Щатите разлюбват премиера Борисов?

В днешния брой на авторитетния „Ню Йорк Таймс” авторите на публикацията „Безизходица в България с организираната престъпност” – Матю Бръуосър и Дорийн Карвахал са наредили един до друг по отношение на съвпадение в биографиите – министър-председателят Бойко Борисов, пуснатите наскоро от затвора, братя Галеви и известният Златомир Иванов-Баретата.

Според изнесеното днес в „Ню Йорк Таймс” организираната престъпност си битува в българската криминална действителност и съдебната система.

Анализът на „Ню Йорк таймс” не е лишен от наивност и неинформираност и представвява някаква странна смесица от преразказ на вече излезли публикация в българските медии и изводи, твърде близки до тези на посланика на САЩ в България, Джеймс Уорлик за случващото се в разследването и съдопроизводството.

Сайтът „Медияпул” пусна превод на публикацията, в който между другото се казва:

„Когато новият широкоплещест премиер на България Бойко Борисов взе властта, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но човекът, наричан Батман, сега е тестван от слабата съдебна система, която този месец произведе оправдателни присъди за двама мъже, считани за глави на престъпна група, и пусна от ареста друг, смятан за криминален бос, пишат авторите на статията Матю Брънуосър и Дорийн Карвахал.

Златко Баретата, популярен и като Златан, е описан като "много татуиран мъж към края на своите 30 години", който е обвинен в убийство и трафик на дрога. Той е под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища. След това съдът насрочи ново дело, защото един от съдебните заседатели бе арестуван за детска порнография, пише вестникът.

По повод оправдателната присъда за братя Галеви, авторите коментира, че "това е най-новият случай на оневиняване и поредната проява на снизходително отношение към хора, обвинявани в участие в организираната престъпност в една страна, зарекла се да изкорени корупцията, за да си извоюва членство в ЕС през 2007 г.“.

Като знаем как в затвора Гуантанамо Щатите държаха няколко хиляди затворници, заподозрени във връзки с тероризма и как на тези затворници бе отказвано години наред правосъдие – подобна американска позиция е последното нещо, което би било логично да приемем като меродавно.

„Изданието не пропуска да отбележи, че знаковите дела са се превърнали в арена, където се води битката между изпълнителната и съдебната власт, която не е успяла да осъди дори един единствен по-важен заподозрян за престъпления в сферата на организираната престъпност.

Тъмният подземен свят на мутрите в България става неспокоен, пишат журналистите и се позовават на публикации в български вестници, че престъпна банда е обявила награда от 400 000 евро за главата на премиера. Заплахата дойде само два дни след като съдът в Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви, обвинени в тарторство на банда за измами и рекет. Случаят бе под зоркото око на европейските власти и премиера, който го обяви за "тест за нацията", отбелязва вестникът.

В статията се припомня, че Братя Галеви са бивши полицаи, станали нарицателно за "галевизацията"- "възможността престъпниците да действат безнаказано и да манипулират българската държава, политиците, общинските и съдебните власти“.

Припомня се още, че двойката бизнесмени е станала популярна през 2008 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков призна, че се е срещал с тях. По-късно полицията обискира домовете и офисите им, а те бяха арестувани, но след това пуснати, за да участват в изборите и да станат депутати. Законът позволява на кандидати за избори да преустановят съдебните процеси срещу тях по време на кампанията. Така направи и Александър Томов, известен с действията си в ЦСКА и "Кремиковци", отбелязва още изданието.

"Всички те не станаха депутати, но остана въпросът какво щеше да стане, ако бяха станали? Адвокатът на Галеви определи клиентите си като "двама бизнесмени и жители на Дупница, изправени пред всеобща завист".

„Никой не харесва успелите хора", обяснява защитникът, но Галеви са наричани "местни феодали", а журналистите, които ги разследват, се страхуват за живота си", завършва "Ню Йорк Таймс".

Да се развява ей така без никакви доводи и аргументи твърдението, че едва ли не България не е страна, която трябва да е член на Европейския съюз – е меко казано несъстоятелно.

Да се повтаря твърдението, че противопоставянето на изпълнителна и съдебна власт е причината за неуспеха на борбата с организираната престъпност е теза на вицепремиера Цветан Цветанов, който известно време водеше битката срещу магистратите.

Истината е, че досъдебното производство, разследването на задържани без да са налице годни доказателства за техни престъпни деяния е в основата на предизвестените провали на гръмко афиширани полицейски акции.

Внасянето на слаб и недобре конструиран Обвинителен акт в съда естествено обрича на неуспех крайния резултат с очаквани присъди.

Другият вариант е – държавата да бъде съдена и осъдена в Страсбург – нещо, което за нация като американската е непонятно.

В Европа, за разлика от драстичните случаи на нарушени човешки права с държавна благословия – човек е невинен до доказване на противното. В Европа има доказване и осъждане – а не държане в затвор без присъди.

Вестник „Ню Йорк Таймс” е име и авторитет, но явно това не е попречило на авторите над нешната статия да пуснат публикация от чуто-недочуто, обяснено-недообяснено, пречетено-неосъзнато. Този текст, който излезе днес е написан на равнище, което един български ученик от отделенията не би си позволил!

В стремежа си да изсипят факти и данни в общия кюп, без да се търси причинно-следствена връзка и логика, двамата автори на „Ню Йорк Таймс” са нарекли братя Галеви – бивши полицаи, при положение, че те са бивши барети?!

Възможно е, да имат някаква вина двамата дупнишки бизнесмени, но тогава защо полицията и прокуратурата не ги сълраха, за да бъдат убедителни в съда и да се стигне до присъда!

Ето, на този въпрос „Ню Йорк Тайс” не е дал отговор, а именно този въпрос е в основата на провалящата се борба с престъпността в България.

Ако вървя след събитията, така както американските журналисти са вървели по темата „Безизходица с организираната престъпност”, то спокойно мога да запитам:

  • Разбрали ли са изобщо за какво са се захванали да пишат Матю Брънуосър и Дорийн Карвахал в днешния „Ню Йорк Таймс”?
  • Защо в една статия, свързана с борбата с организираната престъпност не е споменато името на министъра на вътрешните работи, който живее с тази борба – Цветан Цветанов?
  • Безизходица в борбата с организираната престъпност в България има, но тя няма нищо общо с написаното в „Ню Йорк Таймс” днес.
  • Странно съвпада критиката на министър Трайчо Трайков към посланик Уорлик вчера и незабавната публикация днес в "Ню Йорк Таймс".

 

Коментари 

 
+1 #2 Българският шоп 2010-11-12 11:11
Всички тези “загрижени за правда и справедливост“ съвсем са забравили времето, когато БГ законите се копираха с индиго от съветските и бяха обявявани за “най-прогресивните и справедливи в света“. Борят се уж за “права на човека“, а всъщност се опитват да запазят мафиотско-комунистическия НПК, за да продължи пародията на правосъдие в полза на олигарсите и мафиотите.
Цитиране
 
 
0 #1 Нане Вутев 2010-11-11 12:42
Бе я мислим, оти дека собствениците на "Ню Йорк Таймс", Ре-ТВ, бТВ и много други са роднина с Уорлик. По майчина линия. Което обяснява невероятната бързина на публикацията - кога пуснаха Галевите, кога заплашиха нашто слънце с убивство, кога го написаха, кога мина редакционен съвет...
Подпират го те нашто слънце, подпират. Ма не е от обич и възхита, просто трябва да си доизиграе ролята. Па после - исторически примери много.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене