Алексей Петров? Няма място за спокойствие – изненадите до вота предстоят... май

Рядко едно сутрешно интервю е в състояние да промени на 180 градуса дадена нагласа, както това се случи на 8 септември от студиото на „Здравей, България!”, когато водещият Евгени Генчев разговаря с кандидата за президент Алексей Петров.

На 7 септември същият този кандидат участва в една беззъба пресконференция, афиширана ненужно като „взривоопасна” и едва ли не бе на път да положи основите на един фалстарт на предизборната си кампания, НО…

В студиото на „Здравей, България!” същият Алексей Петров бе променен, не се задъхваше на всяка дума, бе видимо по-спокоен и уверен, което навежда на мисълта, че след такава промяна за 24 часа, от този кандидат може да се очакват изненади до деня на вота.

От студиото на водещия Евгени Генчев Алексей Петров съобщи далеч по-взривоопасни факти, от колкото се очакваше 24 часа по-рано, на пресконференцията.

Не твърдя, че Петров каза само истини, тъй като темите бяха от сферата на класифицираната информация и касаят теми от националната сигурност, но нещата, които бившият служител в ДАНС съобщи, открехнаха завесата на доста добре пазени тайни.

Не бива да пренебрегваме и обстоятелството, че с един определено добре подготвен и вещ в материята водещ, какъвто очевидно е Евгени Генчев, няма друг начин за отговори освен сериозния подход, даже когато се налага да се съобщават полуистини…

Каква бе тази рязка промяна, която видяхме и чухме от Алексей Петров в студиото на „Здравей, България!” – дали станахме свидетели на освобождаване от сценична треска на бившата барета, или предстои Петров тепърва да изправя на нокти някои от опонентите си, като поднася на час по лъжичка нелицеприятни факти от дълбоко крити тайни?

Определено предстоят изненади и не съм сигурна засега кога ще е кулминацията им в предстоящата предизборна кампания.

Ясно е, че Алексей Петров няма друга алтернатива освен да се „противопостави” на опонентите си и техните партийни лидери с открехване на секрети от битието му в ДАНС.

Липсите на агресия и употребата на клишета в изказа очевидно ще му бъдат в помощ в това начинание, а за гостуването му при водещия Евгени Генчев може да се каже, че то може да се приеме като един определено по-добър старт, макар и на втори дубъл след провала на „взривоопасната” му пресконференция 24 чака по-рано.

За разлика от някои рутинирани в годините водещи, които често разчитат на името си, Генчев все повече налага впечатлението, че не присъства формално на разговорите в студиото на „Здравей, България!”, той не стои отстрани, а участва активно в диалога, стараейки се да провокира събеседника си към по-големи откровения, като създава на събеседника си добър комфорт и усещане за задълбочено познаване на материята.

За разлика от двойки водещи в други телевизии, или водещи, които разчитат на собствената си суетна арогантност и не винаги приятна изненада от въпроси в упор към госта – Генчев последователно и неусетно предразполага всеки свой гост към искрено поведение и стойностни отговори – доколкото това е възможно на отсрещната страна.

Подобни попадения често се наблюдават и при Жени Марчева в БНТ, Виктор Николаев и А. Цолова – но не винаги, тъй като всяка медия има свои специфични изисквания за поведение на водещите.

Предаванията на живо в телевизиите са трудни с обстоятелството, че водещият не може да си позволи лукса да се отпусне или разсее в студиото. Ето защо е чудесно, когато това се превръща в постоянно поведение и така държи зрителската аудитория в напрежение.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене