Да не чакаме цял месец решението на ВАС за Янева, то е ясно още от сега!

До месец се очаква Върховният административен съд /ВАС/ да се произнесе дали Висшият съдебен съвет /ВСС/ е спазил изискванията на закона при избора на близката семейната приятелка на МВР шефа Цветан Цветанов, Владимира Янева, за председател на Софийския градски съд. Да не чакаме цял месец решението на ВАС за Янева, то е ясно още отсега!

Делото във ВАС бе образувано по жалба от конкурентката на Янева в конкурса – Величка Цанова, гласовете за която някак необяснимо намаляха между първото и второто гласуване.

В жалбата си до ВАС съдия Цанова отбелязва, че Владимира Янева-Манолева е била избрана от ВСС за председател на едно от най-големите и важни съдилища в страната, без съветът да обсъди дали тя действително отговаря на приетите критерии за председател на съд!

Известно е, че ВАС се оглавява от един друг одобрен човек от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов – председателя Георги Колев, което прави абсолютно без смислено чакането за излизане на Решение от ВАС за назначението на Владимира Янева-Манолева.

Единият – одобрен, другата – семейна приятелка  на вицепремиера и вътрешен министър Цветанов – познайте какво ще е решението за председателя на Софийския градски съд – съдия Янева-Манолева!

Ще припомня, че избор на председателя на ВАС Георги Колев нямаше, тъй като 17 души от Висшия съдебен съвет /ВСС/, с подписите си под предложение за избора му де факто го избраха на високия пост.

Завършил право в Симеоново, Колев работи две години като следовател, четири години в Софийска районна прокуратура – две от които като заместник на добилия печална известност прокурор Славчо Кържев. Кариерата му тръгва нагоре според магистрати, след като неговият ловен другар Антон Станков става правосъден министър...

Прави впечатление, че при Георги Колев случайни приятели няма в обкръжението му: като се започне с с шефа на ГДБОП Станимир Флоров, с вътрешния министър Цветан Цветанов и се стигне до депутата от ДПС Делян Пеевски.

С този „силен” старт Колев бе избран с минимума от 13 гласа за високия пост и то след като бе ясно, че ще оглави ВАС, без да има и един ден стаж като административен съдия!

Около избора му стана известен фактът, че група от ВСС се бе срещнала с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да съгласува кандидатурата за председател на ВАС!

Съществуват пародии на несъществуващи неща – за нас това са някои съдилища. За Европа – също.

Председателят на ВАС Георги Колев се прочу и с интервюто си във в. „Труд” заявява, че Янева не е в конфликт на интереси по делото “Софийски имоти“, въпреки че стана известно, че последната е закупила от общинското дружество два имота на занижени цени и след това е приела да бъде докладчик по делото срещу изпълнителния му директор Тошко Добрев.

„Дали Янева е в конфликт на интереси по това дело, ще кажат компетентните органи. Аз мога да се ангажирам само с личното си мнение. Какво е “Софийски имоти”? Една общинска фирма. По същата логика, както се твърди, понеже имало сделка между родител на Янева, в която тя е само пълномощник” – обясни Колев за другата приятелка на министър Цветанов...

Нищо случайно под слънцето...

В понеделник, на 19 септември адвокатът на жалбоподателката съдия Величка Цанова – известната Ина Лулчева коментира, че изобщо не е ясно с какви точно мотиви Янева е назначена на поста. Назначението й на ключовия пост предизвика сериозни сътресения в магистратурата и доведе до две оставки във ВСС, след което последваха отпуск по болест на Владимира Янева, завръщане и доста арогантно интервю против Главния инспектор Анна Караиванова и поемане на поста председател на СГС като че ли нищо не се е случило.

Ще припомня тук, че Съюзът на съдиите в България поиска ВСС да се саморазпусне, тъй като нанася непоправими щети на имиджа на съдебната власт с безпринципната си и компрометирана кадрова политика.

Интересно е да се знае, че пред ВАС Янева е представлявана от адвокат Румен Еленски, който се появи напоследък като защитник на лидера на ДПС Ахмед Доган по делото за конфликт на интереси за консултантския му хонорар за хидровъзел "Цанков камък"!

След всичко казано дотук пак ще попитам: има ли смисъл да се чака цял месец ВАС да излезе с Решение за казуса с назначението на Янева-Манолева след като друг приятел на нейния семеен приятел Цветан Цветанов оглавява стози съд?

Още на 13 декември 2010 година сайтът „Хроники” предупреди, че Цветанов е предприел офанзива за да сложи ръка на важни съдилища. Така негов доверен човек – Георги Колев оглави ВАС - ключовата за всяка власт институция, която се произнася по актовете на изпълнителната власт, решения за избори, концесии, обществени поръчки.

Е как си представяте, уважаеми читатели, жалба, против управляващата ГЕРБ да мине в този съд?

Другият ключов съд – Софийския градски съд, оглави съпругата на много близък до Цветанов приятел, добилият покрай скандалите със съпругата си Владимира Янева-Манолева печална известност – Илия Манолев!

Няма начин съдът, оглавен от единия доверен на вътрешния министър човек да излезе с решение против семейната приятелка на вътрешния министър!

Съотношението на силите не е правено от естети – твърди мъдрият Лец.

Ще дойде време и ще кажем: следите на много престъпления водят към бъдещето.

Е, и?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене