Ще ограмотяват здравния министър с курбан на трансплантирани

Поредната арогантност на управляващите лъсна и по време на пресконференция на здравното министерство на 17 октомври, когато бе поставен остро проблемът с забавените лекарства и препарати за трансплантирани пациенти. Репортерка съобщи на пресконференцията за проблема на пациентите с трансплантация, че по-рано, в Министерство на здравеопазването е била проведена също пресконференция, на която така нареченият министър Стефан Константинов заявил, че му трябват изследвания, които да докажат, че употребяваните досега лекарства на трансплантирани пациенти са необходими! Това налудничаво искане напомня добиващия популярност напоследък израз „ геноцид а ла Дянков”!

За първи път чувам министър на здравеопазването да си позволява в хода на поддържане на трансплантирани пациенти, техните лекарства масово се бавят. За това предупредиха и представители на пациентски организации, цитирани от БНР.

От втората седмица на октомври пред трансплантираните стои и тревожният въпрос дали ще се наложи да доплащат медикаментите си, ако не искат да бъдат подменени те административно, независимо от ефекта, който могат да окажат върху самата трансплантация.

В списъка с реимбурсирани от НЗОК лекарства се очаква да влезнат и т. нар „Генерични Имуносупресори" - по-евтините аналози на скъпите медикаменти за трансплантирани.

Заради правилата, по които касата работи, когато това стане факт, ще бъде реимбурсиран напълно само най-евтиният медикамент. Така на някои пациенти може да се наложи да доплащат по до 100 лв. месечно за животоподдържащата си терапия, информират пациентите.

От Съюза на трансплантираните обявиха, че дори в момента има пациенти без лекарства. Според асоциацията е недопустимо пациентът да получава лекарствата си месец за месец, а срокът за смяна на протокола да е 60 дни.

Български пациентски форум ще сигнализират ЕК за подмяната на лекарствата за трансплантирани пациенти. " Ще бъдем принудени този път наистина да потърсим намесата на ЕК". Това каза Теодора Захариева, председател на неправителствената организация, предаде репортер на БГНЕС.

В позитивната листа към момента фигурират 7 имуносупресора, като 3 от тях са оригинални продукти, а 4 са генерични. Пациентските организации смятат, че на 10-ти октомври тихомълком една фирма е прокарала генерик, който е в позитивния списък от 2009 г., но до момента не е внасян в страната ни, и така той директно влиза в Комисията по цените с по-ниска цена. Очаква се сега да бъде качен на страницата на НЗОК.

Това означава, че цената на единия от важните имуносупресори ще падне и пациентите ще трябва да си доплащат. Иван Димитров обясни, че обикновено един трансплантиран пациент в зависимост от вида на органа трябва да пие поне по два имуносупресора. Някои от тях пият по 2 – 3 кутийки. Разликата, която трябва да доплащат, за да останат на имуносупресора, който използват, е от 20 до около 200 лв. Така един пациент трябва да доплаща на месец около 300 – 400 лв, пресметна Димитров. НЗОК пък ще спести около 300 – 400 000 лв. Димитров посочи, че хората, които са с трансплантирани органи, са с много нисък доход и това означава, че няма да могат да доплащат и ще започват да пият този медикамент, за който алармираха, че ще доведе до нежелание реакции.

У нас има не повече от 600 трансплантирани пациенти, каза проф. д-р Никола Владов, национален консултант по трансплантация и председател на Българското дружество по трансплантология, публикува БГНЕС.

Промяната на лекарствата обаче крие много рискове, обясниха специалистите може да се стигне и до отхвърляне на органа. Това у нас при ниското ниво на донорство означава смърт за пациента.

Да се принуждават пациенти с трансплантация да доплащат, за да получават и занапред лечението си или да сменят медикаментите си с по-евтини, чийто ефект е спорен е равносилно на бюрократичен и управленски геноцид.

Да си позволява здравният министър да иска диалог, когато приемът на медикаменти на трансплантирани е непрекъснат, е равносилен на бавно умъртвяване!

Да си позволява Стефан Константинов да предлага диалог за намиране на решение и да иска конкретни доказателства и проучвания за това, че генеричните медикаменти са по-малко ефективни – е повече от нагло и цинично, тъй като при заместването на един медикамент с друг е необходима специална регулация и наблюдение, които не всеки трансплантиран може да си позволи! За пациентите от провинцията са необходими средства за престой  в столицата, хотел, храна и пътни – нещо, което на повечето трансплантирани не им е по джоба, тъй като са социално слаби и без работни поради извършената трансплантация!

Пациентите с трансплантация по цял свят са изключително рискова като здравен статус – всяка промяна или спиране на прием на медикаменти може да стане причина да се отхвърли трансплантирания орган и настъпване на смърт!

Но кой да го обясни на кюстендилския гинеколог, за когото явно човешкия живот не струва пукната пара!

Що за нахалство е да си позволява един държавен чиновник па макар и министър да поставя под въпрос оцеляването на трансплантирани пациенти, докато се учи дали дадено лекарство е ефективно или – не?

Що за наглост е един лекар да си позволява да поставя в безумно тежки и неприемливи условия хора с трансплантирани органи, да обезмисля високопрофесионалния труд на лекарите, продължили живота на пациент с трансплантация?

Едно е терапия да се променя по медицински показания, а съвсем различно е това да се налага по административни съображения за пестене на срества, което даже не е сигурно.

 

Коментари 

 
+2 #1 Йордан Пенев 2011-10-18 12:55
Не виждам здравен мнистър!
Имаме кукла на конци и дянковия ги управлява добре за кукловод!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене