За глобата на Станишев е ясно, а за Дянков?

Най-после лъсна една от причините защо Сергей Станишев издигна неизбираем кандидат за президент и човек, който освен, че има доста трески за дялане, не е член на БСП.

Лидерът на БСП бе обвиняем за това, че в качеството си на министър-председател бе загубил 7 доклада, които съдържат държавна тайна. В началото на ноември 2009 година Главният прокурор поиска имунитета на Сергей Станишев и той сам се отказа от него. По време на разследването, което продължи близо две години бяха разпитвани още бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и Алексей Петров.

За изгубени три доклада на ДАНС, два на МВР, един на военния министър и един на НАТО, в които има държавна тайна Сергей Станишев можеше да получи най-много 2 години затвор или пробация.

В крайна сметка Станишев получи...глоба, а задаващата се предизборна кампания за държавен глава той веднага използва, за да изтъкне, че точно предизборно му е била наложена въпросната глоба!

Няма друга държава, в която един партиен лидер постъпва на работа като министър-председател за първи път и същият да затрие не един, не два, а цели седем доклада, съдържащи държавна тайна и това да се мине с някаква глоба!

„Това е много малък фактор в политическия живот” – така определи загубването на седемте секретни доклада Станишев, което той подкрепи с твърдение, че „работил за интересите на държавата”!

Явно в рамките на ЕС се оформя някакъв роден феномен за високопоставено отношение към секретните документи, съдържащи държавна тайна, феномен, с който спецслужбите на Обединена Европа ще се наложи тепърва да преглъщат – как, това ще си е техен проблем!

Към „изумителното” решение на прокуратурата за загубените доклади от Станишев ще припомня и един друг случай, който също би обяснил защо социалистическият лидер мина метър в този скандал: това е прегрешението на вицепремиера Симеон Дянков, който също бе разследван да изнасяне на класифицирана информация и издаване на държавна тайна!

Точно преди година прокуратурата образува проверка „срещу неизвестен извършител” и по тази проверка бе разпитан всъщност „известният” извършител – самият Симеон Дянков!

Обвинението поиска експертиза да докаже дали изнесената информация е секретна или не. И ако е секретна, разследването вече щеше да бъде персонално срещу министъра на финансите Симеон Дянков.

Проверката в Софийската градска прокуратура беше образувана когато финансовият министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна изнесе данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Това е споразумението, с което пари от фискалния резерв бяха налети в българска частна банка.

В момента щом започна проверката, стана ясно, че въпросната информация се отнася за финансови отношения между частна и държавна банка, за които се е знаело само в Министерство на финансите.

От БСП смятаха, че Дянков е изнесъл класифицирана информация с оповестяването на споразумение между МФ и БНБ, което позволило част от фискалния резерв да се депозира в търговски банки. Целта е била стабилизация на банковата система. Тогава Дянков обяви, че договорът е декласифициран. След време обаче същият договор се появи в секретното деловодство на парламента!

Разследването по случая започна след актуален въпрос в парламента от бившия финансов министър Пламен Орешарски, сега депутат от БСП. В отговора си Дянков огласи споразумението, а прокурорската проверка по случая установи, че преди това Дянков е разсекретил един документ от преписката за споразумението - предложението на Орешарски за сключването му.

След парламентарния контрол обаче, докато е замествал премиера Бойко Борисов на едно от заседанията на кабинета, по предложение на Дянков е декласифицирано и решението на кабинета "Станишев" за подписване на споразумението с БНБ, предаде Дарик.

Управителят на БНБ Иван Искров също бе разпитан по делото и е съобщил, че договорът с кабинета “Станишев“ все още е секретен.

От своя страна от прокуратурата коментираха, че не е възможно с декласифицирането на отделни документи, да бъде свален грифът от цялата секретна преписка, защото в основата на класифицирането й стои грифът върху самото споразумение с БНБ. Той обаче може да се свали само с общо решение на БНБ и Министерския съвет.

Не се предвижда към момента да бъде повдигнато обвинение срещу вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за разгласяване на класифицирана информация. Това заяви говорителят на градската прокуратура Маргарита Немска, цитирана от БТА на 1 октомври 2010 година.

По думите й Дянков дори не бил свидетел по досъдебното производство. Немска допълни, че до момента са разпитани само 15 свидетели, като сред тях не е вицепремиерът.

Немска допълни: „Бъдещи несигурни събития прокуратурата не коментира”.

Самият премиер Бойко Борисов тогава се изказа твърде витиевато, в смисъл – „ще се види кои са виновниците Дянков да е виновен”!

„Ако е нарушил, той ще си понесе своята отговорност, след като прокуратурата се произнесе. Ако обаче се върви в тази посока, трябва да се види кои са подстрекателите и по-точно той казал ли е истината, да видим ако е нарушил нещо, какво е нарушил, и кои са виновниците това да го има. Надявам се на абсолютно обективната работа на прокуратурата и както виждате, по никакъв начин не се месим дали е действащ, бивш или какъвто и да е министър или вицепремиер”, добави Борисов.

В крайна сметка стана ясно, че най-много Дянков да отнесе глоба за „бъбривостта си”...

Тогава защо Станишев да бъде вкаран в съда и осъден?

Въпросът е: в тази държава някой счита ли „огласяването на държавна тайна и изнасянето на класифицирана информация” за престъпление?

Явно – не, щом се налагат само глоби и сериозността на казуса предполага ненаказуемост.

Историята с нарушенията и огласяването на държавна тайна предполага много версии - това тук е една от тях.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене