Всеки си има една малка Япония - Цветанов - също

За четири години Европа ще отпусне около 350 милиона евро за интеграция на циганите в 27-те страни-членки.

Това съобщи ръководителят на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова на национална среща за представяне и обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите в България /2012-2020 г./ и на план за действие към нея.

Предстои Европейската комисия да оцени националните стратегии на държавите-членки.

На 14 ноември бе дадена пресконференция по темата, в която взеха участие отговарящият за циганската интеграция министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, Зинаида Златанова, и ресорният министър по усвояване на европрограмите – Томислав Дончев.

Намаляване на отпадащите от училище деца на циганите, увеличаване на заетостта сред това етническо малцинство, подобряване на жилищните условия и здравния му статус са част от целите, заложени в проекта, който беше представен. Сега заради циганската безработица, която се дължи основно на липсата на образование сред малцинството, държавата губи 700 млн. лева годишно. В същото време тези четири неразрешени проблема образуват един омагьосан кръг: криминализиране на малцинството, нарушаване на законите поради липса на работа и образование. В същото време наливането на милиони в неуспешни опити за интерграция на циганите ги превръща в привилегировани пред другите граждани на страната.

Две години и половина вече правителството на ГЕРБ е начело на управлението на държавата, но до този момент министърът на вътрешните работи нито за миг не е потърсил съдействие от страна на Главния прокурор за разследване на изчезналите стотици милиони по различни европейски и световни програми за интеграция на циганското малцинство.

Мнозинството от българите нямат представа, че Цветан Цветанов е начело на Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси /НССЕИВ/ към Министерския съвет. Вътрешният министър е този, който отговаря и съответно е отговорен за тези откровени кражби, след като нито за миг не е поискал да се установи къде потъват преведени пари от различни неправителствени организации за интеграция на циганите.

Поредното безхаберие на правителствено равнище доведе до там – в страната да се увеличи битовата престъпност в страната по вина на цигански набези в малки населени места, а полицията да го играе зрител на драмите и тревогите на беззащитното население.

Убийства, кражби, насилия, грабежи, нападения – в повечето случаи остават безнаказани, особено когато са извършени от цигани.

В същото време зададат ли се избори – повечето от политическите партии разчитат точно на циганите да гласуват за тях.

По навик, Цветанов прехвърли вината за липсата на каквито и да било действия и мерки към началото на прехода:

“20 години проблемът с интеграцията на ромите не е решаван. Когато се говори за приемане на национална стратегия за интеграция на ромите, трябва да имаме предвид реалностите, които имаме днес, а днес имаме обществено недоверие към всичко, което е свързано с интеграция на ромите на базата на реализираното през годините“, заяви министърът на вътрешните работи, Цветан Цветанов на пресконференция по проблема и допълни: „Няма лидери, които да реализират ромската интеграция”, въпреки че в случая не става дума за излъчване на лидери от средите на етноса, а за желание на правителството, в което Цветанов е вицепремиер да запретне ръкави и свърши някаква полезна работа.

Да се запитаме какви са последните постижения на Цветанов като вътрешен министър:

  • Спечелването на изборите за ГЕРБ;
  • Преместването на резидентурата на ЦРУ на Балканите от София в Белград, докато Цветанов бе в Щатите;

или

  • Оправдаването на бившия министър на отбраната Николай Цонев в съда.

Постиженията му нямат бройи са особено значими, но тук следва да направим важно уточнение:

По време на визитата на Цветан Цветанов в Щатите и анонсираните му срещи с:

Джон Бренън, специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма и вътрешната сигурност;

Джанет Наполитано, секретар по вътрешната сигурност на САЩ;

Марк Съливан, директор на Сикрет Сървис;

Хауърд Шмидт, специалния съветник на президента Обама по проблемите на киберсигурността;

Ерик Холдър, министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ;

Робърт Мълър, директора на ФБР;

Стейша Хилтън, директора на U.S. Marshals Service;

За срещите научихме от пресцентъра на МВР – публикации и информации за тези посещения на Цветанов в големите американски издания нямаше!

Източник на „Хроники” съобщи, че връзката на Цветанов с доверени хора в български медии за посещението била ежедневна, като механизмът бил следният:

Цветанов разказва за срещите, пуска се по снимка към информациите във „Фокус”...

Що се отнася до циганите и интеграцията им – на 15 ноември, ВМРО коментира по повод обсъжданата Националната стратегия за интегриране на циганите в България, че правителството продължава с безумните си експерименти по отношение на етническия и социалния модел у нас.

От партията алармираха, че в готвен документ по тази Стратегия отново се предвижда на циганите да бъдат подарени жилища. Според ВМРО по този начин ще продължи двойният стандарт спрямо българи и цигани у нас. Притеснително, според ВМРО, е, че „това става в дните, в които национално представително изследване показа, че 67 на сто от хората у нас не одобряват действията на правителството по случая „Катуница", а цели 34 на сто вече се боят за етническия мир - след смутните дни на септември, когато държавата се скри от безредиците след двете убийства на младежи в село Катуница."

550 българи губят всеки месец имотите си – съобщиха съдия изпълнители. В същото време държавата ще строи и подарява на циганите жилища, ще им търси работа, ще се грижи на здравето им – все екстри, които не се полагат на българите от страната на държавата.

Тогава трябва ли да се чудим на всичко, което държавата и българите губят в името на циганското безгрижие и безнаказаност?

Да се родиш в България е участ, не съдба – каза го гениалният Станислав Стратиев, който ни напусна съвсем млад.

 

Коментари 

 
0 #1 Христо 2011-11-17 16:47
Цветанов с многото апартаменти е усетил, че за циганите могат да се дръпнат едни парички и сега иска да се глави за първи цигански бос, та при него да влезе парсата. Пък и показа на циганските босове, какво може да им се случи, ако не слушкат, а и полицията е в ръцете му, та не виждам какво може да да го спре.
Това с апартаментите ще изглежда смешно, след като Цветанов приключи с властта - сигурно ще си е купил остров, при това не един.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене