Защо никой не смее да подготвя премиера за срещи с чужденци!

Повече от две години продължава безхаберието на Протокола към Министерския съвет в работата по подготовка на премиера за срещи с представители на чужди държави. Поредният случай на поредица от гафове беше откриването на новата въздушна линия на катарските авиолинии в края на миналата седмица...

При посрещането на представителя на чуждите авиолинии от емирство Катар, за кой ли път се наслушахме на дузина тъпи шеги от страна на премиера, които някак не се вписват в официалната церемония на подобен вид събитие...

На 14 септември, на летище „София” самолет на Катар Еъруейс беше посрещнат с воден салют, а премиерът Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски бяха строени в редичка, за да стиснат ръка на гостите. Още в първите минути на посрещането Борисов не пропусна да демонстрира „чувството си” за хумор, като подчерта, че линията с Катар била договорена по време на неговото посещение в емирство Катар и се „родила” между един бас и една шега?!?

След това „уточнение” премиерът Борисов коментира, че все още няма директни линии от София до Белград, Загреб и Скопие, които са важни дестинации за просперитета на Балканите, но побърза да допълни, че се надява катарските авиолинии да си партнират с българските за осъществяването на тези дестинации.

Най-добрите идват при най-добрите” – така премиерът Бойко Борисов коментира новата въздушна линия, въпреки че след закриването на националния превозвач „Балкан” българските авиолинии изпаднаха в тежка криза и последният скандал с руските туристи и авиокомпанията “България Ер“ показа, че все още не са излезли от нея!

Неизвестно по каква причина и във връзка с какво точно, Борисов изтъкна пред гостите от Катар, че ремонтираме военното летище в Балчик и предстоят ремонти на двете летища в Пловдив и Варна.

Неизвестно по каква причина на летището бе и българският министър на външните работи Николай Младенов, тъй като посещението на Борисов в емирство Катар преди година и половина бе пълен провал от дипломатическа гледна точка, а в момента България и Румъния имат общ посланик на емирството, който се намира в Букурещ!

За разлика от изявлението на премиера за баса и шегата, изпълнителният директор на Катар Еъруейс Акбар Албакер отбеляза, че София ще е важно допълнение в дестинациите на катарската авиокомпания не само за ваканции и туризъм, но и за бизнес. Явно казаното в движение предложение за помощ за осъществяване на дестинации с други балкански столици, не влиза в интереса на Катарските авиолинии, засега, или ако те имат подобно намерение, то те ще открият подобни дестинации, за да имат повече възможности на Балканите, а не защото България не ги е изградила!

От шеги до скука и любопитство към подаръка на Катарските авиолинии показваше непринудено Борисов, гафове в поведението му при посрещането на чуждестранните гости  и начина, по който разглеждаше подаръка си, малко козленце - моменти, които фотолентата запечата - вижте по-долу досадата на премиера...

Кое точно бе басът и кое шегата от посещението на Борисов в емирство Катар, така и не стана ясно. Ето какво се случи по време на това злополучно посещение:

„Истинска чест за нашата делегация е да бъдем в Катар – каза българският премиер на своите домакини. -  Отнасяме се с голямо уважение към нашите традиции като държави и култури... Като държава член на Европейския съюз и НАТО поддържаме изключително близки отношения с Арабския свят. Имаме общи приятели...” С тези думи, се обърна към своя домакин по време на своето официално посещение от 22 март 2010 година премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Катар, шейх Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" в Катар тогава.

Ще направя едно малко уточнение: известно е, че Ал Тани е една от най-богатите фамилии в държавата Катар и по време на управлението на неговата фамилия, държавата Катар става много богата и просперираща.

Катар, въпреки че е една от най-бедните на водни ресурси страна в света, е същевременно и една от най-богатите страни по доход на глава от населението. През 1949 г. започва добивът на нефт в Катар, което променя радикално стандарта на живот в дотогава бедната арабска страна. Тя става член на ОПЕК.

Особено перспективен за икономиката на държавата е газодобивът. След Русия, Катар е втората страна в света по запаси на природен газ. Същевременно емирството е крупен износител на природен газ, трети в света след Русия и Иран...

По време на посещението на премиера Борисов в емирство Катар стана дипломатически скандал – току що пристигнал и говорил вече с журналисти, Борисов трябваше да научи, че емирът на Катар НЯМА да го приеме, въпреки че срещата бе планирана в програмата на официалното му посещение!

Скандалът бе замаскиран с дилетантските еднолични обяснения на премиера пред журналисти в столицата Доха, че нивото на визатата е било "премиер с премиер”, като било прибавено, че утре - т. е. днес, „... и емирът, и принцът на Кувейт, и министър-председателят ще ни приеме".

Никой не коментира дали е спазена йерархия в срещите на Борисов в Катар „премиер-премиер”, а още по-малко пък стоеше на дневен ред въпросът как българският министър-председател ще бъде приет в Кувейт и от емира, и от принца и от министър-председателя в тази държава, където след Катар започна официална визита на Бойко Борисов.

Налага се да припомня, че Техни Височества емирът на държавата Катар и съпругата му, шейха Моза пристигнаха в София година преди Борисов да отлети за Катар, и то по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Това бе първо посещение на държавния глава на Катар в нашата страна. По време на това гостуване, президентът разговаря на “четири очи” с шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани, след което се проведоха пленарните разговори на двете официални делегации.

Тогава бе обсъдена за първи път възможността за изграждане на терминал за втечнен газ, който да обслужва не само България, но и други европейски страни. Българският президент акцентира върху намеренията на нашата страна за работа по крупни европейски енергийни проекти и в частност, изграждането на втора атомна централа.

Та по време на гостуването на официалните лица от Катар, президентът бе представил кмета на София тогава, Бойко Борисов на своите височайши гости, нещо, което съветниците на вече премиера Борисов премълчаха.

Пренебрегвайки постигнатото от президента Първанов, хората на Борисов съобщиха още докато той бе в емирството, че министър-председателят и българската делегация са поискали от Катар изнася втечнен газ за нашата страна. Нито дума за това, че поисканото би било продължение на вече постигнати договорености и на разговорите, които бе имал преди година българският държавен глава, когато за първи път е била поставена тази идея.

Каква бе изненадата, когато в рамките на официалното посещение на Борисов в емирство Катар, един от важните за България въпроси, а именно – доставката на втечнен природен газ от арабската държава – не получи конкретен отговор. Официално, на българите бе обяснено, че страната ни е в списъка на Катар, но до една-две години едва ли ще се осъществи подобен транзит на синьо гориво. Тук ще припомня още, че с авторитетната помощ на емира на Катар преди няколко години, петте медицински сестри бяха освободени от либийски затвор. Т. е. налице бе добронамереност,  която емирът на тази държава вече определено бе показал и то в деликатен и труден за страната ни момент.

В случая с катарското посещение на премиера Бойко Борисов нагледно бе даден урок за много неща. Въпросът е дали от българска страна това бе разчетено правилно.

Друг въпрос е, и кой насади на пачи яйца Борисов – да отиде на официално посещение в друга държава и планирана среща с високопоставен домакин там – да не се състои.

В рамките на едно добре подготвено официално посещение, отсрещната страна винаги проучва и се информира за обстановката в държавата, от която идва делегацията. Явно домакините от Катар бяха узнали за търканията между премиера и държавния глава, защото в мига, в който Борисов обяви като своя заслуга, че ще се внася газ от Катар, домакините промениха поведението си, което, въпреки усилията на близките до премиера служители не остана незабелязано.

Политиката е поле, на което всеки трябва да работи за просперитета на държавата. Кой започва и кой продължава дадено дело – това не се мери на кантар, тъй като не показва добър тон, но явно вече две години няма кой да го разясни на Бойко Борисов.

По време на посещението си в Катар Бойко Борисов бе намекнал на своите домакини, че работи, за да се намали руската зависимост от енергийни ресурси! Това бе вторият гаф на премиера, тъй като на следващия ден след неговото отпътуване, започна работната визита на премиера и външен министър на Катар, шейх Хамад Бен Джасем ал Тани с руския министър-председател Владимир Путин, по време на която предстоеше да обсъдят инвестиционното взаимодействие между двете страни, в частност, в сферата на енергетиката, както и създаването на съвместни фондове и консорциуми, предаде РИА Новости.

Не зная за какъв бас и каква шега говори Борисов на посрещането на първия полет на катарските авиолинии, но една малка държава като емирство Катар ни показа и даде урок по дипломатическа етика, като отложи вече договорена среща в официалната програма на българския премиер и остави без отговор вече договаряни инвестиционни проекти...

Ето защо задавам въпроса: трябваше ли премиерът Борисов да се шегува и пуска закачки пред катарските си гости на 14 септември 2011 г., след като година и половина по-рано официалното му посещение бе съпроводено със скандал?

Няма ли кой да готви премиера преди подобни събития и за „озаптява” неговия устрем да се прави на оригинален пред представители на чужда държава?

Но като знаем в чии ръце е родната дипломация – въпросите стават излишни...

 

Коментари 

 
0 #2 електорат 2011-10-05 10:28
Гафовете станаха прекалено много. За съжаление са за сметка на нашия имидж. Все пак има задължителен церемониал и протокол, които са задължителни. Но за кои?
Цитиране
 
 
+1 #1 Звезделина Милева 2011-09-19 17:44
Поздравления за удачната статия.Човек,когато е на висок държавен пост,не трябва нито за миг да забравя (нито у дома,нито в чужбина) ,че представя не себе си ,а държавата България и народа и.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене