„Бойковата” инфраструктура се оказа негодна пред зимата

Обилният снеговалеж, който падна в последните дни, силният вятър и падналите дървета са причина обстановката да е близо до критичната в източна България. Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ Лазар Лазаров на извънредна пресконференция за пътната обстановка в страната.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи, Цветан Цветанов, който отговаря за Гражданска защита е в отпуск. Кой го замества в създалото се критично, до бедствено положение в страната - не е известно. Цветанов мисли за поредния концерт на ГЕРБ, където ще пее Веселин Маринов и пътува в топлата си служебна кола, с охраната, която го пази от народната любов.

Снегът блокира половин България и то не от днес и вчера. Прехвалената инфраструктура на страната, с която премиерът непрекъснато се хвали, въпреки че довършва по 10-15 километра от вече изградените магистрали при предишното правителство - даде фира. Не защото парите за тези магистрали са от собствения ни джоб, не защото няма как Бойко Борисов е е дал собствени пари за довършването им, а защото в държавата ГЕРБ в момента си урежда тотално настаняване във всички власти - изпълнителна, законодателна, съдебна, както и оглавяване на президентската институция.

Това е проблемът на властта, а не закъсалите в студа хора и автомобили, без ток и вода. Проблем е почистването на пътищата, с което управниците ни изобщо не се справиха. В една страна, като България - да не може да се достигне и спаси 24 часа закъсало семейство в студа, засипано от преспи сняг - липсва държавата.

До края на деня при спиране на снеговалежите и вятъра, ще се приключи с почистването на старопланинските проходи стана ясно на пресконференцията.

Основният проблем са падналите дървета, които затрудняват екипите на АПИ, и те не могат да стигнат до местата, където е има спешна нужда от снегопочистване. Допълнително усложняващи дейностите по почистване са авариралите тежкотоварни автомобили, които не спазват наложените ограничения и забрани, навлезли са в проходите и са аварирали.

625 населени места са без ток, повече от 30 без водоподаване, 1200 пожарникари и спасители са на терен със 150 специализирани автомобили с висока проходимост и тежка инженерна техника. Това съобщи на пресконференция директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Стотици коли, хора закъсаха в снега и студа на 18 октомври. Пристанище Варна, планинските проходи са затворени от силния вятър и снега. Стотици селища са останали без ток, като само в Шуменско са 60 села. Хората мръзнат е нямат представа кога ще свърши леденият ад, кога ще получат помощ, кога ще им се пусне електричеството, което за тях е единствения източник на топлина и живот.

24 часа в Сливенския балкан закъса семейство, което така и не се достигнато, за да бъде спасено от ледената стихия и преспите.

Пристанище Варна е затворено. Причината е силен вятър, който достига скорост до 20 - 25 м/с и затруднява маневрирането на плавателните съдове. В пристанището не се допускат кораби.

Пристанище Бургас е затворено за всякакви маневри поради валежи от дъжд и силен вятър. Пристанището е затворено за всички плавателни средства. Има два кораба на рейда, които чакат за обработка. Забраната ще бъде вдигната след подобряване на метеорологичните условия. В момента вали дъжд и духа силен вятър. Вълнението на морето е около 4-5 бала.

Влаковете в Североизточна България са спрени заради прекъснато електрозахранване, но в два /от Стара Загора за Велико Търново и Габрово/са блокирани 230 пътника и очакват помощ.

Общо 5 бързи и 9 пътнически влака престояват в различни гари на територията на Североизточна България. Аварийните екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" работят по отстраняването на повредите в контактната мрежа и разчистването на железния път. Търсят се варианти за алтернативен превоз, но неразчистените пътища не могат да бъдат използвани засега.

На повечето от автомобилите, рейсовете и ТИР-овете горивото е свършило от часове и пътуващите са изложени на студа, докато очакват помощ, която не са наясно и кога ще ги достигне. Повечето от хората в блокираните превозни средства и стотиците селища без ток са изкарали кошмарна нощ, без да имат представа кога ще ги спасят.

Пътищата в републиканската пътна мрежа не са почистени, в спасителните акции са ангажирани войска, полиция и пожарна с линейки и фадроми, но преспите утежняват работата на спасителите.

На много места в страната пътищата са непроходими, но там няма поставени знаци или служители, които да отклоняват превозните средства.

На Хаинбоаз, освен че не е проходимо за автомобили, вече повече от 24 часа има блокирани ТИР-ове. Опашката е над 10 километра.

14 души са закъсали с превозни средства на Беклемето - съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив инспектор Георги Кунев, говорител на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” В момента там навява сняг и движението е силно затруднено. Има обърнали се ТИР-ове. В момента се създава организация между "Пожарна безопасност и защита на населението" и Планинска спасителна служба за изтегляне на закъсалите хора.

Закъсали автомобили има на Ришки проход, който е затворен, съобщи за Радио „Фокус” - Бургас дежурният в ОПУ – Бургас. На място е изпратена техника и те се издърпват. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Навсякъде превалява все още сняг и дъжд. Пътищата са мокри и заснежени, те се почистват и опесъчават.

Около 25 ТИР-а са закъсали на Ришки проход, съобщи за Радио „Фокус” Бургас комисар Васил Василев, директор „Пожарна безопасност и защита на населението” каза, че там работят техни екипи от Айтос с машини "Ровър" и МТЛБ (малък танков лек бронетранспортьор). „Нещата се въртят и около Агенция "Пътна инфраструктура" и представителите им по места. След дълги разговори и уговорки най-накрая пуснаха фадрома.

Обилният снеговалеж, който падна в последните дни, обилният вятър и падналите листа, са причина обстановката в страната да е почти критична. Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров на извънредна пресконференция за пътната обстановка в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Затворили сме голяма част от старопланинските проходи, но е по-добре да спрем хората преди да влязат в проходите, отколкото да има затрупани коли и заседнали хора. Има много паднали дървета поради снега, който ги събаря върху пътищата и създава затруднения. Обстановката е изключително затруднена за екипите ни – каза Лазаров. „Ситуацията е почти кризисна. Надявам се, че при спиране на снеговалежите и вятъра до края на деня да приключим почистването на старопланинските проходи” – каза Лазаров. Той посочи, че поради падналите дървета екипите на АПИ не могат да работят по разчистването на пътищата.

На пътя Варна - Албена близо до село Кичево има силно снегонавяване и ураганен вятър. 6 автомобила са буквално отнесени от бурния вятър и са пропаднали в канавките, предаде БГНЕС.

Към 12 часа на 18 октомври в района на електроснабдяване на Е.ОН България Мрежи /областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Търговище/ има 511 населени места без електричество, предаде агенция „Фокус”.

Възстановяването на електрозахранването е изключително трудно поради продължаващия повече от 36 часа бурен вятър, като поривите достигаха 22-23 метра в секунда /над 80 км в час/, както и продължилите повече от едно денонощие интензивни валежи. Достъпът до авариралите съоръжения е възпрепятстван поради непроходими пътища (наводнени, снегонавявания, паднали дървета) както и заради наводнени и подгизнали полета. В тази ситуация всякаква тежкотоварна техника остава блокирана.

Паднали дървета блокират Прохода на Републиката, съобщиха за Радио "Фокус" от МВР.

Временно е затворен проходът „Шипка” в Габровска област заради паднали през нощта дървета, съобщиха за Агенция „Фокус” от ОДМВР Габрово. В момента дърветата се отстраняват от „Пожарна безопасност и защита на населението”. На място има и снегорини, които почистват пътя. Дърветата са нападали по цялата част на прохода в Габровска област, уточни говорителят Десислава Маджарова. Заради проблема в района чакат тежкотоварни автомобили. От ОДМВР обаче не знаят колко точно са те.

Силният вятър в Добрич изпочупи прозорци на жилищни сгради, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Варна.

48 часа по-късно все още имаше десетки селища без ток и вода. Снабдяването с храна бе трудно до невъзможно. Валежите бяха спрели, вятърът - също.

Национални телевизии, близки до властта съобщаваха, че положението се е нормализирало...

 

Коментари 

 
+2 #1 Недялко Шаллиев 2011-10-18 15:58
Четящи тук хора, дано съдбата да пази Родината ни от бедствия - явно няма никаква адекватна готовност за противопоставян е, дори на един неголям сняг. Парадокс - има магистрали, летища, пристанища...без необходимата поддръжка - нали инфраструктурат а уж била приоритет?! За какво ти е магистрала, по която не можеш да се движиш? Явно за "инфраструктурат а на инфраструктурат а" няма капацитет да се мисли, а колко е просто - двете неща са свързани и едно без друго не могат. Ех, тикви и физкултурници...ТЕЗИ принудиха милиони български граждани да усетят ненашега следствието на едни думи на Уди Алън (свързани с киното, но подобаващи и за нашенската днешна "политика") - "Ако филмът ми накара поне един човек да се почувства нещастен, значи съм си свършил работата.". "Техният филм" я свърши, така че все по-сериозно мислете!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене