Журналистически лакърдии, вехти лица и теми затлачиха bTV

Явно идат избори, щом започнаха да вадят стари муцуни на хоризонта и то в чисто нови телевизионни предавания, за да ни губят времето с небивалици...

След дългите месеци без работа, след отстраняването й от Нова телевизия, стартира новото предаване на Лора Крумова, „Тази сутрин” в телевизия bTV. Ново предаване, което неизвестно по какви програмни причини премести „Отпечатъци” на Мира Баджева в твърде ранния за неделния ден час – 8 часа!

За малко ще се отклоня от темата на старта на „Тази неделя” с един втръснал вече факт – журналист да си присвоява и хвали с постиженията на свои колеги предшественици в известно издание...

Този път това бе главният редактор на в. „168 часа” Николай Пенчев, според когото от 10 години седмичникът бил на върха на журналистическите разследвания и скандали!

Слава Богу Мира Баджева го спря в устрема да се хвали с чужди постижения и му напомни, че в. „168 часа” бе издание на Петьо Блъсков и екипа му блестящи журналисти, като една Радостина Константинова, която наскоро загубихме!

Преди 20 години точно този седмичник бе в дъното на скандалите с властите, сменящи се през годините на преход – СДС, БСП, и прочие, състоящи се от „вечните” политици на този период.

Така, както другият часови вестник, ежедневникът „24 часа” също рожба на Блъсков и екипа му громеше пишман-политиците в различни партийни окраски.

Да се зачертават тези факти и да се твърди, че историята на часовите вестници е започнала от Венелина Гочева и Николай Пенчев е тъпо и комплексарско, но какво да се прави като всеки пише непрекъснато собствената си биография на чужди лаври и я редактира според обстоятелствата, в сянката на актуалните за момента политици!

В интерес на истината и най-новата история на професията журналист е редно да се знае кой, кога, как, колко и прочие, тъй като обратното – да се гримираш с чужди цветове, води до водевилни изцепки, които не са в полза на новите господари на тези издания!

Да се върна към старта на предаването „Тази неделя”

Както си му е редът, преди предаването „Тази неделя” логично вървя реклама, която обещаваше нови формати и теми. Уви, това не се случи, тъй като Лора Крумова, видимо, без полагаемото се за професионалните й възможности самочувствие, тръгна с фалстарт, вадейки неизвестно по чия тъпа идея записан разговор със Спас Русев, необяснимо рекламно представяне на кадърното дете на Ивайло Караньотов и Аня Пенчева в мотоциклетизма и раздумка с Денис Ершов, бизнесмен, който отдавна е зад борда на новините в държавата.

Идеята да се представи Ал Бано с древната история за трагедията, при която загуби детето си също дозакла старта на „Тази неделя”, тъй като италианецът днес може да пее хитовете си, които в сегашно време разчувстват втората и третата възраст, но не и младата аудитория.

Що се отнася до Ангел Караньотов - Ачо, който е и брат на журналистиката Петя Дикова – представянето му би било по-скоро достойно за семейната видеотека от спомени, и нищо повече. Казвам го с най-добри пожелания, на фона на огромните усилия на син и татко Караньотови да намерят заслужено място в челните класации в мотоциклетизма. Но нищо певече. По-интересен като екранно присъствие в случая бе Ивайло Караньотов като емоционален събеседник, даже мимолетно появилата се в кадър актриса Аня Пенчева, но не и юношата мотоциклетист – откровено и по своему искрен, но и в същото време нямащ какво да каже.

Кой пробута и предложи Спас Русев за събеседник на Лора Крумова, след като е известно, че той по-скоро би следвало да говори на живо пред прокурор, а не на запис в телевизионно предаване – най-малко заради бурното си, достойно за филмов сценарий на прехода битие.

Случаят с яхтата в Монако и снимките направени на присъстващите на палубата развалиха навремето отношенията на Симеон Сакскобургготски и тогавашния Главен секретар Бойко Борисов. В дъното на този конфликт, който Борисов бе принуден да преглътне бе присъствието на Милен Велчев, близък на сина на Симеон Борисов и съпричастен по огромни загуби за държавата около операции по външния дълг и приватизацията на БТК – загуби, които се измерват в милиарди.

Както не е ясно защо Бойко Борисов „изпуска” сделката с външния дълг и приватизацията на БТК, нанесли огромни щети на държавата, когато говори за търсене на отговорност и прокуратура, така ще остане неясно и кой пробута на Лора Крумова Спас Русев за събеседник за новото й предаване.

Няма начин това да е нейна лична идея, тъй като докато работеше в Нова телевизия, тя нито за миг не показа интерес към тези години и лица от прехода, които го превърнаха в тъп водевил за историята на страната.

Изкушен за тези години беше по-скоро колегата й за известно време в предаването „Здравей, България” – Георги Коритаров, даже другият й колега – Милен Цветков, но нещата спират дотук.

Срамно бе журналисти като Цветков и Крумова да бъдат освободени от Нова телевизия и телевизията да се превърне, благодарение на сестрата на Георги Лозанов във все по-негледаем канал, но това е пазарната икономика в медиите – има върхове, има и дъно.

Към фалстарта на „Тази неделя” трябва да прибавя и наименованието на рубриките: „Faceтук”, „Бекстейдж”, „RocknRolla”, решение, което може да предизвика единствено недоумение...

Още малко за така неречения Спас Русев

Човекът който осигури един роял за митинга на СДС, бе възнаграден с длъжността зам.-директор на Агенцията за чуждестраннна помощ – след което сухо мляко от тази чуждестранна помощ се появи в...Африка, а пари от продадени помощи от Агенцията бяха внесени в Банката на Атанас Тилев – БЗК, където се трудела съпругата на Русев!

Заминаването в Лондон оттърва Спас Русев от разследване на Агенцията за чуждестранна помощ – в столицата на Великобритания Русев наблегнал на учението и мълчанието, с чии пари – човекът още мълчи. Както не обелва и дума за познанството си с Андрей Луканов.

„Като грешка отчитам, че заведох Иван Тодоров на среща с Бойко Борисов. С него обаче не бяхме чак толкова близки. Почти мога да кажа, че няма човек, когото да не познавам. Доктора обаче не бих го сложил сред приятелите си", коментира Спас Русев в тв-предаването "Тази неделя".

Иван Тодоров-Доктора, брата на Милен Велчев - Георги и Спас Русев бяха съседи в скъп лондонски квартал.

Т. е. опитът на Спас Русев да твърди, че не бил толкова близък с Доктора е смехотворен. Така както смешно е мълчанието му за съпричастност в яхтения скандал и снимките, които бяха на път да свалят Бойко Борисов от властта.

Факти от близкото минало и казаното в записаното интервю със Спас Русев говорят, че той също вече е към категорията на пишещите си непрекъснато биографията.

Сравнение с казаното от Русев в записа за предаването и събития от началото на прехода доказват, че събеседникът на Лора Крумова не заслужаваше уважението й да го покани за пръв гост в първото си предаване, тъй като са налице сериозни „бели петна” и разминавания във фактите.

Спас Русев живее днес в известната къща на Стефан Савов на ул. Врабча”, боядисана днес в натрапващо се червено, разтяга локуми за познанство с короновани особи и успешен бизнес...

Как? В Страната на чудесата един перничанин, работил като закупчик в „Концертна дирекция” и изхвърчал до собственик във фирма, посредник на АЧП се озовава в Лондон и то по времето на Андрей Луканов, как в Лондон той вече е с безупречна биография и познанство с Иван Станчов и сина на Сакскобургготски – Кирил. Как скандалът го свързва с взрива на мерцедеса на Иван Тодоров – Доктора, в чийто багажник намират снимки от яхта в Монако на които са министри и добре облечени бизнесмени, сред които контрабандист №1 за тогава Доктора. Същият, който Русев е запознал с Бойко Борисов!

Кошуков и Спас Русев мълчаха като партизани в мътилката около убийството на Доктора.

Доктора показа един нов етап от сенчестата икономика - краят на групировките и началото отделни лица да поемат дейността извън закона, опитите за узаконяване на сенчестия бизнес. Единствено непроменени останаха задължителните връзки, познанства и участие на хора от властта и политици с протекции и закрила, които се плащаха добре.

От зам.-директор на АЧП Русев се озовава в Лондон, да учи английски език с някаква стипендия. Според него: „Дойдох в Англия, защото Иван Станчов ме покани да уча в един колеж. Още бях млад, нямах висше образование и приех…" Според други версии, стипендията за бъдещото учене на Русев е от Банка за земеделски кредит, където тогава е работела съпругата му. Всички версии вървят щом става дума за Спас Русев, но къде е прокуратурата след като е имало злоупотреби в АЧП? Къде е бил Луканов?

Яхта под наем, поканени министри и бизнесмени, Формула 1, слънце, и някакъв лош човек снима компанията на яхтата и то докато играе карти...

Следва взрив в мерцедес на контрабандист, убит е шофьорът му, снимките от яхтата излизат на дневна светлина – скандал, заплахи във властта, насочени към днешния премиер...

Пак питам: кой пробута на Лора Крумова Спас Русев и защо? За да напомни някой нещо на премиера за други възможности в политиката и опасност от евентуални остри завои...

Или - това бе капан за нищо неподозиращата Крумова и пак напомняне към премиера Борисов...

Водевил, с вкус на тъпа интрига – така ли трябваше да започне един кадърен журналист като Лора Крумова „прохождането си” в bTV?

 

Коментари 

 
0 #1 горан 2010-12-16 19:28
вмхт
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене