факонът не е партиен транспорт, а правителствен – независимо, че в случая функциите на премиер и лидер на партия са съсредоточени в едно лице.

Хайде да се научат политиците ни да разграничават кое на кого е, и кой, в какво качество върши дадена работа, и за чия сметка...

 

Коментари 

 
+7 #23 coko caykov cocov 2013-06-19 23:33
И Бойко е част от Статуквото! Требва ни Българин Държавник българския Уго Чавес!
Цитиране
 
 
+11 #22 Ганю-Ексбалкански 2012-05-11 04:35
Не е разбираемо защо българският Министър Председател се хвали, че се бил продал чужди разузнавателни служби?? Всъщност това е наказуемо в повечето страни и си нарича - "Държавна измяна"
Цитиране
 
 
+3 #21 koko57 2011-08-01 20:24
Подозирам че под името Българският шоп се крие едно приятелче завършило в Русия с което имахме известен спор преди време по темата Русия. Не е лошо момчето..просто проблема е че не е останало възхитено от характерният начин на живот на обикновенните Руснаци и заради това ги ненавижда.. Здравей Шопе по добре ходи редовно на репетиций ..чети История на музиката че си я позабравил и намали изявите си в форумите свързани с политика че като гледам как се излагаш направо ме е срам заради теб...
Цитиране
 
 
+21 #20 Звезделина Милева 2010-11-09 09:34
Пак до Българския шоп,макар и да не заслужават такова внимание писанията му: Ще Ви напомня,че СССР не разполагаше и нямаше намерение да разполага собствени войски в България,сега в България има неизвестен брой американски.В СИВ България имаше достойно място,можеше да развива спокойно не само предоставените и от СИВ области ,но и такива ,които сама преценяваше да развива.ЕС ни помогна да разрушим икономиката си и превзе пазарите ни-цялото упражнение беше за това,потъващите в непрестанни икономически и финансови криза западни държави искаха и получиха на тепсия нашите немалки пазари.За кризите на западните държави не си измислям аз,това е изказване на политически сътрудник на Митеран.Но в България сме се взрели в пъпа си,прехвърляме си едни и същи реплики,а никой не ни осведомява какво се коментира по света, а ние сме част от този свят.
Цитиране
 
 
+14 #19 Бо 2010-11-06 08:11
Не е лошо да получиш добро образование в чужбина, да бъдеш на следдипломна квалификаци, да те обучават в най- добрите университети и агенции, вкл. в ЦРУ на САЩ. Лошо е ако не използваш наученото за доброто на народа си, а започнеш да се докарваш, да се стараеш да те харесват учителите ти. Българинът никога не е имал достатъчно самочувствие.Пълен компленксар. Винаги се е опитвал да направи впечатление с цената на всичко я на турския поробител, я на германците, я на руснаците, я на американците. Арабите например изпращат младежите си в най- добрите американски ВУЗ - ове, но наученото от там , най- доброт предоставят единствено на собствените си страни. Платил си за обучението, използвал си ги , от там нататък си самостоятелен в решенията и поведението си.
Цитиране
 
 
+9 #18 Звезделина Милева 2010-11-02 14:25
Човече,"български шоп",много се впускаш да пишеш,но все клишета,които се повтарят 20 години от тези,които съсипаха България и продължават да я съсипват.Заради блокираните с клишета мозъци,заради нискочели самовлюбени неуки екземпляри,зара ди изкривяване на историята и близкото минало и България и българите са все по-зле.Поне това ще можеш ли да проумееш!?
Цитиране
 
 
+15 #17 Звезделина Милева 2010-11-02 09:45
България от освобождението си от турско робство,с малко прекъсване все на чужди господари служи.В последните 20 години особено изявено.Ще съм благодарна,ако някой ми напомни за държава,която е поднесла разузнаването си на тепсия на чуждите разузнавания ,както го направи Луджев и други след него?Или държава,която е разпродала(Иван Костов) производствата си и съответно пазарите си за жълти стотинки и с едничката цел да бъдат закрити?Ние обичаме да сме "единствени в света",но това,че си разбихме държавата под чужди диктовки не е от най-удачните "единствености".Умът не ми побира идея,която би стреснала българите,би ги събудила от летаргията и би ги мобилизирала да вземат съдбата на държавата си в свои ръце.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене