С тайно гласуване Станишев се престраши да подари на ГЕРБ неизбираем президент

Ивайло Калфин бе избран за кандидат за президент на левицата на 16 юли стана ясно от централата на „Позитано”. Калфин водел с 60 процента на Янаки Стоилов, но това са едни цифри, които се налага да ги обясня. 60 на сто гласа за Калфин са точно 72 гласа от Националния съвет на партията, което е и 72 гласа на верни на Станишев хора.

За Янаки Стоилов останали 35.

Да се спра на израза, че „Калфин води” – досега, откакто го познавам като член на левицата той води единствено Цветанка Калфин в живота, доведе и позорния договор за американските бази на българска територия – друго или другиго да е водил – не съм забелязала.

А като се отвори дума за базите – българинът става особено чувствителен, ако има нормална мозъчна дейност. Та Кални се огъна на пианистката с интереси в петрола Кондолиза Райс и сложи подпис на договора за базите без да е видял никой този договор – нито депутати от левицата, нито министри, нито който и да било от които трябва да знаят какво пише в договора!

За базите тепърва ще става дума, щом видният Калфин ще се бори за поста държавен глава. Тук ще цитирам само един документ от Комисията по отбрана от 23 ноември 2005 година, който разбулва до известна степен тази мистерия с базите. От мистерия – поради липса на нещо черно на бяло, този договор се превърна в позор за българския парламент и правителство, но темата заслужава отделна публикация.

Комисия по отбраната

23/11/2005

Проект за решение № 554-02-81 относно разполагането на американски военни бази на територията на Република България, внесен от Минчо Христов Куминев, Стела Димитрова Ангелова – Банкова и Владимир Първанов Кузов на 20 октомври 2005 година. На съвместно заседание, проведено на 23 ноември 2005 година, Комисията по отбрана и Комисията по външна политика разгледаха Проект за решение № 554-02-81 относно разполагането на американски военни бази на територията на Република България, внесен от Минчо Христов Куминев и група народни представители. В заседанието участваха заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова и представители на Министерството на външните работи.

Мотивите към проекта за решение бяха представени от Минчо Христов и Стела Банкова. Народният представител Минчо Христов заяви, че разполагането на американски военни бази пряко накърнява суверенитета на Република България върху част от нейната територия и могат да бъдат използвани за нападение срещу трети държави, в резултат на което България би могла да бъде поставена в ролята на съвоюваща страна и с това да бъдат предизвикани ответни удари по българската територия. Той, също така, посочи, че присъствието на американски военни бази в нашата страна засилват рисковете от терористични акции срещу български граждани, цивилни и военни обекти на наша територия. Според вносителите, използването на американските военни бази за военно обучение и подготовка на американски войски дава възможност за експериментиране и употреба на нови образци въоръжение и боеприпаси, в т.ч. и на такива с обеднен уран. Отбелязано бе, че намерението да бъдат разположени американски военни бази на българска територия не се споделя от огромната част от българските граждани, а отказът да бъде проведен референдум по този въпрос неглижира общественото мнение.

Народната представителка Стела Банкова отправи въпроси към представителите на двете министерства.

В последвалата дискусия взеха участие народните представители Илко Димитров, Константин Димитров, Ангел Найденов, Петър Берон, Красимир Каракачанов, Борислав Ноев, Станчо Тодоров, Асен Агов и Юнал Лютфи. Народните представители Петър Берон и Борислав Ноев подкрепиха проекта за решение на вносителите.

По повод изразените от някои народни представители притеснения за евентуално разполагане на ядрено оръжие във военните съоръжения, които са предмет на българо-американските преговори понастоящем, заместник министърът на отбраната г-жа Соня Янкулова обясни, че Република България е страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който е ратифициран, обнародван и влязъл в сила за нашата страна. Задължение на България е да спазва разпоредбите на този договор, които не допускат разполагането на ядрено оръжие на наша територия.

Във връзка с отправени въпроси относно резултатите от последния кръг на преговорите за военните съоръжения, комисията се обедини около становището, че при необходима степен на готовност ще бъдат поканени представители на министерствата на външните работи и на отбраната да информират за хода и съдържанието на преговорите.

Очертаха се следните аргументи против приемането на проекта за решение да не се допуска разполагането на американски военни бази на територията на Република България:

- Преговорният процес, в това число и по споразуменията , не е приключил. Предмет на обсъждане са типа на споразуменията, тяхното съдържание, статута на американските войски на наша територия и сътрудничеството в областта на отбраната между Република България и САЩ.

- Подчертано бе, че се водят двустранни преговори на основата на Декларацията на Народното събрание от 17 декември 2003 г., в съответствие с националните интереси на Република България, при спазване на българското законодателство, като се търсят взаимно приемливи решения.

- Уточнено бе, че не става въпрос за военни бази в класическия смисъл на думата, а за военни съоръжения и обекти, които ще се използват съвместно от двете страни, поради което на тяхното изграждане се гледа като принос в българо-американските отношения при гарантиране на сигурността и като възможност за по-гъвкава и бърза реакция в отговор на потенциални заплахи.

След обсъждането, проекта за решение № 554-02-81 относно разполагането на американски военни бази на територията на Република България, внесен от Минчо Христов Куминев и група народни представители на 20 октомври 2005 година, беше подложен на гласуване.

Резултатите от проведеното гласуване в двете комисии са, както следва:

Комисия по отбрана:

2 “за”, 8 “против” и 1 “въздържал се ”

Комисия по външна политика:

2“за”, 9 “против”, няма “въздържал се”.

Въз основа на проведената дискусия и резултатите от гласуването, Комисията по отбрана и Комисията по външна политика предлагат на Народното събрание да отхвърли проект за решение относно разполагането на американски военни бази на територията на Република България, №554-02-6, внесен от Минчо Христов Куминев и група народни представители.

23 ноември 2005 г

Но да се върна към днешния Таен избор на кандидат за президент на левицата. Погледнато реално, без значение бе кой точно ще е кандидатът за президент на левицата! От издигнатите кандидатури на: Ивайло Калфин, Янаки Стоилов, Георги Близнашки, Иво Атанасов и Стефан Василев, избираеми са: Костадин Паскалев и Миглена Плугчиева. Т. е. в съботния ден Станишев поднесе на тепсия /след неизбираемия кандидат на десницата Румен Христов – бел. Л. М./ и своя дар на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов – неизбираем кандидат за президент!

Партизанското чедо отново ни смая с недалновидността и глупостта си да разтакава съпартийците си месеци наред, да предлага внучката на Живков за кандидат на левицата за държавен глава, да симпатизира на Меглена Кунева, да пренебергва сегашният президент Георги Първанов до когото не отиде да си кажат и едно „Здрасти!” – да не говорим за някакъв разговор за предстоящия вот. Все пак колкото и да се опъва Сергей Станишев – два мандата президент изкара Георги Първанов, бивш лидер на социлистите.

Какво означава „с тайно гласуване” и защо се наложи

Тайно може Станишев да си прави бъдещото дете, тайно може да мечтае в лятните жеги да се върне, където съдбата му даде шанс, но изборът в БСП не трябваше да е таен!

Тайно от кого и тайно – защо? Дотам ли го докара, бе Сергей, – да си гласувате тайно и то за какво – за кандидат за президент, издигнат от левицата! Тайно за неизбираемият ви кандидат Калфин?!

Какво имаше да крие Дмитриевич Станишев – татко му навремето скрито участва в свалянето на Живков, но тук не става дума за вътрешнопартиен преврат, а за нещо далеч по-съществено. На пленума на БСП трябваше партията на социалистите да излъчи избираем кандидат, когото ще припознаят мнозина от избирателите, за да тръгне и се отлепи от дъното столетницата при евентуален успех.

Случи се точно обратното – БСП излъчи един бивш министър на външните работи, който даже не обелва и дума, макар и евродепутат в момента, за безобразията на приемника си Николай Младенов.

Ако един ден се пише Книга за история на българската дипломация на Младенов трябва да се отдели специална глава за това как НЕ ТРЯБВА да се води една дипломация.

В това отношение Калфин и Станишев си приличат – мълчат когато трябва да говорят и не обръщат внимание на десетките гафове, които генерира ГЕРБ с управлението си.

В мандата на управление на правителството на Борисов не се налага опозицията да търси поводи за критика на власт имащите – не се налага и опозицията да води предизборна кампания. С всеки изминал ден ГЕРБ работи против себе си и в интерес на опозицията, но от другата страна трябва да има лидери, които трябва да обърнат удара срещу управляващите.

За БСП и Станишев такава перспектива не се забелязва на хоризонта. На Станишев му дай да вади теми с изтекъл срок на актуалност и внимателно да разкритикува Борисов, за да не би да го засегне и обиди!

Много лидерско е!

Нищо не става от столетницата, докато провалилия се два пъти лидер Сергей Дмитриевич Станишев се е сраснал с лидерското столче. НИ –ЩО!

Партията бавно и сигурно се топи и ако досега някой се е вслушвал в думите на Дмитриевич, то повечето симпатизанти и членове на социалистическата партия даже вече не му обръщат внимание!

Българинът е особена порода – обединява се когато загуби нещо. В партията Станишева два пъти губиха, а какво стана: Сергей се обедини със себе си, за да се бетонира на лидерския пост! Мъжествено е – дума да няма, както няма и кой да запретне ръкави на „Позитано” и да му отвори на Дмитриевич вратата! Защото както се оплете кошницата Сергей в Националния съвет на партията да има свое си мнозинство – защо тогава да не им предложи неизбираем кандидат за президент, като е сигурно, че ще го изберат?

Не може да се мине зад гърба на живота – казваше един герой на Йордан Радичков, Давидко.

 

Коментари 

 
0 #1 с мръсен потник 2011-07-17 15:35
Незабравимият Аркадий Райкин казваше:"Аз съм прост човек и затова ще говоря със стихове". И аз съм прост човек,та ще говоря със цифри...Да разгледаме "финасовия рейтинг" на БСП през годините на нейното управление (даренията, получени в касичката на партията от физически и юридически лица), като за 100% приемем сумата от дарения, получени през изпълнената със светли надежди 2006 година (1280000 лева) И тъй:
2006 г. -> 100%
2007 г. -> 301% (надеждите стават още по-светли!)
2008 г. -> 75% (суматоха в редиците на станишевци)
2009 г. -> 93% (лек напън по време на изборите)
2010 г. -> 29% (без коментар)
Но нека внесем бодрост в редиците на станишевци с песента "Money, money, money!" в изпълнение на любимата Лейза Манелли:
"Money makes the world go round
The world go round, the world go round
Money makes the world go round
It makes the world go round
Money, money, money, money..."
http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене