Познай какво ще гръмне утре

Взрив и отказ от суверенитет – какво по-показателно от това в предизборната кампания?

Късно вечерта на 13 октомври силен взрив заложен при лявата предна гума на служебния автомобил на журналиста Сашо Диков гръмна и от колата му останаха жалки останки. Най-доброто в този случай е, че няма жертви, нито от минувачи, нито от Диков или дъщеря му, които ползват колата.

Министърът на вътрешните работи, понастоящем в отпуск заради предстоящите избори и водената от него предизборна кампания на управляващите, Цветан Цветанов коментира така случилото се: „Намираме се в предизборна кампания и това, според някой лица, може да е полезен инструментариум в тази кампания.”

„Винаги преди избори е било така” - повтори отличникът на предизборната кампания на ГЕРБ, Росен Плевнелиев. Това прозвуча най-малкото странно, тъй като самият кандидат за президент Плевнелиев твърдеше доскоро, че в последните 20 години не е бил в България.

Прозвуча странно и поради факта, че аз лично не си спомням преди избори да са гърмели офиси на политически опоненти, /РЗС и ДСБ/, не си спомням да е поставян взрив във вестник, не си помням да е залаган взрив в опозиционна на властта телевизия, каквато е САКТ, а автомобилът на един от ръководителите й също да е взривяван!

Но, както е казал народът – Език мой – враг – мой..

""Всички знаем" кои стоят зад взрива обяви премиерът Борисов.

Ако той знае, да го разпитат разследващите и да им каже - това поне е редът.

Аз лично не знам кой взриви колата на Сашо Диков, това означава, че аз не съм от тези всички на Борисов.

В случай, че се окаже, че Борисов не знае кой е взривил колата на журналиста - то нека да се наясно, че говори на вересия и се прави на интересен.

"Просто не им издържат нервите. Като дойдат еврокомисари, като дойдат хора, които хвалят правителството.. и то не е за хвалбата. Те хвалят народа", коментира Борисов в петък сутринта.

Това тревожи премиера – не взрива, не обстановката преди изборите, а какво ще си кажат еврокомисарите! Явно на Борисов са му по-скъпи еврокомисарите, дошли да му направят предизборна реклама с изнесеното си заседание на Европейската народна партия!

А че това е нарушение на равнопоставеността на участващите в изборите партии – Борисов изобщо не го интересува. Сянката му Цветанов – още по-малко...

Европейската комисия очаква следствието за взрива от тази нощ в София, при който бе унищожен автомобилът на журналиста Сашо Диков, да установи извършителите. Това заяви говорителят на комисията Пиа Хансен, цитирана от БТА, на пресконференция днес.

Видяхме репортажите, но не знаем обстоятелствата зад това събитие, заяви Хансен. Вярваме, че властите ще положат всички необходими усилия за разкриването на извършителите, добави тя.

Говорителката на ЕК Пиа Хансен опроверга твърденията, че взривът е свързан с визитата на Барозу. "Няма доказателства, че има връзка между посещението на председателя и събитията в София", настоя тя. Нападението срещу Диков бе осъдено и от Медийната организация за Югоизточна Европа /SEEMO/, която призова органите на реда да открият извършителите.

В комюнике генералният й секретар Оливер Вуйович напомни на българските власти, че един подобен случай все още е неразрешен – бомбата пред офиса на опозиционния вестник "Галерия", която избухна през февруари. "Все още чакаме да видим отговорник за (експлозията пред изданието). В демократична страна журналистите и медиите трябва да могат да работят, без да се страхуват", изтъкна Вуйович, цитиран в публикация на БГНЕС.

Някои смятат това за полезно – по-перфиден цинизъм не съм чувала от устата на високопоставен от партията си държавен чиновник!

Килограм взривно вещество, заложено при предната лява гума – това ли МВР-министърът Цветанов цитира като полезно?

„Взривът е бил зверски. Ако е имало човек вътре, е щял да бъде убит. По страшното е, че ако е имало случайно минаващи хора в радиус от 2-3 метра, те едва ли са щели да останат живи”. Така журналистът Сашо Диков коментира експлозията в телевизионен ефир, която в четвъртък вечерта отнесе предната част на колата му, паркирана пред блока, в който живее.

В деня преди взрива

сутринта автомобила е карала дъщеря му Петя. По-късно той го взема и се прибира около 18.00-18.30 часа. Малко преди 22.00 часа се чува адски тътен. Поглежда през прозореца и вижда огромно кълбо дим около колата си. Експлозията чупи прозорците на съседни къщи и на апартаментите до 2-3 етаж на жилищния блок.

Полицията предполага, че не са използвани модерни начини за взривяването, като дистанционни и мобилни телефони.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

„Не съм заплашван” заяви самия Сашо Диков и даде пример в другите взривове срещу журналисти и редакции, които до този момент изобщо не са разкрити.

Кой е луд да се самоидентифицира със заплахи, след като се готви взривяване – няма такива.

По-точното предположение за случилото се е, сплашване, но сплашване и предупреждение не се прави от опозицията, а по-скоро от партийци, които искат да спечелят на всяка цена изборите.

Взривът на автомобила на журналиста Сашо Диков може да е направен с експлозиви от рудник Челопеч.

Това предположение изразяват екоактивисти от „Коалиция за устойчиво развитие" в съобщение, изпратено до медиите.

Каква е причината за коренното преобръщане на изявлението едва ли ще научим някога. Това ще остане неразкрито така, както неразкрити стоят убийства, отвличания, взривове и контрабанда.

По повод поредната експлозия, вътрешният министър Цветан Цветанов декларира, че ще бъдат задържани и разкрити виновните за взрива на колата на Сашо Диков. По думите му в момента разследващите работят по случая. „Знаете, че след всяко едно престъпление има технологично време, за да може колегите да си свършат своите професионални задължения", обясни силовият министър, който в момента се намира в отпуск.

Цветанов не изключва да има политически оттенък във взрива, въпреки че не е известно Сашо Диков да има някакви партийни пристрастия.

Вътрешният министър Цветан Цветанов декларира отказ от национален суверенитет

„Всяка една страна-членка на ЕС трябва да се придържа към покриване на критериите и единните стандарти, които са за цяла Европа – каза по време на своето изявление на партийното сборище на ЕНП в София, намиращият се в предизборен отпуск министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. - ...Единната политика на Европа означава просперитет. 27 национални политики означава разединение и липсата на най-ценното, което постигнахме – обединена Европа, нейното разширяване...”

"Ние винаги сме се придържали към спазването на правилата и това са правила, които не трябва да се променят във второто полувреме на мача", изтъкна той, намеквайки за отказа на двете държави да подкрепят приема на България и Румъния в Шенген.

"Ние трябва да имаме много ясни послания, които трябва да стигнат до гражданите. Днес повече от всякога, когато сме пред избори всеки един от политиците трябва лично да обясни на своите избиратели какви са политиките, които трябва да направим, за това какви са проблемите и предизвикателствата", каза още Цветанов.

Бих разсъждавала върху тези думи на вътрешния министър, ако той посочи поне една европейска държава, в която взривяват офиси на политически опоненти на властта, редакции и автомобили на журналисти, убиват в централния столичен парк и няма нито един заподозрян!

Бих разсъждавала върху тези думи на Цветанов, ако посочи поне една от 27-те държави, в която министърът на вътрешните работи е шеф на предизборен щаб на управляващата партия.

Бих обърнала внимание на думите на Цветанов, ако ми посочи поне една държава от ЕС, в която ще се допусне еврокомисари да си провеждат партийните сборища  властимащите, за да показват мускули пред опозицията.

Къде живеем – какво се случва в бедната ни държава?

Какво ни остава, освен да попитаме: Познай какво ще гръмне утре?

 

Коментари 

 
+3 #1 Звезделина Милева 2011-10-14 18:34
Тевожни събития се случват в бедната ни и окончателно разбита Родина.Но всичко това е плод на наивността?! или глупостта?! на по-голямата част от българския народ.Небезизвестния пиперлив език на Сашо Диков в предизборна обстановка може да вбеси и събуди дявола само в една политическа партия-и идиотите се сещат коя е тя.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене