Оглупяване пред блясъка на властта

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ започвала проверка на медийния пазар, която да покаже дали медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски, който притежава 80 процента от мрежата за разпространение на печатни издания, две телевизии и десетки електронни и книжни издания, е монополист!?

Как се бори медиен монопол? – Чрез съда, чрез уведомяване на Комисията за защита на конкуренцията... Но чрез разходки до кабинета на премиера – не бях чувала.

Да не отварям дума, че в Наказателния кодекс депутатите от безброй демократични парламенти така и не внесоха кой знае какви наказателни текстове за санкции при наличие на монопол и нарушаване на конкуренцията!

На 9 август „свободните” медии: в. „Галерия” и „България днес” отидоха на крака при така нареченият ни министър-председател Бойко Борисов, където му обяснили за монополизма на Делян Пеевски и неговата майка – Ирен Кръстева в медиите и фирмите разпространителки на издания. Дачков, Патрашкова и Недялков разкрили на премиера, че дуото Пеевски-Кръстева купувало медии с държавни пари, тъй като паричният поток идвал от Корпоративна банка, а там били 70 на сто от парите на държавата!

И, внимание: Борисов им признал, че от тях научава за тази ситуация?!

Но ги приел - те се отъркали о Неговото „величие”! Отцедете поредните капки безгръбначно въодушевление и ги отнесете в колба при някои от светите мощи в Созопол!

Да не знаеш чии са 80 на сто от медиите в държавата, която управляваш вече две години е все едно да не си с всичкия си, да не помниш собственото си име, или...

Или...

Да не знаеш къде държавата държи по-голяма част от парите си – това даже не е и абсурдно!

Какво се разигра на 9 август - комедия на режима, или опит за Шекспиров прочит на свободата на достъпа до властта?

Иска ли да бъде ефикасен един политик – то той трябва да се лиши от етичните си ценности. Правило, което осигурява дълголетие във властта, колкото и недъгаво, идиотско и уродливо да е за идеалистите на настоящето.

Да се цензурира, да се скопява духът в едно общество, да се принуждават наглед нормални люде да пелтечат едни и същи тъпи лозунги – това не ви ли напомня на полузабравено, прокомунистическо торнадо, във вихъра на което по кравешки мучат разни медии напоследък?

Започна трето десетилетие на медийно тъкане на лицемерни, възхваляващи дитирамби за властимащите – независимо кои са в момента на манежа. Фаворизиране на посредствеността, тиражиране на добре премисленото лъжливо поведение, гилотиниране на простодушното хуманно съчувствие, толерантност, доверие и разбиране – това е новият път, по който пуснаха властимащите като в разрешена Ниша да минат медии и работещите в тях, за да пропуснат меркантилния мутренско-бакалски манталитет на самите тях, на управниците.

Стихия, подхранваща енергията на деструктивни клоунади на псевдополитици, белязани с различна партийна окраска.

Да сте чули журналист от „Вашингтон пост” да ходи при Обама, за да му снася сведения по собствеността на едни или други медии?

Да сте видели в новинарския световен обмен репортери или собственици на медии да плуват в собственото си въодушевление когато искат среща със Саркози, Меркел или Берлускони, за да недоволстват от създадения от държавната власт медиен монопол?

Къде точно е Свободата на словото в отпечатаното и тиражирано недоволство коя от чиновничките на властимащите ще се жертва за съпруга на Николай Младенов? Къде е тази Свобода в информациите за Бойко Борисов, бъдещия кум на външния министър и как ще му подари телевизор, за това, че сключва брак?

Ами не ги четете, не ги пишете тези глупости, защото темите на българите са: оцеляване в мизерията, безработицата, неизплатените от Дянков задължения и ДДС към фирми, невъзможността да се лекуваш, ако щете и изоставените на произвола на съдбата български моряци в Гърция – и прочие, и прочие...

Възможно ли е да се живее сред толкова глупост, зловещ цинизъм и предрешена безпомощност на Истината пред властовия натиск да проституира, за да оцелява?

Да Я разпънем, за да й се молим на тази Истина... По християнски е!

Медии отишли при Властта и там били приети със сериозната физиономия на средно проспериращ погребален агент, жонглиращ с безчестие и интелектуална немощ...

Изтрийте немирната сълза!

Кое е за предпочитане – да отидеш при Арменския поп, или да изкопаеш дупка и си кажеш всичко над купчината пръст?

Медии отишли при Властта...

Властта, която вечер си ляга с тленните останки на елиминираните опоненти, вечно незадоволена от малкия им брой...

Каква Свобода на словото – тя, свободата настъпвала, когато Освободените започвали да си плащат робството да са свободни!

А що се отнася до Властта, когато тя плаща свободата за венцехвалебствията в медиите – то там робството е двойно – и към Властта да си й роб, и към Разрешената свобода да си Четвърта власт на управниците!

Неповторимият Нинус Несторович казваше: „Където и да отидеш в родината – все си на местопрестъплението!”

Честито!

 

Коментари 

 
+3 #3 Недялко Шаллиев 2011-08-12 17:32
Госпожо Манолова, като гледах пресконференцят а на тези трима "изявени жулналисти", имах чувството, че се опитваха да внушават на оцеляващите, че "Ние всички сме щастливи, стига само да го знаехме!", защото те таман го научили, и то лично, не от кого да е, а от самия г-н Б.Б (в неговия ресор са : магистрали, строежи, престъпност, законност, откривания, ленторязания... и разбира се - журналистиката) . Срамна, манипулативна и безгръбначна работа!
Цитиране
 
 
+3 #2 *** 2011-08-12 12:35
"Ние, в Америка получихме три безценни дара - свобода на словото, свобода на съвестта и благоразумието, което ни възпира да се ползваме от тях"

Марк Твен
Цитиране
 
 
+3 #1 D 2011-08-12 06:45
ТОЧНО ТАКА! БРАВО!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене