Докъде ни докараха ГЕРБ – Станишев да е прав!

Инфлационната спирала на цените на хранителните стоки, предстоящото безпрецедентно изслушване в Европарламента за подслушванията и коментар върху медиите по искането на Волен Сидеров за санкции на журналисти от БНР – самият анонс на редовната пресконференция на БСП показа, че за разлика от сините десни те са в час със случващото се в страната.

20 на сто е увеличението на цените, миналата седмица брашно, захар, домати, картофи, зеле – на стоки от първа необходимост посочи Станишев пред журналисти и уточни, че това безконтролно покачване на цените на хранителните стоки е съпроводено с все по-намаляващата покупателна способност на населението.

Очаква се увеличение на цената на свинското месо, ще има фалити и вероятно ще се мине към внос на месо за населението – предупреди лидерът на социалистите.

ДКЕВР съобщиха, че ще предстои увеличение на енергийните цени от юли месец, което ще повлече след себе си и още драстично поскъпване на живота.

Инфлационна спирала, масово обедняване на българите на фона на изявление на правителството, че до 2013 няма да има увеличение на заплати и пенсии – това са темите на деня обърнаха внимание социалистите.

Едновременно с изводите и заключенията за настоящото финансово, икономическо и социално положение в страната – хората на Станишев заявиха, че са подготвили пакет от мерки, които да преложат на управляващите от ГЕРБ.

Не сваляне на властта, а пакет от конкретни мерки за намаляване на инфлацията и икономическото, финансово стабилизиране на държавата, което пък от своя страна да подобри дълбоката социална криза, в която се намира мнозинството от българските граждани.

На пресконференцията на социалистите не намериха място темите от официозните новини като:

  • четирите шева на челото на премиера Борисов след футболен мач;
  • поредната катастрофа, предизвикана от кортежа на премиера;
  • раждането на третото дете на вицепремиера Цветанов.

Обедняването е драстично!

Една от най-важните мерки в пакета, който са изготвили експерти на социалистите е: компенсации на доходите на най-бедните – пенсии, увеличаване на сумите за социални плащания, увеличаване на енергийните помощти.

С конкретни мерки да се подпомогнат спешно най-нискодоходните групи от населението ще настояват от “Позитано” в парламента и обърнаха внимание, че вече трета година не може да бъде променена линията на бедност в страната.

В страната излизат повече капитали отколкото влизат, въпреки рекламните кампании на хора от правителството зад граница, че в България са най-ниски данъците.

След връщането на министър-председателя от Япония той обяви, че България ще изхранва света! Някой помни ли това?

“Обедняването е драстично” биха тревога социалистите – елементарни хранителни стоки се превръщат в луксозни по цени и недостъпни за голяма част от населението”, но едва ли можем да се надяваме хората на ГЕРБ да обърнат внимание на това.

Социалистите предлагат, по 50 лева за хората, които получават минимални пенсии, увеличаване на минималната средна работна заплата на 300 лева – за оставащите 9 месеца за годината, което ще струва на бюджета около 14 млн лева.

Друго предложение, което смятат да внесат хората на Станишев е увеличаване на месечните добавки за деца поне с 10 лева, което е крайно недостатъчно, но социалистите припомниха, че трета година тези добавки са замръзнали.

На ГЕРБ ще бъде предложена промяна в закона, с която да се увеличат помощите за деца и това да бъде гарантирано.

Друга мярка против драстичното обедняване е: пенсиите – да се увеличат с всички инфлационни индекси за периода на управление на ГЕРБ досега.

По отношение на енергийните помощи, социалистите предлагат 250 000 души да получат еднократна компенсация, което за оставащите девет месеца от тази година ще струва на бюджета 13-14 млн лева.

Нещата в страната се влошават драстично, предупредиха от “Позитано” и обърнаха внимание на управляващите, че малкият и среден бизнес се тресат от фалити, безработица, което пък от своя страна води до липса на данъци за бюджета.

В провинцията има очакване за организиране на социални протести, даже в Силистренско има и готовност.

Това правителство разсъждава макроикономически – финансовият министър Симеон Дянков каза: “Ще имаме нулев дефицит!” , а всички бяхме свидетели, че това не се случи.

Фискалната политика трябва да се разглежда в комплект със социалната, обърна внимание върху проблема депутатът от БСП, Драгомир Стойнев.

Налагането на Фискален борд, да каквото говори напоследък Дянков трябва да се съчетае със социален, и предложението да се огледа и съобрази с Конституцията – препоръча Стойнев и попита: “Тогава защо ще ни е финансов министър?”

От “Позитано” посочиха, че необходимите пари за предложенията им могат да се вземат и пренасочат от 128-те млн лева за административни разходи, които са дадени в повече в бюджета за 2011 година.

В случай, че не се отиде на промяна в бюджета – хората на Станишев предупредиха, че ще се мине към социални протести и те са готови да ги оглавят.

Протестите на тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводителите – 41 900 на брой – дават около милиард постъпления за хазната, съобщиха нап ресконференцията на БСП.

Социалистите обърнаха внимание на факта, че има разрешение от Европейската комисия за национални доплащания за тютюнопроизводителите

“Управляващите съсипват един печеливш бранш – обранаха внимание върху факта хората на Станишев. -... Аргументът, че този бранш няма бъдеще е абсолютна лъжа. Необходимо е изработване на национална стратегия за тютюнопроизводството. Приеме ли се законопроектът, който мина вече на първо четене – ще настъпи хаос, предупредиха от “Позитано”.

“Правителството трябва да изплати 73 млн евро тази година, съобщиха социалистите, а за догодина тютюнопроизводителите имат право на още 50 млн евро.”

Тютюнопроизводителите показаха, че не бъдат ли изпълнени исканията им – ще протестират. Това, което те искат е съобразено с Брюксел, те не искат нещо незаконно.

Не е вярно, че Европа не произвежда тютюн, опровергаха тиражираните лъжи на властта от БСП, - тютюнопроизводството е и социален проблем и не бива да се пренебрегва от управляващите.

Мерки и още факти

Да спрат контрабандата по границите и да компенсират с тези пари намиращите се в дълбока социална криза слоеве от населението, предложиха хората на Станишев.

За първи път България ще бъде обсъждана в Европейския парламент по толкова негативен начин бе коментарът по повод дебата за подслушванията, който бе предизвикан от няколко български евродепутати. “Тази тема тепърва започва да се обсъжда в европейските институции” – предупредиха социалистите.

Ще се иска мониторинг за Европейската харта за правата на човека в европарламента по отношение на България. Темата ще продължи и на национално равнище.

На редовната пресконференция на БСП бе направен и коментар за едно явление: за втори път лидерът на “Атака” прави опит за директна цензура и иска уволнения на журналистката Лили Маринкова и смяна на директора на БНР.

Неприемливо е това, което прави лидерът на “Атака”, необходима е журналистическа солидарност, тъй като въпросът е принципен и утре може да се случи на други журналисти и медии.

 

*        *        *

Политиката е кратка история на безчестието – написа Любиша Георгиевски в своя “Речник на предразсъдъците” и обясни, че в началото политиката е била дейност в името на всеобщото благо.

После някой казал: “Целта оправдава средствата”. Сетне Клаузевиц*  заявил, че "войната е политика с други средства..."

Днес политиката не е цел, а начин за бързо забогатяване и садомазохистично удоволствие от и със властта. Днес нейните механизми са колкото тривиални, толкова и цинични, колкото и отворени, толкова и насилствени. Който им се противопостави се превръща в труп.

Дали ще свършиш земния си път естествено или ще се явиш пред Създателя от глад, недоимък и отчаяние – за политиците ни това е без значение.

Престъпленията не се облагат с данък –  това е утешение за обречените, които ще си отидат в мандата на този режим.

Мразя Станишев да е прав, но и това се случва...

------------------------------

*Клаузевиц - Карл Филип Готфрид фон Клаузевиц, пруски генерал и военен теоретик. Известен е най-вече със своя военен трактат Vom Kriege /"За войната"/.

Участвал е във войните с Наполеонова Франция през 1806-07 и 1812-1815 година. В периода от 1812 до 1814 е на руска служба. От 1818 до 1830 година е директор на военната академия /Kriegsakademie/ в Берлин. На него принадлежи сентенцията "Войната е продължение на дипломацията с други средства", често опростено интерпретирана като оправдание за всяка военна интервенция.

Философът, есеист Любиша Георгиевски перефразира тази сентенция на Клаузевиц в есето си за политиката и политиците. /Бел. Л. М. и Уикипедия/

 

Коментари 

 
-1 #5 Антонов 2011-02-18 09:46
Аз не намерих в статията текст, с който авторката призовава към омраза. Тя дава свобода на своите емоции единствено в заключителната част (след трите звездички). Всичко останало е последователно изложение на публични факти - с други думи - хроника. И това е най-ценното в нейните статии.
В заключението съществува текст:
"Мразя Станишев да е прав, но и това се случва..."
Вероятно, когато един човек мисли първосигнално, той извлича само първите две думи: "Мразя Станишев..." Но смисълът е друг - авторката твърди, че мрази СЛУЧАИТЕ, когато се оказва, че Станишев е прав! За разлика от авторката, аз не просто ненавиждам подобни ситуации, а ми се "драйфа" от тях, защото станишевци говорят по подобен начин, само когато са в опозиция. И недай бог, те отново да се доберат до властта...
Ако не можете да ме разберете, опитайте се да вникнете в текста на песента на Висоцки "Я не люблю" (Аз не обичам) - препосвещавам Ви я :-)

http://www.youtube.com/watch?v=CDK_kzOcoGQ
Цитиране
 
 
-2 #4 Антонов 2011-02-16 23:39
Метаморфозата, уважаема госпожо, много преди мен, още на 9.9.1989 г. извърши другарят Тодор Живков:
"...ако не се изходи от тоя...от тая база ние няма да стигнем до никъде, голема грешка ще направиме и затуй нашто ръководство, по-специално политбюро твърдо застана на тая позиция, че ние имаме работа с недоразвито общество, или ако взвмвм, да не се разпростирам, ако вземеме, социализъма е едно недоносче, ето това е самата истина, недоносче, решението вече мисля ще се публикува, не утре, а други ден ще се публикува...и очевидно демократизъма и гласноста ще взема широки размери...и много добри условия се създават сега за митингова демокрация...жалко, че аз сега не съм млад, да развея байрака на митинговата демокрация...но вече съм в годините и няма да ми стигнат силите..."

ПП Не е вярно, че "македончетата" се учат у нас безплатно - плащат като "англичанчета". Знам, имал съм студенти-"македончета". Много добри и умни деца.
Цитиране
 
 
-1 #3 звезделина милева 2011-02-16 15:01
Г-н Антонов,трябва да знаете,че не сте единствен,с висока степен на образованост.Вие сте различен с това,че се самооценявате и хвалотите.Към такива като Вас се отнасям с особено недоверие,особе но за начина,по който са получавали похвалите.Свидетел съм на метаморфозите им след "прехода".Така че нито мнението Ви ме засяга,нито червената точка.Ясен сте ми.Бъдете жив и здрав.
Цитиране
 
 
-1 #2 Антонов 2011-02-16 09:50
Браво, госпожо Милева! И аз признавам, че г-н Станишев е начетен, интелигентен, образован, мъдър. Такъв човек не е, не може и не трябва да бъде мразен. Друг е въпросът кой ли пък го мрази, аз лично, човек с докторска степен, с държавни ордени и отличия за трудова дейност по времето на "соца", не мога даже да си представя, как бих могъл да мразя подобна личност! (Още по-малко - как бих могъл да го обичам.)

Къде-къде по-лесно е да се стоварва вината за настоящия ни хал върху неначетения, неинтелигентен, необразован и немъдър български народ. Халал да му е (на народа, де!)

ПП По този случай Ви поздравявам с една точка. Червен цвят, натюрлих.
Цитиране
 
 
-5 #1 звезделина милева 2011-02-15 20:18
Не приветствам нито една омраза!Не разбирам защо трябва да се мрази Станищев,още повече,че всичко изнесено по адрес на правителството му се оказаха лъжи-иначе с факти щеше да бъде доказано.До сега такива факти не съм прочела.Да не говорим,че не може да става и дума да сравняваме днешните с него по начетеност ,интелигентност ,образованост и ум.Аз вярвам само на неопровержими доказателства!
,
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене