Големият актьор Наум Шопов получи престижната награда „Паисий Хилендарски”

На церемония в Гранитна зала на Министерския съвет, министър-председателят Бойко Борисов връчи престижната награда "Паисий Хилендарски" за изключителни заслуги към културата на блестящия български актьор Наум Шопов. Отличието прие синът на големия актьор, младият актьор – Христо Шопов, тъй като баща му Наум Шопов преживя тежка сърдечна операция и се възстановява.

Тази година, на 27 юли театралната легенда Наум Шопов навърши 80 години.

Поколения наред, ролите, изиграни от Наум Шопов в театъра и киното остават образци на професионализъм и ще се помнят дълго. Като син на артистично семейство, Шопов живее на театралната сцена от детството си, а по-късно на същата театрална сцена създава запомнящи се образи – от Хамлет до Крал Лир.

На големия екран Наум Шопов е еднакво запомнящ се и в комедии, и в драми. Така остават за златния фонд на българското кино неговите: цар Борис Трети, съседът от „Вилна зона” и десетки други превъплъщения.

Щастливци са тези, които са го гледали в редица постановки на сцената на Театъра на армията и Народния театър.

При церемонията по връчване на престижната награда, която прие синът му Христо Шопов, премиерът Борисов пожела здраве на актьора.

Журналисти от водещи издания попитаха сина на големия актьор как се възстановява и получиха уверенията му, че в най-скоро време баща му ще е на крака и в добро здраве.

Държавната награда на името на „Паисий Хилендарски” е учредена преди 10 години и се присъжда за ярки и забележителни заслуги на родни дейци на културата и изкуството, чието присъствие в духовния живот е оставило ярки, значими следи, свързани с българската история и традиции.

Носители на наградата до момента са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене