Пак станахме за резил – този път пред Кралство Холандия!

Продължават волните съчетания на кабинета „Борисов”. Един ден след изборите, очакваната визита на премиера на Кралство Холандия, Марк Рутте бе отложена, въпреки че сам Борисов е авторът на тази покана?! За това съобщи Никола Лалов в сайта Медиапул, позовавайки се на "Финансиеле дагблад".

Според автора Улко Йонкер, българското правителство в последната минута отменило планирано посещение на холандския премиер в София, Марк Рутте, за която промяна говорителят на холандското правителство предполага, че е заради провеждането на втория тур на президентските избори на 30 октомври.

Твърде скандалното в случая е, припомня изданието "Финансиеле дагблад" е, че става дума за планирано посещение, по покана на българската страна!

Говорителят на българското министерство на външните работи обаче е заявил, че причина за отлагането на посещението е „предстоящият много сериозен дебат за българския бюджет 2012”.

Подобна „отмяна” се приема за твърде лош тон в международната дипломация, която изданието определя като „необичайна” и се случва в момент, когато има твърде много напрежение между двете държави във връзка с холандското вето по приема на България и Румъния в свободната зона Шенген.

Изданието посочва също така и факта, че в току що завършилата среща на високо равнище на ЕС, подновените опити от страна на българския и румънски премиери за смекчаване на позицията на Финландия и Холандия били блокирани и ударили на камък. Нещо, за което официозните медии в България не обелиха и дума!

На въпросната среща на върха в ЕС проблемът с приема на двете балкански държави изобщо не бил разискван, тъй като било обърнато внимание на дълговата криза в Евросъюза. Това дало повод и на президента на ЕС, Херман ван Ромпой да заяви, че вероятно въпросът с разширяването на Шенгенското пространство може да влезе в дневния ред на Европейския съвет на 9 декември.

В същото време Хага отново потвърдила, че това късо във времето отлагане няма кой знае какъв смисъл, тъй като нищо до този момент не се е променила позицията на Холандия за оставането на Румъния и България извън Шенген.

Още през месец септември, българският министър на външните работи Николай Младенов заяви, че Холандия е отказала какъвто и да било диалог по темата „Шенген”. Тогава поканата към Българя за парламентарно изслушване в ЕП бе оттеглено, което Младенов определи като „непонятно” и прецедент в ЕС.

Според Европейската комисия, България и Румъния отговарят на всички изисквания за Шенген. "Това е въпрос на справедливост, че те се присъединят", каза Барозу преди две седмици, след среща с българския министър-председател Борисов.

Обявилият се категорично срещу членството ни в Шенген холандски министър на емиграцията Герд Леерс може да разчиства лични сметки с България. Такава версия беше лансирана от някои български електронни издания, близки до правителството, които припомниха неприятностите на Леерс около покупката на вила на българското Черноморие като ги нарекоха „афера”.

Междувременно холандският посланик у нас Карел ван Кестерен потвърди след среща с кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев, че Холандия застава на пътя ни към Шенген, като главните мотиви, които бяха споменати бяха: борбата с корупцията и съдебната реформа.

Председателят на финландския парламент Еро Хейнялуома каза преди две седмици, че доскоро позицията на страната му била близка с тази на Германия и Франция. Сега тези две държави били за поетапно влизане в Шенген изтъква изданието "Финансиеле дагблад" – първоначално включване на български и румънски летища – март 2012 г., в системата Шенген без проверки по вътрешните граници, а по-късно – юли 2012 г., включване на гранични пунктове от двете държави.

Журналистът Никола Лалов от сайта”Медияпул” подчертава в публикацията си от 31 октомври, че посещението на холандския премиер бе официално оповестено от премиера Бойко Борисов преди две седмици на съвместната пресконференция в София с президента на Европейската комисия /ЕК/ Жозе Мануел Барозу. Тогава Борисов заяви, че холандският премиер е поканен в страната, за да може да се убеди в подготвеността ни за членство в Шенген.

Ще припомня, че Холандия и Финландия официално се обявиха срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство заради слабите резултати в борбата с организираната престъпност.

Отмяната на визитата не бе обявена официално от българските институции пише Лалов, коментирайки, че „не е ясно защо премиерът е поканил холандския си колега, при положение че разговорите за бюджета не могат да бъдат приети като изненада.”

Холандското издание "Финансиеле дагблад" коментира днес, на 31 октомври, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на зоната за свободно пътуване и това датира от септември месец т. г.

Твърде смехотворно и нелепо звучи на фона на влошените двустранни отношения между двете страни и то по такъв принципен въпрос като приема на България в Шенген, че не е имало никакви възражения от холандска страна за отмяната на посещението! Изявлението на дилетантите от ведомството на така наречения ни външен министър Младенов, цитирани от Лалов гласи:

„Посещението на холандския премиер не е отменено, а отложено. Надяваме се то да се състои скоро, преди края на годината. Визитата е била отложена, защото е била предвидена за днес, а днес е дебатът в Министерския съвет по бюджета. За да може това посещение да се състои както трябва и да може да му бъде отделено цялото внимание, предложението на българската страна беше то да се отложи", е заявила говорителят на МВнР Весела Чернева.

Според Чернева, смисълът на такива посещения, когато става дума за страни-членки, чиито лидери се виждат често в рамките на ЕС, е те да излъчат силно послание за двустранните отношения, а в момента няма нужната обстановка за това!

Т. е. премиерът Борисов се среща САМО с колеги, които са съгласни с него и са готови да работят за неговата кауза?!

В случая Весела Чернева, която се прочу с безпардонността и липсата на каквато и за било елементарна подготовка по международно право, твърде удобно пропуска един факт, а той е, че на току що преминалата среща на върха на Съвета на Европа, Холандия и Финландия са дали ясен и недвусмислен знак, че България е все още далече от Шенген.

Междувременно Финландия конкретизира позицията си с коментар, че ще изчака поредния мониторингов доклад на ЕК, който ще се появи декември месец за да установи дали има някакъв напредък за двете балкански държави в борбата с корупцията и организираната престъпност преди да промени своята позиция по разширяването на Шенген.

На фона на така развилите се събития по проблема с приема на България в Шенген и липсата на каквато и да било информация в най-тиражните български печатни и електронни медии – отказът на Борисов да се срещне с колегата си Мартин Рутте е голям политически гаф за България.

Резилът от отклонената визита на холандския премиер носи и така нареченият външен министър Николай Младенов, който е приел за единствена своя цел борбата с призраците на Държавна сигурност и несъществуващия  вече в българската дипломация комунизъм!

За пореден път питам: няма ли кой да му каже на Бойко Борисов, какво означават принципите и негласните правила на дипломацията, та да не ставаме за резил?

 

Коментари 

 
-1 #6 ausbul 2011-12-06 16:30
поредната чиста проба нихилизъм по отношение на това правителство , ясно е че избрахме по-малкото зло ....... късопаметни ли сте щто ?
Цитиране
 
 
+2 #5 Недялко Шаллиев 2011-11-01 16:54
Госпожо Манолова, проблемът е свързан с първите 7 години, а оттам е и поведенчески - просто много невъзпитани игноранти се мъчат някак си да управляват. Не става - при такъв некачествен маТРЯл - все пак премиерът на Кралство Нидерландия със сигурност няма да мери с педи нечии гърбове, така че защо да не бъде отложена визитата й?!
Цитиране
 
 
+3 #4 Da 2011-11-01 03:31
Mutraaaaaaaaaaa aaaaaaa
Цитиране
 
 
+3 #3 Da 2011-11-01 03:30
Mutraaaaaaaaaa
Цитиране
 
 
+3 #2 Da 2011-11-01 03:29
Mutra
Цитиране
 
 
+3 #1 Da 2011-11-01 03:28
Kakvo 4udno!mutrata e mutra I si Octavia mutra s negovite si pohvati mutra ski c.idiot.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене